Актуална тема на деня-27

Кризата в Дера...

Актуална тема на деня-27

Силите на сирийския режим подкрепяни от ирански милиции и руската авиация продължават нападенията си в Дера, която се счита за една от крепостите на опозицията. Стотици хиляди цивилни жители на Дера се насочиха към йорданската граница в търсенето на спасение. Разединението на въоръжената сирийска опозиция и преговорите на някои от опозиционните групи с Русия и сирийския режим дадоха възможност на режима да наложи без боеве контрол над редица градове. Същевременно наближаването на иранските милиции до границата на Сирия с Израел предизвика напрежение между Иран и Израел.

Още в началото на месец юни пристигаха вестите че режимът на Есад в Сирия се готви за широкомащабна операция в Дера. През изминалата година районът бе станал арена на ожесточени боеве между силите на Есад и сирийската опозиция. Русия и САЩ постигнаха договореност във връзка с този район и го обявиха за една от зоните за деескалация на напрежението. САЩ в последствие обявиха че няма да осигуряват политическо покровителство за опозицията в Дера и няма да се противопоставят на операциите на Есад и на Русия, въпреки дадените обещания. Кратко време след започването на въздушните операции в Дера, Русия оповести че този район вече не е сред районите за деескалация на напрежението.

Тъй като от дълго време насам областта Дера бе район без стълкновения, населението живееще в собствените си жилища. Със започването на операцията на силите на Есад и на иранските милиции, подкрепяна по въздуха от Русия, над 270 хиляди цивилни се насочиха в търсенето на спасение към йорданската граница.

ООН оповести че много сирийски бежанци са достигнали йорданската граница и чакат да преминат на йорданска територия. Йордания от своя страна засега предпочита да държи под контрол прехода на бежанците, тъй като в тази страна се намират над 600 хиляди сирийци.

Йордания осигурява спешна хуманитарна помощ за струпалите се на границата бежанци но трябва да се подчертае че те са в голяма опасност поради продължаващото напредване на силите на Есад и на иранските милиции.

ООН отправи към Йордания призива да отвори границите си и да приеме бежанците, и тази страна в края на краищата остана принудена да отвори границите си.

Дера продължава да е арена на ожесточени боеве между сирийската опозиция и силите на режима на Есад. След като силите на Есад напреднаха в контролирания от опозицията район, някои опозиционни групи установиха контакти с Русия и поискаха посредничеството й за споразумяване с режима. Някои групи предадоха оръжието и контролираните райони на силите на Есад.

Продължаващата руска въздушна бомбардировка и преустановената от САЩ помощ, поставиха опозиционните групи в много тежко положение.

Израел е една друга страна която следи с голямо внимание развоя на събитията в южните райони на Сирия. Преди операцията Изрел проведе контакти с Русия и получи обещанието че иранските милиции няма да участват в тази операция. Но става ясно че иранските милиции взимат много активно участие в тази операция.

Израел от своя страна организира многократно въздушни бомбардировки срещу бази на иранските милиции в Сирия. Приближаването на тези милиции до израелската граница обаче може да стане повод за ново напрежение между Иран и Израел


Етикети: Дера , Сирия

Още новини по темата