България-факти и събития 37

Новини от и за България...

България-факти и събития 37

Началото на днешната ни програма отбелязваме със „Сватбен салон „Шанз Елизе“ на Тарък Туфан. Преди няколко дни излезе преводът на книгата на известния турски писател Тарък Туфан. „КласБг“ излезе със статия за книгата, в която се споменава, че главният герой в романа е студент, който започва работа, а именно тя е свързана с интересни и много странни истории. Възрастни хора си плащат на други, за да ги посещават. Пожелаваме ви приятно четене, но ние продължаваме нашият маратон, който тепърва започна.

 

Ансамбъл „Шумен“ на Фестивала на щастието в Синоп. БТА съобщи, че ансамбълът за народни танци и песни „Шумен“ беше на 8,9 и 10 септември в Синоп и откри Фестивала на щастието в турския черноморски град. Българската телеграфна агенция /БТА/ съобщи, че кметът на Шумен Боян Тодоров и председателят на Българо-турската търговско-промишлена камара Фикрет Индже, придружаващи членовете на ансамбъла в Синоп се срещнаха с кмета на турския град и проведоха успешни срещи с акцент подпомагане на подобни културни дейности.

 

Кърджалийският вестник „Нов живот“ съобщи, че склуптурът от турски произход Вежди Рашидов откри първата си изложба от акварели и пластика. Той избра събитието да бъде организирано в Димитровград. Склуптурът сподели, че акварелът е неговата студентска любов, с която се работи трудно в сравнение с маслото.

 

Малко икономика. Българският вестник „Капитал“ излезе със статия, която анализира ситуацията в някои чуждестранни фирми, имащи вложения у съседката ни. Едната от тях е „Ембул инвестмънт“ - Стара Загора, акционери са Emboy Yuntas Tekstil, Изер Лордик и Ведат Лордик. Компанията произвежда синтетични и акрилни прежди, които се изнасят за различните страни на Европа. Според статията на вестник „Капитал“ „Ембул инвестмънт“ удвои своята печалба през изминалата година. Бурската фирма „Куш мода“, която е собственост на българските турци Фатме Али Куш и Хасан Джан, специализирана в производството на облекло, като основният й клиент е H&M, е сред най-успешните и реализиращи добри печалби фирми у съседката ни в текстилния бранш.

 

67-годишен турчин се бори за живота си след тежка катастрофа на прохода „Хаинбоаз“. Вестник „24 часа“ излезе с новината, че турски тираджия е в критично състояние след тежка катастрофа на прохода „Хаинбоаз“, което от своя страна предизвика затваряне на трафика през прохода. Лекарите от търновската болница, където се намира шофьорът на турския тир, са обезпокоени за живота му. Властите съобщиха за още 4 ранени, според тях инцидентът е предизвикат от неправилно рисково изпреварване.

 


Етикети: България

Още новини по темата