Кувейт отпусна 85 милиона долара помощ за възстановяването на Ирак

Кувейт обяви, че е отпуснал 85 милиона долара помощ за възстановяването на Ирак...

Кувейт  отпусна 85 милиона долара помощ за възстановяването на Ирак

Кувейт обяви, че е отпуснал 85 милиона долара помощ за възстановяването на Ирак.

В писменото изявление на Кувейтския фонд за развитие се отбеляза, че 85 милиона долара от 100 милиона долара помощ за възстановяването на Ирак обещаните в рамките на Кувейтската конференция, проведена миналата година, са отпуснати.

В изявлението се посочи още, че помощта е била отпусната за изграждането на 32 здравни пункта и болници в регионите, които са пострадали от тероризма в Ирак.

През февруари 2018 г. в Кувейт беше проведена международна конференция на която се събраха донори и инвеститори от целия свят, за да обсъдят възстановяването на икономиката и инфраструктурата на Ирак, след конфликта с терористичната групировка ДЕАШ.

Представители на иракското правителство бяха обявили, че за възстановяването на Ирак в рамките на 10 години, страната се нуждае от 88,2 млрд. долара.

Северните и западните части на страната бяха пострадали от тригодишния опустошителен конфликт, който започна през юни 2014 г., когато терористичната организация ДЕАШ завзе Мосул, вторият по големина град в Ирак.  Още новини по темата