АКТУАЛНА ТЕМА НА ДЕНЯ 01

Коментари по актуални въпроси...

АКТУАЛНА ТЕМА НА ДЕНЯ     01

Фигурите по шахматната дъска вече са наредени и се очаква само 20 януари, когато новия президент на САЩ Доналд Тръмп ще влезе в Овалния офис и по този начин и последната фигура ще заеме мястото си.

В периода до март или април ще стане ясно каква политика ще възприеме новата американска администрация по различните кризисни въпроси в света и дали тези политики ще допринесат за слагането на край на тези кризи.

До края на този период Турция и другите фигури на шахматната дъска ще положат усилия за да укрепят позициите си. Примирието постигнато в Сирия с усилияьта на Русия, Турция и Иран засега само спира временно конфликта в тази страна. Руското външно министерство подчерта че тези три страни нямат никакви тайни планове за Сирия и очакват от западните страни да се отнасят с уважение към този план, дори много от членовете в него да не задоволяват очакванията на САЩ и западните страни.

Президентът Путин бе признал чистосърдечно на Световния икономически форум в Петербург че САЩ са най-силната държава в света и че са готови да сътрудничет с тях но американската администрация бе отхвърлила това предложение за сътрудничество. Сега вече едва ли пред САЩ ще бъде поставено едно подобно предложение но може да се очаква САЩ да предприемат различни стъпки за да възпрепятстват пълното отслабване на връзките на Турция със западния свят.

Администрацията на президента Обама следва една безуспешна външна плитика но се опитва да остави още повече трудности на новата администрация на Тръмп. Също така се опитва да постави нови клопки и по линията Москва-Анкара за да предизвика антируски настроения.

Интересен е фактът че атентатът по време на който бе убит руския посланик в Анкара Карлов, стана в навечерието на тристранната среща Русия-Турция-Иран за Сирия. Бомбеното нападение в Бешикташ стана непосредствено преди визитата на Ердоган в Казахстан и той остана принуден да отложи това посещение по време на което бе предвидено да се обсъдят въпроса със Сирия и за започването на търговия с национална валута между Турция, Русия и Казахстан.

Сближаването на Турция с Русия предизвика силно безпокйство в западните страни и бе окачествено като една огромна опасност и дипломатическо бедствие за западните страни.

В това време и иранският първи вицепрезидент Исхак Джихангири анулира посещението си в Анкара.

Изявленията направени от Кремълския дворец след атентата срещу Карлов, показаха че Русия и Турция имат еднакъв поглед по въпроса и смятат едни и същи среди отговорни за това. Тази криза бе преодоляна за часове, което показва че и президентът Ердоган, и руския президент Хутин осъзнават че всичко това цели да постави препятствия пред руско-турското сближаване.

През последния период обаче американската администрация започна да прави изявления целящи сякаш да успокоят малко Турция. Например бе казано че САЩ са се извинили на Турция за твърденията на ЦРУ че Анкара води търговия с нефт с ДАИШ а Русия не се е извинила за същите твърдения.

Последваха и серия инциденти като прадането на руски самолет в Сибир, удължаване на санкциите на ЕС срщу Русия, изявлението на руската Дума че ще одобри споразумението за строежа на Турски поток, атентата срещу руския посланик в Анкара Карлов, тайнствената смърт на руски дипломат в Москва, замразяването на комуникационните канали между Москва и Вашингтон, съмнителната смърт на куратора в НАТО Ив Чанделон, падането на руски самолет с 92 души на борда в Черно море, лъжлива тревога за бомба в московското метро, отново съмнителната смърт на заместник-президента на Роснефт Олег Еворикин, бивш генерал от разузнаването, смъртта при съмнителни обстоятелства на културния аташе на Ирак в Москва Хайдар Джабар.

На пресконференцията на 23 декември руския президент Путин подчерта че заедно с Турция и Иран са съумели да постигнат важен успех в Сирия и че очакват и от САЩ да подкрепят техните усилия.

На следващя ден президентът Ердоган каза че ще обсъдят с новата американска администрация въпроса с Ел Баб и една бъдеща операция към Мюнбич и Рака.

Тези две послания бяха отправени обаче не към старата американска администрация а към новата администрация във Вашингтон.

Руския президент Путин призна че първоначално е смятал за съмнителни  твърденията че руския самолет е бил свален от среди искащи да навредят на двустранните отношения но след като посланикът в Анкара стана жертва на нападение на един полицай, е започнал да променя становището си.

Говорителят на Кремъл Песков каза че трябва да се изчакат резултатите от азследването на съвместната следствена комисия и след това ще бъде направен анализ на средите които стоят зад атентата.

Русия смята че атентатът е насочевн срещу руско-турските отношения но също така и срещу отношенията Путин-Тръмп.

Димломатическите контакти които администрацията на Тръмп води още отсега с Русия и някои други страни показва че е възможно с влизането му в Белия дом да настъпи нов период на отношенията мчежду САЩ и Русия.Още новини по темата