"САЩ не могат да видят кой е истинския им приятел"

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че САЩ не могат да видят кой е истинския им приятел...

"САЩ не могат да видят кой е истинския им приятел"

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че САЩ не могат да видят кой е истинския им приятел.

Чавушоглу на закриването на 10-тата посланическа конференция коментира изказването на американския президент Доналд Тръмп относно Турция.

Чавушоглу акцентира, че Турция не е допуснала нито една грешка спрямо САЩ и че който й да е след като срещу него са повдигнати обвинения съдебен процес ще има.

Чавушоглу отбеляза, че Турция не оказва подкрепа на лицата нападащи САЩ и не снабдява с оръжия терористичните организации.

Чавушоглу каза, че в замяна на това САЩ снабдяват с оръжия сирийското крило на терористичната организация ПКК- ПЙД/ЙПГ представляваща заплаха за Турция и покровителстват членовете на терористичната организация ФЕТО организирала опит за преврат в Турция на 15 юли 2016 година.

Чавушоглу запита: „Кое противоречи на приятелството, снабдяването на терористичната организация с хиляди тирове с оръжия или започването на съдебен процес срещу американски пастор, за който е установено, че има връзки с ФЕТО и ПКК?”

Чавушоглу предаде, че неколкократно са предали на своите американски събеседници, че Турция няма да сведе глава пред санкциите и натиска и в случай, че бъде зает приятелски подход и бъде търсено разрешение в рамките на юрисдикцията то тогава няма да има нужда от напрежение.

Министър Чавушоглу каза: „САЩ трябва да проумеят, че тези неща не приличат на каубойски филм. Ние не снимаме каубойски филм. Две големи страни, чиито отношения трябва да бъдат добри, но ще трябва да се уважаваме взаимно. Уважението не се печели с  натиск, а с подход”.

Чавушоглу посочи, че настоящите политики на САЩ са непредсказуеми и че и Европа не подкрепя тези политики.Още новини по темата