България-факти и събития 6/18

Новини от и за България...

България-факти и събития 6/18

Важна част от новините в българската преса тази седмица бе предстоящата среща между Турция и Европейския съюз във Варна. Българският информационен сайт Mediapool.bg съобщи, че председателят на ЕС Туск и на ЕК Жан-Клод Юнкер са изпратили писмо до президента Реджеп Ердоган за покана на 26 март във Варна. Според писмото българският премиер Бойко Борисов е приел да бъде домакин на общата среща между Турция и Европейския съюз. В допълнение се отбелязва, че Турция полага усилия за решаването на въпроси от вътрешен и европейски характер.

 

Министърът на икономиката Нихат Зейбекчи на визита в София. По време на престоя си в столицата на съседката ни Зейбекчи се срещна с българския премиер, по време на която обсъдиха детайлите и разширяването на партньорството между двете страни. Според новина на Vesti.bg българският министър-председател Борисов посочи, че в различни икономически сектори контактите между Турция и България са в отлично състояние. И двамата бяха на мнение, че потенциалът на икономическо сътрудничество и инвестиции не е изчерпан. Освен това по време на срещата бяха обсъдени теми като диверсификация на енергийните източници, включително и изграждането на междусистемна газова връзка.

 

През изминалата седмица се състоя втората покана, съобщи Българската телеграфна агенция, за набиране на проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция която бе представена в Хасково. По време на форума областният управител на Хасково Станислав Делчев сподели, че със създаването на общи проекти, резултатът се отразява пряко върху живота на всеки един жител по граничните места.

 

Една от националните телевизии BTV съобщи, че в българския парламент е внесен законопроект, насочен към български турци и гражданството им. Чрез новия законопрект много български турци, родени в България, но живеещи в чужбина и с друго гражданство, ще могат да получат и българско гражданство. Това е насочено към турците, дошли в Турция в периода между 50-те и 70-те години.

 

Haskovo.net публикува новина за две нови книги за българските турци. Според българския информацонен сайт изселническата организация „Бултюрк“ издаде две нови книги за българските турци. Рафет Улутюрк, който в момента е председател на организацията, събра в една книга статии за българските турци под името „Мястото на българските турци в турския свят“. А втората книга е посветена на загиналите по време на борбата за идентичност, носи името „Борбата за идентичност на българските турци“.

 

„Дарик радио“ съобщи, че турски и български бизнесмени направиха дарение в курортното селище Нареченски бани. По-точно дарението бе за Дома за деца, лишени от родителска грижа. Бизнесмените от сдружение „Бултиш – дружество на българските и турски бизнесмени“ в присъствието на вицеконсула на Турция в Пловдив В. Танйълдъз дариха всички парични средства, събрани от базара, който бе проведен по време на изминалите коледни и новогодишни празници.

 

Това е за сега от нас. Много ви благодарим, че сте част от нас. За сега ви предлагаме да останете с програмата на Турското национално радио.

 

 


Етикети: България , новини

Още новини по темата