Балканите-Текущи събития 91

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в периода 9-11 октомври осъществи официално посещение в Сърбия по поканата на сръбския си колега Александър Вучич...

Балканите-Текущи събития 91

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в периода 9-11 октомври осъществи официално посещение в Сърбия по поканата на сръбския си колега Александър Вучич. Подписаните споразумения и изявленията направени в рамките на посещението са показател, че отношенията между Турция и Сърбия са навлезли в нов период и прерастват в стратегическо партньорство. По време на преговорите бе споделена идеята, че приятелските отношения между двете страни ще окажат съществен принос за укрепването на стабилността на Балканите, а освен това бе акцентирано на значението на икономическото развитие на региона. Участието на президента Ердоган в деловия форум между Турция и Сърбия и 16те споразумения подписани в рамките на визитата показаха, че се полагат усилия за развитието и на икономическите отношения между двете страни.

Тези, които се интересуват от балканската история знаят, че между югославския крал Александър Караджордежвич и Ататюрк са съществували близки приятелски отношения. Вярва се, че крал Александър е спечелил приятелството на Ататюрк отказвайки да се включи в окупационните планове на държавите от Антантата срещу Османската империя излязла с поражение от Първата световна война. В телеграмата, която изпраща Ататюрк в Белград след убийството на крал Александър през 1934 година в Марсилия отбелязва, че е загубил своя драгоценен брат. Посещението на лидера на комунистическа Югославия Йосип Броз Тито през 1954 година в Анкара също е било много величественно. След 1955 година под въздействието на идеологическите различия през периода на Студената война отношенията между Анкара и Белград започват да губят своето предишно въодушевление. В периода след 1990 година отношенията между Анкара и Белград се повлият силно от събитията, на които станаха сцена страните от бивша Югославия. Войната в Босна и Херцеговина в периода 1992-1995 година, а след това и събитията в Косово през 1999 година предизвикаха някои сътресения в отношенията между Турция и Сърбия.

След като през октомври 2000 година на власт в Сърбия дойдоха демократичните сили двустранните отношения между Турция и Сърбия започнаха да се нормализират. След като през февруари 2008 година Косово провъзгласи своята независимост отношенията между Турция и Сърбия отново се обтегнаха. Турция бе една от първите страни признали независимостта на Косово, но въпреки това през последните 8 години Анкара и Белград предприемат решителни стъпки за нормализирането и развитието на двустранните отношения. В достигнатия етап президентът Ердоган бе посрещнат великолепно от сръбския президент Вучич, което напомни за приятелството от периода на крал Александър и Ататюрк.

Въпреки, че между двете страни не съществува обща граница турските ръководни лица всеки път отбелязват, че приемат Сърбия като съседна страна. Анкара приема Сърбия като ключовата страна за мира и стабилността на Балканите. Ако погледнем от гледна точка на Сърбия виждаме, че през последните години Белград се интересува от близо от турския капитал с цел развитието на някои инфраструктурни проекти и за увеличаването на робтната заетост.

Президентът Ердоган в рамките на посещението си в Сърбия съобщи, че турска текстилна компания ще реализира инвестиция на стойност 35 милиона евро в град Кралево. Турция освен това се ангажира да подкрепи проекта за магистралата Сараево-Белград, който се очаква да възлезе на близо 800 милиона евро. 16 споразумения подписани по време на визитата на президента Ердоган в Сърбия укрепиха инфраструктурата необходима за разгръщането на икономическото сътрудничество между двете страни.

Президентът Ердоган освен това подкрепя идеята за включването на Сърбия в проекта за петролопровода „Турски поток”. С голяма вероятност и Москва гледа топло на това, но Белград водещ преговори за пълноправно членство в ЕС може да остане принуден да вземе разрешение от Брюксел по въпроса.

Областта Санджак в Сърбия, която е компактно населена с бошняци също е радостна поради новия период започнал в отношенията между Турция и Сърбия. Президентът Ердоган заедно с Вучич посетиха град Нови Пазар, който е сърцето на областта Санджак, което напомни, че Анкара приема тази област като мост на приятелството между Турция и Сърбия. За съжаление обаче областта Санджак е сред най- слабо развитите региони в Европа. Именно заради това бошняците в Санджак очакват с надежда реализирането на някои проекти с турски капитал и конкретни стъпки за развитието на общините в Санджак.

Сближаването, което се наблюдава между Турция и Сърбия през последните години без значение на причините е показател, че по-рано диалога между двете страни е бил напълно недостатъчен. Недостатъчният диалог през някои периоди доведе до избухването на медийни войни. В днешно време паралелно на сближаването между Анкара и Белград и медиите на двете страни се повлияха положително. За съжаление сближаването между Анкара и Белград от време навреме става причина за ненужни реакции от страна на Босна и Херцеговина и албанците в областта. Всъщност обаче сближаването на Анкара и Белград ще има положително отражение и върху останалата част от Балканите. ЕС, който приема като конкуренция турското присъствие на Балканите трябва да проумее това. Сътрудничеството на Балканите е възможно да придаде оживление в отношенията между Турция и ЕС.

Предложихме ви коментара на Ерхан Тюрбедар- доктор по политическите науки.Още новини по темата