България-факти и събития 44

Новини от и за България...

България-факти и събития 44

На 29-ти септември Турция отпразнува 94-ия рожден ден на Републиката. Този ден бе официално отбелязан и от дипломатическите мисии на Турция в България. Турското посолство в София организира прием по случай този специален прием, на който се събраха видни гости, сред които и доста български турци, уважаващи своята Прародина. Подобни инициативи бяха организирани и в Бургас, и в Пловдив.

В рамките на честванията на Деня на Републиката в Пловдив Турското консулство организира изложба на трима турски художници. Културният пловдивски сайт „Капана.Бг“ съобщи, че Гюнсели Капуджу, Хале Нурол, Вахап Демирбаш са родени в една и съща година в различни държави, но на този специален ден се събраха, за да представят изкуството си на пловдивчани. Пейзаж, мечтан свят и прозрачност в текстурата бяха основни акценти на изложбата.

Миналата седмица бе изпълнена и с валежи. В Бургаско положението никак не беше добро. Поради обилните валежи 3 души в Бургас се удавиха, 2 са в неизвестност. В областта много реки преляха, състоянието им все още продължава да се следи, съобщават българските вестници. И за тази седмица вестник „24 часа“ съобщава, че Добрич, Варна и Бургас са областите, в които тази седмица ще има силни ветрове.

Светила в акушерството се събраха във Велико Търново. Изселничката Назифе Шенюрек първо учи в България, продължава обучението си в Турция, днес е старша акушерка към Катедрата по акушерство и гинекология към Истанбулския университет. Проф. Незиха Бежи от университета в Истанбул по сестрински грижи „Флорънс Найтингейл“, а сега декан на Факултета по здравни грижи в университета „Бруни“. И двете са видни имена, които участваха на конференцията за ролята на акушерите в България. Бе споменато, че средната възраст на акушерите в България към момента е около 50 г и в рамките на 10 години ще има нужда от млади кадри, които да запълват липсата в системата.

И отиваме на турско-българската граница. Повечето гранични пунктове у съседката ни са спокойни, докато на „Капитан Андреево“ отново има 5 км опашка от превозни средства, но този път от товарни коли, съобщи НовиниБГ.

Следващат седмица продължаваме да следим събитията у съседката ни.


Етикети: новини , България

Още новини по темата