Балканите-Текущи събития 54

На 1ви януари 2017 година се навършиха 10 години от членството на Румъния в ЕС...

Балканите-Текущи събития 54

          На 1ви януари 2017 година се навършиха 10 години от членството на Румъния в ЕС. Въпреки, че членството в ЕС донесе някои икономически придобивки за Румъния обикновените граждани не се облагодетелстваха, кой знае колко от тях. Правителството на Сорин Гриндяну, което пое властта на 4ти януари съобщи, че ще вземе мерки за повишаването на благоденствието на народа. Въпреки че новото правителство е изправено пред сериозни предизвикателства в икономическата сфера със сформирането на новото правителство бе избегната голяма политическа криза.

         През 2007ма година, когато Румъния бе приета за член на ЕС, БВП падащ се на глава от населението бе около 43% от средните стойности за ЕС, а през 2015 година се увеличи на 57%. Според данните на Евростат, живеещите в риск от бедност и социално изключване в Румъния се понижиха от 47 на 37,4%.

         В периода януари 2007- ноември 2016 година ЕС отпусна за  Румъния фондове на стойност 40,5 милиарда евро. През същия период приноса на Румъния за бюджета на ЕС остана ограничен с 13,6 милиарда евро. Вземайки предвид тези данни става ясно, че Румъния има икономически облаги от членството си в ЕС. За съжаление обаче румънския народ е на мнение, че това икономическо подобрение не се отразило кой знае колко на ежедневието им.  Според проучване проведено през 2007ма година 53% от анкетираните са заявили, че са доволни от условията на живот в Румъния, а през 2016 година 58%.

         Противно на официалните данни, някои граждани са убедени, че членството в ЕС е направило Румъния още по-бедна и че миграцията на квалифицирани кадри е достигнала сериозно измерение.  В доклад на ООН се отбелязва, че близо 3,4 милиона граждани на Румъния работят в чужбина. Правителството на Сорин Гриндяну даде обещание да бъдат открити работни места с по-добро заплащане за да не остават гражданите принудени да търсят работа в чужбина.

         Социалдемократическата партия, която на общите парламентарни избори на 11ти декември 2016 година получи близо 46% от гласовете на избирателите бе отправила много примамливи социално-икономически обещания. Някои от основните изборни обещания на Социалдемократическата партия бяха по-високи заплати за служители и пенсионерите; по-високи публични разходи в области като здравеопазването, образованието и инфраструктурата, откриване на инвестиционни фондове, стимулирането на малките и средно големи предприятия, финансова подкрепа за младежите и по-ниски данъци за всеки. Именно поради това задачата на министъра на финансите в новото правителство Виорел Стефан ще бъде много трудна. Министър Стефан се надява да бъде обезпечен икономически ръст от 5,5% и по-голямо възползване от фондовете на ЕС за да бъдат изпълнени обещанията дадени от правителството.

         Въпреки че Гриндяну бе назначен за премиер на Румъния всеки е убеден, че лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгнеа ще има най-голяма тежест в управлението на страната. Драгнеа назначи на ключовите позиции в новото правителство най-верните. През април 2015 година Драгнеа беше осъден на 2 години условно за изборни измами и според румънския закон не може да стане министър председател. 

         Драгнеа първоначално бе номинирал за премиер на страната Севил Шайдех, която е от татарски произход, но президента Клаус Йоханис възползвайки се от конституционното си право отхвърли кандидатурата на Шайдех. Според румънските медии причината за отхвърлянето на кандидатурата на Севил Шайдех е съпруга й Акрам Шайдех роден в Сирия, за който се отстоява, че е близък на режима на Бешар Есад.

         Поради случая със Севил Шайдех през изминалите седмици между Драгнеа и президента Йоханис бе изживяно напрежение, но за да не ескалира още повече, най-накрая бе постигната съгласуваност новия премиер на страната да бъде Сорин Гриндяну. Въпреки това споразумяване е голяма вероятността от проблемни отношения между Драгнеа и президента Йоханис в бъдеще. Що се отнася до Севил Шайдех тя бе назначена за вицепремиер и министър на регионалното развитие.

         Назначаването на опитния дипломат Теодор Мелескану за външен министър на страната е показател, че през предстоящия период Румъния ще следва по-активна външна политика.  Мелескану бе заявил, че положи специални усилия за развитието на двустранните отношения главно със съседните страни и по въпросите с икономическата дипломация, диаспората, а така също и за укрепването на позициите на Румъния в ЕС и НАТО. Мелескану също така трябва да подготви страната за мандатното председателство в ЕС през 2019 година.


Етикети: избори , Румъния

Още новини по темата