Саудитска Арабия не прояви нужното сътрудничество...

Саудитска Арабия не прояви нужното сътрудничество...

Саудитска Арабия не прояви нужното сътрудничество...

Саудитска Арабия не прояви необходимото сътрудничество при разследването на убийството на журналиста Джемал Кашъкчъ. 

Това каза говорителят на ПСР Йомер Челик след проведеното вчера заседание на ЦИК на ПСР. 

Той отбеляза че Турция е проевла много открито и прозрачно разследване във връзка с убийството на Кашъкчъ но все още не са получили открит отговор на примива към Саудитска Арабия за сътрудничество в разследването. 

Йомер Челик се спря и на събитията във Венецуела и каза че Турция е рамо до рамо с венецуелския народ и оказва уважение на изборната воля на този народ. 

Той засегна и предложението на президента на САЩ доналд Тръмп за създаването на сигурна зона в Сирия и каза че опасенията и безпокойството на Турция за сигурността й не са въпроси които може да се правят тема на пазарлъци.

Челик подчерта че турската армия е способна да разреши всички проблеми със сигурността изправени пред страната.

Йомер Челик каза че Израел е прекратил мисията на мирните сили в Хеброн и че това ще доведе до нова ескалация на напрежението в района. 

Той заяви че са обезпокоени поради положението и в Източен Туркестан и припомни че през 2017 година китайската администрация е поставила в изпълнение плана за китаизацията на всички етноси и религии в страната, което представлява стъпка към пълна асимилация и че са обезпокоени и за съдбата на много интелектуалци и политически лидери от Източен Туркестан, които са в неизвестност. 

Йомер Челик каза че оказват уважение на териториалната цялост и суверенитета на Китай но че с категоричност не може да си затворят очите пред произволните арести на уйгурски турци и затварянето на над един и половина милиона уйгурски турци в концлагери. 

 

 

 

 

 

 


Етикети: Челик

Още новини по темата