Турция, Русия и Иран се договориха за поставяне на началото на политически процес в Сирия-..

Снощи в руския черноморски курорт Сочи се състоя тристранната среща на високо равнище Русия-Турция-Иран...

Турция, Русия и Иран се договориха за поставяне на началото на политически процес в Сирия-..

Снощи в руския черноморски курорт Сочи се състоя тристранната среща на високо равнище Русия-Турция-Иран.

След срещата, президентът на Русия Владимир Путин, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и президентът на Иран Хасан Рухани организираха съвместна пресконференция.

В изявлението което направи, президентът Ердоган подчерта че лидерите на трите страни са се договирили по въпроса за оказването на подкрепа на стъпките за поставяне на началото на един справедлив, открит и свободен политически процес с участието и под егидата на сирийския народ и в съотвествие с рамките очертани с резолюция номер 2254 на СС на ООН.

Ердоган заяви че постигането на успех в тази важна инициатива зависи напълно от позицията която ще проявят сирийският режим и сирийската опозиция и изрази надеждата си че това сътрудничество и сближаване между трите регионални страни ще допринесе за намаляване на етническото и междусектантско напрежение в региона.

Президентът Ердоган заяви че Турцияу оказва пълна подкрепа на усилията за разрешаване на кризата в Сирия и че приоритетно за нея значение има изолирането от този процес на терористичните организации които заплашват политическото единство и териториалната цялост на Сирия и представляват заплаха и за националната сигурност на Турция и не могат да се оценяват като легални актьори.

Президентът Ердоган подчерта че никой не може да очаква че Турция ще седне на една маса с тези терористични организации.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви че са обсъдили въпроси засягащи политическия процес в Сирия и трите страни са се договорили по въпроса за организирането на Конгрес за национален диалог в Сирия и вярват че той ще даде резултати които ще спомогнат за укрепването на териториалната цялост на Сирия.

Иранският президент Хасан Рухани отбеляза че срещата в Сочи е подготвила една силна основа за установяването на мира и стабилитета в Сирия. Рухани каза че терористите не могат да се превръщат в средство за придобиване на облаги за нито една страна и че примерът с ДАИШ е показал че тази терористична организация се е превърнала в заплаха и за страните които са й оказали подкрепа.

Рухани добави че очакват по време на националния конгрес в Сирия да се подготвят основите за новата конституция на страната и за провеждането на свободни и справедливи избори.        


Етикети: Ердоган , Сочи

Още новини по темата