Преговорите в Женева продължават...

Обсъдени бяха границите на двете общности...

Преговорите в Женева продължават...

В третия ден на преговорите в Женева за разрешаване на кипърския проблем, страните в Кипър представиха своите карти на границите на териториите на двете общности.

Картите се съхраняват в специална каса на ООН.

Специалният съветник за Кипър на генералния секретар на ООН Еспен Барт Айде подчерта че преговорите продължават в положителна атмосфера, че досега са били обсъдени всички въпроси и е постигнат напредък по някои от тях.

Айде каза че преговорите в Женева не са последена а най-добра възможност и ако бъде намерена една обща позиция тези прегоори ще приключат с успех.

Държавният министър отговорен за отношенията с ЕС и главен преговарящ с ЕС Йомер Челик каза че ще се отнесат положително към разрешение основаващо се на принципа за две суверенни общности в две отделни държави и че процесът не може да се окачествява като процес на присъединяване на северната част на Кипър към южната му част.

Днес ще се проведе петстранна конференция с участието на страните гарантьори в Кипър. Страните гарантьори ще бъдат представени на ниво външни министри. Конференцията ще се открие от страна на новия генерален секретар на ООН Антонио Гутерес.

Турция ще бъде представена от външния министър Мевлюд Чавушоглу.Още новини по темата