Бъгария-факти и събития 22

Новини от България...

Бъгария-факти и събития 22

Посланикът ни в София д-р Хасан Улусой посети Плевен. Той се срещна с представители на общината с конкректни предложение за съвместни дейности между Плевен и Бурса. Посланикът ни сподели идеята за икономически форум през идната година, който да се проведе в Плевен, с покана към всички балкански страни. По време на срещата се заговори за побратимяване на двете общини, съобщи Дарик радио.

 

По случай свещения месец Рамазан почти всеки ден се организира ифтар в различните краища на България. Българската телеграфна агенция БТА припомни за традициите чрез огранизирания в Търговищко, Антоново, където голяма част от населението е съставено от турци. Много гости изселници от Чорлу посетиха ифтара и се помолиха за добро.

 

Отиваме в Кърджали. Миналата седмица площадът на града бе почистен и подготвен специално за ифтара, на който бяха поканени всички кърджалийци. Със съдействието на общината, побратимените Едирне и Силиври организираха вечеря за близо 3 000 години. На следващия ден площадът беше грижливо почистен, което бе признак за добра стопанественот и човечност.

 

90 години от рождението на Кадрие Лятифова. Така 7 японски дюли и мега спектакъл се проведе специално за Кадрие Лятифова. Вече има японска дюля до статуята на Кадрие Лятифова. Това съобщиха,, вестник „24 часа“ и „Родопи24“, според новината синът на „славеят на Родопите“ Вежди Рашидов заедно с Кърджалийци се поклони пред таланта на майка си и засади японска дюля и отправиха послания за човечност към хората. Така приятно от много почитатели бе почетена паметта на „славеят на Родопите“.

 

Първи юни – Денят на детето в България. Все още сме в Кърджали. Актьори и илюзионисти от Театрално – музикален център Кърджали посетиха Кирково и детски смях и глъч презве околността. В този ден с подкрепата на кметството много деца излязоха навън да се веселят заедно актьорите и илюзионистите.

 

На първи юни се отразнува Денят на детето в България. Държавният куклен театър в Русе даде безплатно представление за децата на първи юни. Входът за децата беше безплатен през целия ден, съобщи Дарик радио.

 

 

И нещо интересно в края. Пеликаните в резервата „Сребърна“ отново са на яве. Те са под защината на закона, тъй като са на изчезване. Тръстиковите острови около Силистра са едни от най-добрите места за гнездеене на пеликаните. Розовите пеликани гнездеят освен в България по делтата на Дунав и в Гърция и Турция. Има и такива, които са по екваториалните части на Африка, съобщи Дарик радио.


Етикети: България

Още новини по темата