Челик коментира отношенията между Турция и ЕС

Министърът по въпросите на ЕС и главен преговарящ на Турция Йомер Челик заяви, че ЕС се е изложил по отношение на подлия опит за преврат на терористичната организация ФЕТО на 15 юли 2016 година...

Челик коментира отношенията между Турция и ЕС

Министърът по въпросите на ЕС и главен преговарящ на Турция Йомер Челик заяви, че ЕС се е изложил по отношение на подлия опит за преврат на терористичната организация ФЕТО на 15 юли 2016 година.

Челик каза: „След опита за преврат европейските лидери трябваше да посетят Турция”.

Челик в речта си пред парламента относно бюджета отбеляза, че начело на проблемите между Турция и ЕС е закрилата оказвана от европейските страни за терористични организации като ФЕТО и ПКК и че ако бъде наложена забрана на дейността на терористичните организации отношенията между Турция и ЕС ще напредват по-бързо. Челик посочи, че друг важен проблем в отношенията с ЕС е въпроса с бежанците.Челик акцентира: „Турция е съвестта на света по отношение на въпроса с бежанците. Докато в някои страни в Европа се планира провеждането на референдум за приемането на 100 бежанци или 50 бежанци и крайно дестните и расистки партии манипулират бежанците то ние приютихме близо 3,5 милиона бежанци”.

В тези рамки Челик припомни за предложението на външния министър на Австрия Сабастиан Курц за прекъсването на сухопътната връзка с остров на Италия посещаван от бежанците.

Челик подчерта, че Турция е похарчила за бежанците над 30 милиарда долара и че средствата отпускани от ЕС са напълно недостатъчни. Челик също така припомни, че от обещаните от ЕС 3 милирада евро за бежанците са предадени само 898 милиона евро и че са теорични изявленията на европейските власти, че 2,9 милиарда евро са гарантирани със споразумение и че са отпуснати 1,4 милиарда евро.Още новини по темата