Нов период в двустранните отношения...

Премиерът Йълдъръм заяви че двустранните проблеми ще се разрешат стъпка по стъпка...

Нов период в двустранните отношения...

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм се срещна в Берлин с канцлера на Германия Ангела Меркел.

На съвместната пресконференция организирана след срещата премиерът Йълдъръм подчерта че в Гремания и Турция са настъпили много важни промени, че не са съумели да намерят достатъчно време за взаимни контакти но че този период вече е отминал и настъпва нов период в двустранните отношения.

Йълдъръм каза че са обсъдили с Меркел редица въпроси засягащи двустранните отношения.

Премиерът Йълдъръм подчерта че е разяснил на канцлера Меркел че съдебните органи продължават разследванията си във връзка с членовете на терористичната организация ФЕТО и че тези, които са невинни се завръщат отново на своите постове.

Йълдъръм каза че Туриця пази не само своите граници но и границите на НАТО и че е останала под въздействието на бежански вълни и на всички последствия от гражданските войни и нападенията на терористичната организация ДАИШ в региона.

Премиерът каза че ЙПГ е терористична организация и се явява крило на ПКК в Сирия и че очакват от приятелите и съюзниците си подкрепа в борбата с тази терористична организация.

Бинали Йълдъръм посочи че е разяснил на Мрекел че и целта на операцията на турската армия в Африн е ликвидиране на терористичната заплаха за Турция.

Премиерът Йълдъръм каза че арестуваният кореспондент на германския вестник Дие Велт е изправен пред съда и турските съдилища ще приемат решението относно обвиненията отправени към него.

Йълдъръм каза че мигрантският проблем не е проблем само на Турция но че тя понася последствията от този проблем приютявайки три и половина милиона сирийци.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел каза че проблемите между двете страни ще бъдат разрешавани стъпка по стъпка и че са доволни от изразената от премиера Йълдъръм готовност за намиране на разрешение на всички проблеми. Тя каза че е обещала да предприеме инициативи в рамките на ЕС за осигуряването на редовното изплащане на траншовете от помоща от три милиарда евро за бежанците в Турция и за започването на изплащане и на другата помощ от три милиарда евро.


Етикети: Меркел , Йълдъръм

Още новини по темата