„Турски поток” ще донесе много придобивки не само на Турция, но и за региона

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че проекта „Турски поток” ще донесе много придобивки не само на Турция, но и на съседните страни и на региона...

„Турски поток” ще донесе много придобивки не само на Турция, но и за региона

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че проекта „Турски поток” ще донесе много придобивки не само на Турция, но и на съседните страни и на региона.

По повод приключването на строежа на морския участък на „Турски поток” в Истанбул бе организирана церемония с участието на  Реджеп Тайип Ердоган и руския президент Владимир Путин.

Президентът Ердоган в речта си на церемонията подчерта: „Проектът „Турски поток” е към своя край. „Турски поток” ще донесе много предимства и придобивки не само за страната и народи ни, но и за съседните страни и за региона”.

Ердоган каза, че „Турски поток” ще влезе в експлоатация през 2019 година след приключването на необходимите тестове и изпитания.

Ердоган отбеляза: „Нашето сътрудничество с Русия напредва в широк диапазон. Целта ни е да постигнем търговски обем от 100 милиарда долара с Русия. От 1987 година насам Турция е внесла от Русия от 387 милиарда кубически метра природен газ, което показва, че нашите отношения в областта на енергетиката са преминали през всякакви изпитания. Никога не сме очертавали рамките на двустранните ни отношения с Русия според изискванията или натиска на други държави. Убеден съм, че нашата солидарност с Путин и руския народ е предвестител за още по-големи проекти за нашите страни”.

Путин в речта си на церемонията заяви: „Сътрудничество между Русия и Турция в областта на енергетиката напредва много успешно в продължение на дълги години”.

Руският лидер във връзка със значието на „Турски поток” посочи: „Турски поток” ще превърне Турция във важен център на доставките за природен газ и ще има положителен ефект върху положението на Турция. Реализацията на този проект без да съществува доверие между двете страни би била невъзможна. Благодаря на Ердоган за политическата му воля и смелост”.Още новини по темата