Актуална тема на деня-6/18

Операцията в Африн...

Актуална тема на деня-6/18

От над 30 години насам Турция води безмилостна борба с тероризма. В течение на този период, в резултат на нападенията на терористичната организация ПКК загинаха хиляди турски граждани и бяха причинени материални щети за милиони долари. През последния период, като допълнение към нападенията на ПКК, започнаха нападения и на терористичната организация ДАИШ, възникнала в Сирия и Ирак.

Това принуди Турция да води активна борба не само с терористичната организация ПКК но и с терористичната организация ДАИШ.

Силите за сигурност съумяха да неутрализират до голяма степен терористичната заплаха на ПКК и ДАИШ в страната.

Поради разрастването на терористичната заплаха в Сирия, турските сили за сигурност обаче останаха принудени да провеждат задгранични операции срещу ПКК и ДАИШ.

С операцията „Ефратски щит” турската армия прочисти границата си от терористите от ДАИШ. С операцията „Маслинова клонка” турската армия сега прочиства областта Африн от терористите от сирийското крило на ПКК, ЙПГ.

Трористичната организация ЙПГ, която от години насам държи под контрол областта Африн, представлява сериозна заплаха за националната сигурност на Турция.

По време на операциите на силите за сигтурност в Турция, в терористите бяха открити голямо количество оръжейни системи, внесени от терористите през планината Аманос. От Африн през планината Аманос в Турция пристигат и групи от терористи които се присъединяват към терористите от ПКК. Освен това терористичната организация ЙПГ водеше и злостна антитурска пропагандна кампания. По време на нападенията на ЙПГ в Килис и Рейханлъ загинаха много цивилни турски граждани. С успешния край на операцията „Маслинова клонка” ще се установи сигурност по границата на Турция с този район на Сирия. Също така изхвърлянето на терористите от този район ще сложи край и на мечтите на терористичната организация ПКК за терористичен коридор от Ирак до Средиземно море.

Присъствието на терористичната организация ЙПГ, която е сирийско крило на терористичната организация ПКК, в Сирия, не представлява заплаха само за сигурността на Турция но е заплаха и за териториалната цялост на Сирия.

Организацията КДжК която обединява различните терористични групи не се е отказала от плановете си за създаване на кюрдска държава с граници включващи територии от Турция, Сирия, Ирак и Иран. В редица населени места в Африн, прочистени от терористите по време на операцията на ТВС, бяха намерени карти на този „Кюрдистан”. ЙПГ дори бе обявил района под свой контрол като Северносирийска федерална област.

Оперцията на ТВС „Маслинова клонка” цели също така и освобождаването на местното население от терористичната организация. Мнозинството от населението в Африн са сирийските кюрди. Много от тях се приютиха в Турция, бягайки от репресиите на ЙПГ. В Турция се намират 300 хиляди сирийски кюрди. Прочиствайки заедно със Свободната сирийска армия Африн от терористите, Турция ще освободи местното население и ще предаде контрола на областта на неговите жители. В листовките разпространявани в Африн от ТВС е ясно казано че „Африн принадлежи на неговите жители”.

Операция „Маслинова клонка” бе започната от Турция с цел пълното прочистване на областта от терористите и осигуряването по този начин на безопасността на границата си, допринасянето за съхраняването на териториалната цялост на Сирия и спасяването на сирийските кюрди от репресиите на ЙПГ.

Операцията се превърна в тежък удар за терористите от ПКК/ЙПГ намиращи се и в други райони на Сирия като Мюнбич и Ракка.

СТрани като САЩ, които сега покровителстват терористите в името на своите цели, ще разберат че по този начин не може да бъдат постигнати никакви резултати.


Етикети: Африн , операция

Още новини по темата