Кипърският въпрос

Важен етап бе достигнат по кипърския въпрос, който е на дневен ред от 1968ма година насам...

Кипърският въпрос

     Важен етап бе достигнат по кипърския въпрос, който е на дневен ред от 1968ма година насам. За последно преговорите в кипър бяха суспендирани през месец март 2012 година и на 11ти февруари 2014та година с приемането на съвместна декларация преговорите бяха възобновени.

         Благодарение на волята на лидерите на двете общности в Кипър- Мустафа Акънджъ и Никос Анастасиадис бяха преодолени редица пречки и постигнат важен напредък по отношение на преговорните глави „Икономика”, „ЕС”, „Собственост”, „Териториални граници” и „Административно управление”.

         Кипърските лидери за последно се бяха срещнали в швейцарския град Мон Пелерин в периода 7-11 и 20-21 ноември. Въпреки че не бе постигнат очаквания резултат след завръщането си в Кипър страните се договориха да се срещнат на 9ти януари този път в Женева.

         След срещата насрочена за 9ти януари, на 12ти януари ще бъде свикана конференция за Кипър с участието и на страните гарантьори –Турция, Гърция и Великобритания.

         Преди срещата в Женева лидерите в Кипър се срещнаха на няколко пъти за да преодолеят до колкото е възможно разногласията.

         Преди срещата на върха в Женева, лидерът на кипърските гърци Никос Анастасиадис проведе контакти в Атина за определянето на стратегията, която ще бъде следвана с Гърция, а президентът на Турска Република Северен Кипър /ТРСК/ Мустафа Акънджъ и премиера Хюсеин Йозгюргюн проведоха важни срещи в Анкара.

         Изявленията на кипърска турска и кипърската гръцка страна избягващи стъпки, които може да доведат до ескалация на напрежението и изявленията на двамата лидери, че ще направят всичко необходимо за да бъде намерено разрешение на кипърския въпрос укрепват положителните очаквания.

         Турция още от самото начало оказва пълна подкрепа за преговорите.

         В достигнатия етап Турция и Великобритания оповестиха, че ще участват в преговорите в Женева.

         Сега всеки насочи поглед към Гърция...

         Гърция също ще участва в насрочената за 12ти януари среща в Женева.

         Гръцкият премиер Алексис Ципрас все още не оповести дали ще участва на срещата в Женева, но факта че проведе серия от срещи с ръководните лица на ЕС по кипърския въпрос показва, че Атина също се е подготвила много добре за срещата в Женева.

         Междувременно някои гръцки медии отстояват, че Конференцията за Кипър ще бъде анулирана тъй като турската страна продължава да настоява по въпроса за гаранциите и турското военно присъствие в Кипър.

         По всяка вероятност най-критичните въпроси в Женева ще бъдат въпросите във връзка със сигурността и гаранциите. Кипърската гръцка администрация настоява да бъде сложен край на турското военно присъствие на острова и отстоява, че като страна член на ЕС не се изпитва нужда от гарантьорството на трета страна.

         След сблъсъците и масовите кланета изживени в периода 1963-1974 година това е напълно неприемливо от гледна точка на кипърското турско общество.

         След провъзгласяването на Република Кипър през 1960ата година, чието просъществуване продължи само 3 години бе взето решение Турция, Гърция и Великобритания да бъдат гарантьори.

         Другите два важни въпроса са „Собственост” и „Териториални граници”.

         В действителност е много трудно от сега да се правят прогнози относно резултатите от преговорите в Женева. Дори броени дни преди срещата на върха съществуват важни въпроси.

 Още новини по темата