Валутната криза е изкуствено раздухвана...

Президентът Ердоган се срещна с бивши депутати от ПСР в Бештепе...

Валутната криза е изкуствено раздухвана...

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи призова да се използва националната валута и гражданите да не обменят турската лира с американски долари.

В речта, която произнесе на вечеря ифтар организирана в президентския дворец в Бештепе с бивши депутати от ПСР, президентът Ердоган подчерта че изборите от 24 юни са избори с историческо и повратно за Турция значение като припомни че за втори път, след изборите от 2014 година, президентът на страната ще бъде избран с всенародно гласуване.

Президентът Ердоган каза че с приетите промени в конституцията на Турция, парламентарната система е била заменена от президентска система и по този начин са били премахнати редица пречки пред бързото и своевременно приемане на решения по въпроси засягащи сигурността на Турция и благото на турския народ.

Ердоган отбеляза че ще започне предизборните си митинги с митинга в Ерзурум а също така до изборите ще бъде гост на различни вечери ифтар и ще участва в редица телевизионни предавания.

Президентът Ердоган засегна и вълненията на валутния пазар в Туриця и каза че това явление не отговаря с категоричност на икономическия реалитет в Турция отбелязвайки че миналата година е бил постигнат 7,4 процентен икономически ръст и този тренд продължава и през настоящата година.

Ердоган каза че турският туризъм изживява един отличен сезон а турските банки притежават двукратно повече капитали от редица банки в САЩ и Европа.

Той каза че промените в цените на валутата представляват един глобален проблем и не са ограничени само с Турция, но че развиващите се страни чувстват много по-силно въздействмието на подобни вълнения на валутните пазари.

Президентът Ердоган подчерта че никой няма правото да нарушава спокойствието на турските граждани и подчерта че след изборите ще предприемат всички необходими мерки за снижаване на инфлацията и за покриването на текущия дефицит.

Той призова турските граждани да не обменят турската лира с американски долар в името на краткотрайни печалби и каза че имат възможността в кратко време да спрат повишаването на цените на чуждестранната валута.


Етикети: Ердоган

Още новини по темата