Актуална тема на деня-26

Изборите от 24 юни...

Актуална тема на деня-26

На 24 юни в Турция се проведоха предсрочни Общи парламентарни избори и президентски избори, които бяха проследени с голям интерес от световната общност. Президентът Ердоган бе преизбран на поста с гласовете на 52,6 процента от избирателите а коалицията Джумхур в която влязоха ПСР и ПНД спечели мнозинството във ВНСТ.

С тези избори се осъщесдтви на практика и прехода към нова държавна система в Турция. Участието в изборите в Турция бе 87 процента. Успехът постигнат от президента Ердоган и коалицията Джумхур означаваше даване на зелена светлина от турските избиратели за външната политика и борбата с тероризма.

През последние години Турция следваше проактивна и многоизмернта външна политика и ефикасно защитаваше всики национални интереси на страната. Като страна членка на НАТО тя също така установи сътрудничество и с Русия и Иран за разрешаване на регионалните проблеми и предприем активна външнополитическа дейност на Балканите, Близкия Изток, Азия и Африка.

Важни фактори в тази външна политика са хуманитарните помощи на Турция и турската отбранителна индустрия. Турция е 13та в света икономика но е на първо място по хуманитарни помощи. На второ място по хуманитарни помощи е страната със суперикономика в света, САЩ. Хуманитарните помощи на Турция са показател за значението което тя отдава на човешкия живот. Същевременно, турската отбранителна индустрия играе важна роля в турската външна политика създавайки връзки с различните страни в света и увеличавайки авторитета на страната ни. Продажбата на хеликоптери Атак за Пакистан, бронирани машини за арабските страни, различни видове въоръжение и техника за други страни, поръчките в света за турските безпилотни самолети са показател за нивото постигнато от Турция в тази сфера.

Очаква се хуманитарните помощи на Турция и турската външна политика да бъдат продължени и след изборите от 24 юни.

Изборните резултати са с голямо значение и от гледна точка на борбата с тероризма. С операцията „Ефратски щит” терористичната организация ДАИШ бе отдалечена от границите на Труция а с операцията „Маслинова клонка” районът Африн в Сирия бе прочистен от терористите от ПКК/ПЙД.

Изборните резултати показват че ще бъде продължена с пълна решителност и операцията на ТВС в северната част на Ирак, срещу базите на терористите от ПКК в планината Кандил. В съответствие с новата доктрина на Турция за борба с тероризма, турската армия вече ще води операции срещу базите на терористите на чужда територия за да не допуска влизането на терористичните групи в страната. Именно тези операции на ТВС осигуриха и прекъсването на каналите за снабдяване на терористите в Турция с оръжие, боеприпаси и подкрепления и допринесоха за намаляването на дейността на терористите от ПКК.

Благодарение на споразумението постигнато със САЩ, турски и американски военни сили започнаха съвместни патрули в областта Мюнбич в Сирия и скоро и тази област ще бъде прочистена от терористите от ПКК. Преизбирането на президента Ердоган на президентския пост осигурява възможността за продължаването без проблеми на прилагането на пътната карта за Мюнбич.

Също така изборните резултати осигуряват продължаването и на процеса от Астана и на договореностите с Русия и Иран. Изборната победа на президента Ердоган представлява фактор за запазването на стабилитета в страната и за продължаването на изпълнението на всички постигнати договорености без проблеми и забавяне.


Етикети: избори

Още новини по темата