ОТЕЧЕСТВЕНИ ПРОЕКТИ В НАЦИОНАЛНАТА ОТБРАНА 2

Отбранителните проекти на Турция...

ОТЕЧЕСТВЕНИ ПРОЕКТИ В НАЦИОНАЛНАТА ОТБРАНА 2

Сред най-важните за Турция отечествени проекти в сферата на отбраната са Проектът за отечествени подводници и подводни системи за отбрана и Проектът за отечествени дозорни кораби Милгем.

Подводниците и корабите по проектите се конструират в доковете на военноморските сили в Истанбул. До днес бяха конструирани четири кораба и бе получена поръчка за още четири кораба от братски Пакистан.

С поставянето на началото на този проект на периоди възникнаха някои проблеми и пречки. Въпреки това обаче всички препятствия и трудности изправени пред националната отбранителна промишленост бяха преодолени и проектите се осъществяват в съответстви ес плановете. След като тогавашният премиер, сегашният президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган научава за разработката на проекта Милгем за отечествени бойни кораби, дава на командването на военните докове в Истанбул нареждането разработката на проектите да продължи и подчертава че ще им бъде осигурена всяка необходима помощ и подкрепа. Благодарение на тази подкрепа, днес на вода бе пуснат и четвъртият кораб от проекта. Също така е подписан договор с Пакистан за продажбата на четири кораба за тази страна. Първият кораб от проекта, „Хейбелиада” бе пунсат на вода на 27 септември 2011 година, вторият „Бююкада” бе пуснат на вода на 27 септември 2013 година, третият кораб „Бургазада” бе пуснат на вода на 18 юни 2016 година и четвъртият кораб „Къналъада” бе пуснат на вода на 3 юли 2017 година.

Корабите от типа Корвета, конструирани в рамките на проекта Милгем са снабдени с подводна броня издръжлива на мощни подводни експлозии и атаки с торпеди, и могат да престояват 10 дена в открито море без логистическа подкрепа. Те са снабдени с високотехнологична радарна, сонарна, огнева и навигационна системи и притежават писти на които могат да кацат 10 тонни хеликоптери.

Корветите от проекта Милгем са снабдени с оръжейни системи за надводна, подводна и въздушна борба, с апаратура за разузнавателни мисии и командно-контролни функции и са сред най-моредните бойни кораби в света.

Те имат модерни системи за набелязване и проследяване на целите, могат да изстрелват снаряди и ракети с дистанционен контрол срещу надводни и въздушни цели, притежават торпедни системи за борба с подводниците, системи за радиоелектронна борба и за лазерно следене и наблюдение на цели, усъвършенствани бойни системи и отечествен софтуеър за команден и огневи контрол.

С проекта Милгем за първи път в Турция бяха констурирани бойни кораби снабдени с най-съвременна технология и те бяха реализирани от турски инженери, работници и техници.

 

Благодарение на този успех, на 5 юли 2018 одина Турция и Пакистан подписаха споразумение за продажбата на Пакистан на четири корвети от проекта Милгем.

Стойността на проекта възлиза на 5 милиарда долара и представлява своеобразен рекорд в износа на турската отбранителна индустрия.

Две от корветите ще бъдат построени във военните докове на министерството на отбраната в Истанбул а другите две ще бъдат построени в доковете в Карачи в Пакистан.

С успешната си реализация, проектът Милгем не само снабдява турските ВВС с най-модерни бойни кораби но същовременно и дава голям принос за турската икономика с износа на своите продукти.

 

           


Етикети: проекти , отбрана

Още новини по темата