ОТЕЧЕСТВЕНИ ПРОЕКТИ В НАЦИОНАЛНАТА ОТБРАНА

ОТЕЧЕСТВЕНИ ПРОЕКТИ В НАЦИОНАЛНАТА ОТБРАНА

ОТЕЧЕСТВЕНИ ПРОЕКТИ В НАЦИОНАЛНАТА ОТБРАНА

С последните операции на ТВС станахме свидетели на положителните резултати от реализиращите се през последния период отечествени проекти в сферата на отбраната. По време на операциите „Ефратски щит” и „Маслинова клонка” в Сирия и на операциите в границите на страната срещу терористичните организации бяха използвани отечествени оръжейни системи и боеприпаси. Успешната употреба на безпилотните самолети и на въоръжените безпилотни самолети в антитерористичните операции привлякоха вниманието на целия свят. В миналото Турция бе обвързана към доставки отвън в сферата на отбраната но сега тя конструира свои собствени дронове, танкове, безпилотни самолети, хеликоптери и спътници. Тези успехи постигнати през последния 15 годишен период са резултат от успешното лидерство проявено за този период в сферата на отбранителната ни индустрия.

Нури Демираг-Победоносният орел кацна на крилото на самолета.

Ако се спрем на миналото на турската отбранителна индустрия ще видим че тя се е развила благодарение на големите усилия на частния сектор и въпреки слабата подкрепа на държавата. През 30тте години на 20тия век, предприемачът от Дивриги Нури Демираг, предприема много важни стъпки в сферата на националната отбрана. Той получава фамилията Демираг тъй като дава принос за изграждането на железопътната мрежа на Труция през този период. През 1939 година учредената от него фирма започва да конструира самолети и с думите си че днес победата не е на върха на щиковете а е по крилата на самолетите, акцентира на огромното значение на военновъздушните сили. Той започва да конструира отечествени самолети в частната си фабрика. За съжаление обаче не намира разбиране в държавното ръководство.

Демираг е облят със студен душ по време на разговор през 1933 година с тогавашния министър на благоустрояването Али Четинкая. Министър Четинкая го запитва с какви средства и как планира да строи язовира Кебан и на кого ще продава добиваната електроенергия. Демираг е добре подготвен и пристига с доклади написани от инженерите но изявлението му че този въпрос засяга пряко бъдещето на страната не намира разбиране. Подготвеният от Демираг проект за язовира Кебан започва да се  реализиран едва през 1966 година и приключва за срок от 10 години, след близо 33 годишно закъснение.

Нури Демираг конструира първия отечествен самолет през 1939 година.

През 1935 година в Турция е започната кампания за закупуването на самолети за нуждите на армията. Демираг обаче предлага вместо да се събират дарения, да бъде започнат проект за конструкцията на отечествен самолет. През 1936та година са поставени основите на фабриката в Бешикташ. Започва и строежът на летище на мястото на днешното летище Ататюрк.

Демираг печели търга на Турската агенция за авиация от 1937 година за 10 учебни самолета и 65 планьора и той и екипът му започват да работят денонощно за да реализират тези поръчки. След смъртта на Ататюрк през 1938 година в Турция започва политическа борба и въпреки положителните отзиви на пилотите на Турската агенция за авиация, самолетите на Демирлаг не са одобрени. Един от самолетите на фирмата излиза от пистата в Ескишехир тъй като пистата е в много лошо състояние но това се окачествява като технически проблем в самолета и този важен за Турция проект намира своя край поради политическите и бюрократични пречки.

 

Проекти за отечествен боен самолет.

Днес, благодарение на усилията и волята на лидерите в Турция, се водят редица отечествени проекти в сферата на авиацията. Приключи конструкцията на прототипа на учебния пропелерен отечествен самолет Хюркуш и продължава работата за пускането му в експлоатация през 2023 година. По проекта са разработени два прототипа единият от които е учебен самолет а вторият ще бъде въоръжен боен самолет.

В изпъленине е поставен и проект за отечествен боен самолет с който се планира да бъдат покрити нуждите на турските военновъздушни сили от бойно самолети в периода след 2030 година. В този самолет ще бъдат използвани основно системи и модли конструиращи се в Турция. Планира се първите полети с прототипите да бъдат започнати през 2023 година.

Съвместния проект за многоцелевия стеалт самолет Ф-35.

Турция е страна и в многонационалния консорциум за конструирането на многоцелевия едномоторен реактивен стеалт самолет от пето поколение Ф-35 заедно със САЩ, Великобритания, Италия, Канада, Холандия, Австралия, Норвегия и Дания. Турция ще закупи 100 самолета Ф-35. Първият самолет бе предаден на Турция с церемония организирана на 21ви юни във Форт Ворт в Тексас. В момента турски пилоти и технически персонал са на обучение в САЩ.

Турция ще се превърна в основна ремонтно-профилактична база за самолетите Ф-35 в Европа. След САЩ, единствената страна партньор в която се констрира централният корпус на самолета, представляващ една от основните му части, се конструира в Турция. Също така в Туриця се подготвят и композитните модули серия А,Б,Ц и други от основните модули в корпуса на самолета.

Водят се и дейностите за интегрирането на системите с висока чувствителност на ТЮБИТАК и на ракетите Сом-Ж на Рокетсан със самолетите Ф-35.

В миналото държавните органи и институции възпрепятстваха развитието на турската отбранителна индустрия но днес тя се развива с много бързи темпове именно благодарение на държавната подкрепа.

До нова среща след две седмици в същия ден и час драги слушатели.

       


Етикети: отбрана

Още новини по темата