Балканите-Текущи събития 27

В периода 1963-1974 година кипърските гърци подлагат на масови кланета кипърските турци...

Балканите-Текущи събития 27

В периода 1963-1974 година кипърските гърци подлагат на масови кланета кипърските турци. 103 турски села са заличени от географската карта и хиляди кипърски турци са  принудени да мигрират в по-сигурни области. Голям брой кипърски турци са убити по време на пътни засади и голям брой са обявени за безследно изчезнали. Целта бе обединението на Кипър с Гърция и именно поради това бяха следвани политики за прочистването на острова от турците.

Кипърските гръцки зверства датират от 1820 година. В периода 1820-1821 година кипърските гърци нападат компактно населените с турци области и правят опит за масови кланета, като на места постигат успех. След като през 1878 година Кипър преминава в ръцете на британците се оформя нова среда за зверствата на кипърските гърци, тъй като политиката на двойнствен стандарт водена от британците срещу кипърските турци навява в съзнанието на кипърските гърци идеята за присъединяването на Кипър към Гърция. Най-голямата пречка пред цел са кипърските турци. Първите инициативи за масови кланета срещу кипърските турци започват през 1912 година с нападението в мястото, което днес остава в границите на село Хамиткьой. В резултат на тези нападения са убити 4 души и са ранени над 100 души. Подобни инциденти има и през 1927 и 1931 години.

По-систематичните убийства срещу кипърските турци започват със създаването на Националната организация на кипърските бойци- ЕОКА през 1955 година. Първоначално членовете на ЕОКА редом с турците убиват и британците. По-късно обаче основната цел на ЕОКА е проичстването на Кипър от турците. Членовете на ЕОКА убиват турците от засада и нападат кипърските турски села. Например в периода 1956-1960 година са избити голям брой невинни кипърски турци от Василия, Литрангоми, Иньоню, Айторо, Магуса и Ларнака. В периода 1955-1958 година ЕОКА изби хиляди кипърски турци и принуди близо 1350 хиляди турци от 28 села да мигрират.

Гърците и кипърските гърци споделяха становището, че преди присъединяването на острова към Гърция е необходимо да бъде създадена кипърска гръцка държава. Именно заради това с договорите от 1959-1960 година бе дадено одобрение за създаването на Република Кипър основаваща се на политическото равноправие на двата народа. Гарантьори на новосъздаданета република бяха Турция, Великобритания и Гърция.

Още със създаването на Република Кипър, кипърското гръцко лидерство започва да води подготовки по два въпроса. Първият е отнемането на правата признати на кипърските турци и ако е необходимо ликвидирането на  кипърската турска общност. Вторият въпрос е възпрепятстването на изпълнението главно на гаранционния и съюзнически договори. За реализацията на първата цел тогавашния кипръски гръцки лидер Макариос подготвя плана Акритас целящ прочистването на Кипър от турците.

Кипърските гърци, които не получиха одобрението на кипърските турци за конституционната промяна целяща присвояването на целия остров установиха контрол над държавния механизъм с преврат през 1963 година и изключиха напълно кипърските турци от администрацията. След това в изпълнение влиза плана Акритас в рамките, на който в продължение на 11 година започва етническа чистка срещу кипърските турци.

В рамките на плана Акритас на 21 декември 1963 година кипърските гърци започват атаки срещу кипърските турци. С тези събития известни като „Кървава коледа” се придава ускорение на въоръжените нападения срещу кипърските турски села и градове.

Наред с това, че през 1965 година кипърските гръцки нападения намаляват продължават случаите на отвлечени и безследно изчезнали кипърски турци. В тези трудни дни Турция е единствената страна, която протяга ръка за помощ на кипърските турци.

След политиката на поетапна етническа чистка срещу кипърските турци, на 15 юли 1974 година кипърските гърци реализират кървав преврат управляван от военната хунта намираща се на власт в Гърция от 1967 година. В отговор на този преврат Турция се възползва от правото на намеса, което притежава по силата на договорите от 1959 и 1960 година и на 20 юли 1974 година оказва намеса в Кипър. В резултат на това от август 1974 година Кипър е разделен на две части.

Кипърските турци първо съставят „Северно кипърската турска федеративна администрация”, а през 1983 година провъзгласяват създаването на Турска Република Северен Кипър.

Въпреки всички зверства на кипърските гърци и всички трудности кипърският турски нард продължи просъществуването си на острова. Република Турция е най-голямата гаранция за свободатата на кипърския турски народ. Що се отнася до кипърските турци те винаги бяха и са страната готова на компромиси без да загубят желанието за съвместно съжителство с кипърските гърци.

Предложихме ви коментара на доктор по политическите и икономически науки Ерхан Тюрбедар...

 

 Още новини по темата