Κατατέθηκαν οι χάρτες στη Γενεύη

Τους χάρτες είδαν μόνο πέντε άτομα και φυλάγονται σε ειδικό κρύπτη

Κατατέθηκαν οι χάρτες στη Γενεύη

Κατέθεσαν τους χάρτες ο πρόεδρος Δημοκρατίας της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου Μουσταφά Ακιντζί και ο ηγέτης της Ρωμαίικης Διοίκησης Νότιας Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, την τελευταία μέρα των συνομιλιών που διεξάγονται στη Γενεύη με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούντια διπλωματικές πηγές οι χάρτες ασφαλίστηκαν από τους αστυνομικούς του ΟΗΕ αφού εξετάστηκαν από τους εμπειρογνώμονες και των δύο πλευρών.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, κατά τη σημερινή σύσκεψη τύπου που διοργάνωσε διαψεύδοντας τους χάρτες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ορισμένα ΜΜΕ είχε πει ότι τους χάρτες που θα υποβάλλουν πλευρές, θα δουν μόνο πέντε άτομα. Οι δύο ηγέτες, οι εμπειρογνώμονες χαρτογράφησης και ο ίδιος.    

Ο εκπρόσωπος της Τουρκοκυπριακής Προεδρίας Μπαρίς Μπουρτζού νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η πρόταση της τουρκικής πλευράς για το εδαφικό είναι 29,2%. Η ρωμαίικη πλευρά έχει ζητήσει 28,2%.

Εν τω μεταξύ ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος Μουσταφά Ακιντζί ενόψει της αυριανής πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αγγλίας Μπόρις Τζόνσον και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις Άλαν Ντάνκαν.

Ο Γενικός Γραμματεάς του ΟΗΕ Αντόνιο Γκούτερες θα πραγατοποιήσει αύριο τα εγκαίνια της διεθνούς διάσκεψης που θα διοργανωθεί με τη συμμετοχή των εγγυήτριων χωρών.

 

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ