Първа пресконференция на Тръмп...

Новия президент на САЩ отхвърли обвиненията за икономически връзки с Русия...

Първа пресконференция на Тръмп...

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп организира своята първа пресконференция, която се очакваше с огромен интерес от света. Тръмп предпочете да говори открито и ясно избягвайки политическия език. Той заяви, че твърденията, че той е свързан с Русия, са били изфабрикувани от негови противници.

Някои медии, сред които Си Ен Ен и в. "Ню Йорк таймс", съобщиха, че шефове на разузнавателни агенции са информирали Тръмп, действащия президент Барак Обама и членове на Конгреса че Русия разполага с компроментиращи Тръмп сведения.

Тръмп заяви, че тези медийни съобщения са "много нечестни" и че това е отмъщение за победата му над други кандидати на Републиканската партия за президент и над демократката Хилари Клинтън.

"Печеля избори с лекота, установява се, че съществува страхотно "движение", а нечестните опоненти се опитват да омаловажат победата ни с изфабрикувани новини. Жалка работа", написа тази сутрин Тръмп в Туитър.

"Смятам, че е позорно, че тази информация е била пусната. Това са все лъжливи новини, измишльотини, това не се е случвало. Тия простотии са били стъкмени от болни хора и никога не е трябвало да бъдат публикувани. това е възмутително и във висша степен безотговорно", заяви Тръмп пред около 250 журналисти във фоайето на централата му в Ню Йорк - Тръмп тауър.

Тръмп благодари на американските медии, които са изразили скептицизъм за опозиционния доклад за отношенията му с Русия, който бе публикуван на сайта Бъзфийд.

В същото време Тръмп призна, че Русия е извършила хакерски атаки срещу Демократическата партия в Съединените щати, чийто кандидат Хилари Клинтън бе негов основен съперник на президентските избори. Русия извършва кибернападения срещу САЩ, но това правят и други страни, специално Китай, отбеляза новоизбраният американски президент.

Тръмп съобщи, че е възложил на американското разузнаване до 90 дни да изготви разширен доклад за хакерските атаки срещу САЩ и мерките да им се противодейства. Русия ще уважава САЩ повече, след като стана президент, каза Тръмп. Ако руският президент Владимир Путин ме харесва, това е актив, а не пасив, тъй като отношенията между двете страни в момента са ужасни, каза Тръмп. В същото време той заяви, че не знае дали ще има добри отношения с Путин. В отношенията с Русия "няма копче за рестартиране. Или ще се спогаждаме, или няма. Надявам се, че ще се разбираме, може и да не стане, възможно е, но Русия, Китай, Япония, Мексико, всички страни ще ни уважават много повече, отколкото при предишната администрация", заяви Тръмп.

Мексико ще плати построяването на стена по границата със САЩ, каза Тръмп.

По време на предизборната кампания той обеща такава мярка с цел спиране на нелегалната имиграция. Той каза, че няма да чака да приключат преговорите с Мексико, преди да започне да строи тази стена.

"Бих могъл да изчакам около година и половина докато завършим преговорите си с Мексико, които ще започнат веднага след встъпването ми в длъжност, но не искам да чакам. Вицепрезидентът Майк Пенс ръководи усилията за получаване на окончателно одобрение от различни агенции и от Конгреса да започне строежът на стената. Мексико ще ни я плати под някаква форма", заяви Тръмп.

Тръмп също така обяви, че ще номинира сегашния заместник-министър по въпросите на ветераните Дейвид Шулкин за ръководител на това министерство.

Той добави, че очаква да номинира кандидата си за Върховния съд до две седмици след встъпването си в длъжност и че вече е разговарял с няколко възможни кандидати.

Тръмп заяви, че планът за замяна на здравната реформа на Барак Обама "Обамакеър" ще бъде оповестен при одобряването на кандидата му за министър на здравеопазването.

Планът ми ще е тази здравна реформа да бъде "премахната и заменена", каза той, като добави, че това ще стане "общо взето едновременно".

Тръмп нарече здравния закон на Обама "пълно и абсолютно бедствие", което се проваля, и заяви, че републиканците ще направят "огромна услуга" на демократите, като го заменят.

Адвокатът на Тръмп Шери Дилън обяви на пресконференцията че връзката на Тръмп с фирмите му е прекъсната но никой не трябва да очаква тези фирми да бъдат закрити. 

Президентът Тръмп подчерта че двамата му сина са поели управлението на фирмите и с категоричност няма да има никакви контакти с тях. Още новини по темата