Съвместна декларация на Германия, Великобритания и Франция по случая Кашъкчъ...

Германия, Великобритания и Франиця очакват разясняването на съдбата на журналиста Кашъкчъ..

Съвместна декларация на Германия, Великобритания и Франция по случая Кашъкчъ...

Великобритания, Германия и Франция оповестиха че окават подкрепа на сформирането на съвместна турско-саудитска следствена комисия за разследването на инцидента с изчезналиоя журналист Джемал Кашъкчъ.

Външните министри на трите страни Джереми Хънт, Жан-Ив льо Дриан и Хайко Маас разпространиха съвместна писменна декларация в което бе подчертано че свободата на изразяване и на пресата и защитата на журналистите са приоритетни въпроси с ключово значение и за трите страни и че очакват да бъде разяснен случаят с изчезването на саудитския журналист Кашъкчъ.

В изявлението се подчертава че Великобритания, Германия и Франция споделят безпокойството на външния министър на ЕС Федерика Могерини и на генералния секретар на ООН Антонио Гутерес във връзка със съдбата на Кашъкчъ и че очаквта да бъде разяснена съдбата на журналиста и ако има отговорни за изчезването, очакват тези отговорни лица да бъдат изправени пред правосъдието. 

В изявлението се казва че подкрепят създаването на съвместна турско-саудитска следствена комисия и очакват от Саудитска Арабия ясен отговор.      Още новини по темата