България-факти и събития 18

Новини от България...

България-факти и събития 18

Започваме с новина относно предстоящите избори. В България ще бъдат открити шест секции за предстоящите избори. Новинарският сайт „Хасково.Нет“ писа, че според законите на България тези, които имат двойно гражданство имат право да гласуват на изборите и в двете страни. На 24 юни тази година за предсрочните парламентарни и президентски избори се предвижда в България да бъдат открити 6 секции. Изборните процес в България ще започне на 16 юни и ще завърши на 18 юни в 17 часа. В София в Турското посолство ще има 2 урни, в Консулствата в Пловдив и Бургас също ще има по 2 урни. Ще има поставени урни и на граничните пунктове „Капъкуле“ и „Малко Търново“, които ще бъдат открити на 14 юни за преминаващите.

 

 

Канал на река Марица край Едирне, се очаква да свързва Турция с България и Гърция, пише „Днес.дир.бг“. Турската страна строи канал, с който се предвижда да проектът да включва дъги, пътни артерии, мостове за пешеходци и моторно превозни средства, това съобщи директорът на областната дирекция по водите и горите в Одрин Мурат Аджу, цитиран от БТА. Предвижда се проектът да приключи през юни и съоръжението да бъде пуснато официално в експлоатация. Припомняме, преди време Турция, България и Гърция бяха сключили договор за сътрудничество при наводнения на общите реки Марица, Тунджа, и Арда.

 

Премиерът на България Бойко Борисов приветства добрия тон с Турция, като подчерта още един път, че добрият тон допринася и за добрия диалог относно изпълнението на споразумението за мигрантите. Това бе и целта на срещата във Варна през март и бе постигнато съгласие за възстановяване на диалога. Това каза той, след срещата си с президента на Австрия Александър ван дер Белен, който беше на официална визита у съседката ни.

 

Още една турска марка вече оперира на българия пазар. TUDORS откри свой магазин на бул. Витоша в София. На събитието гост бе и турският посланик Хасан Улусой. По време на събитието турската марка за мъжки ризи бе много добре приета от българска страна.

 

Отиваме към Шумен, миналата седмица бе първото официално посещение на новия консул в Бургас Нурай Иньонтепе. Той се срещна с областната управа на Шумен като по време на срещата бяха представени особеностите на Шумен в културен и икономически аспект. От пресцентъра на Шуменската областна управа съобщиха, че Шумен е областта с най-много турски инвестиции у нас и има много богата история, свързана с Турция. Беше подчертано, че инвестициите са в известна степен благодарение на усилията на Българо-турската търговско-индустриална камара, съобщи шуменският вестник „Шум.БГ“.

 

Знаете, Хъдрелез наближава. Вестникът „Турд.БГ“ съобщи за събития относно деня в в Шумен. Възпитаниците на детска градина „Пролетна дъга“ пресъздадоха Хъдрелез, Гергьовден и Едърлезе, турци, роми и българи заедно празнуваха заедно идването на хубавата част от годината пролетта и лятото.

 

Турска болница изпраща самолет да прибере тежко болна българка в Бразилия. Вестник „24 часа“ съобщи, че българският външен министър лично се е заел със случая. Така със съдействието на турската болница „Анадолу“ и съдействието на Екатерина Захариева – български външен министър, тръгналата да търси надежда за онкологичното си заболяване Теодора, ще бъде докарана от Бразилия до дома й. В сътрудничеството се включват и Турските авиолинии, които ще подпомогнат транспортирането на Теодора от Истанбул до София. За съжаление състоянието на българката е било тежко, но близките й настояват тя да се прибере у дома и с усилията на много хора и учреждения ще бъде факт, тя да се прибере у дома.


Етикети: България

Още новини по темата