Ελλάδα: Θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis

Θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, είπε στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας

Ελλάδα: Θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis

 

Θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis, ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται δυο πρώην Έλληνες πρωθυπουργοί και οκτώ υπουργοί.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην υπόθεση δωροδοκίας σημαντικών πολιτικών, και δημόσιων λειτουργών προκειμένου η φαρμακευτική εταιρεία Novartis να αυξήσει την τιμή των φαρμάκων.

«Πιστεύω λοιπόν ότι η ευθύνη μας, η δική μας ευθύνη ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ως κυβέρνηση που έχει εντολή όχι μόνο να σταματήσει αυτό το πάρτι της διασπάθισης δημόσιου χρήματος, αλλά και να ρίξει φως σε όσα γίνανε και οδήγησαν τη χώρα στα βράχια», είπε ο Τσίπρας.

«Χωρίς ταλαντεύσεις θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών. Η μόνη θεσμική οδός που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων αλλά και οι συνθήκες τέλεσης τους, ώστε να προσδιοριστούν και οι σχετικές εισαγγελικές και δικαστικές αρμοδιότητες», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Μόνο για την υπόθεση της Novartis που βγήκε τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα από την εισαγγελική έρευνα που έφτασε στη βουλή, μόνο για την υπόθεση της Novartis, το κόστος είναι της τάξεως αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων για την περίοδο 2000-2010, πριν μπούμε δηλαδή στα μνημόνια, το κόστος, η απώλεια, η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο φτάνει στα 23 δισ. Ένα μνημόνιο δηλαδή σχεδόν. Πρόκειται για πάνω από το 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος», σημείωσε ο Τσίπρας.

«Αν αυτά τα 23 δισ. έμεναν στα δημόσια ταμεία ίσως τελικά να είχαμε αποφύγει συνολικά τη μνημονιακή περιπέτεια μετά το 2010», υπογράμμισε.

Στο σκάνδαλο εμπλέκονται δυο πρώην Έλληνες πρωθυπουργοί και οκτώ υπουργοί ανάμεσα τους και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη δικογραφία υποστηρίζεται ότι η φαρμακευτική εταιρεία Novartis με έδρα την Ελβετία δωροδόκησε πολιτικούς, ανώτατους γραφειοκράτες και γιατρούς την περίοδο 2006-2015 για την υπερκοστολόγηση των φαρμάκων και για να αυξηθεί η πώληση των προϊόντων της σε κρατικά νοσοκομεία.

Το ποσό των δωροδοκιών φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την υπόθεση ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς από την σύσταση του ελληνικού κράτους.

Οι εμπλεκόμενοι απορρίπτουν τις κατηγορίες και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πολιτικοποιεί την νομική διαδικασία.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε ότι ο Τσίπρας έστησε σκευωρία για να τον απαξιώσει και να τον σπιλώσει.

Η Novartis σε γραπτή ανακοίνωση της αναφέρει ότι «για περισσότερους από 14 μήνες συνεργάζεται με τις ελληνικές και αμερικανικές αρχές ενώ διεξάγει και τη δική της εσωτερική έρευνα» και πως «δεσμεύεται ότι θα δράσει ανάλογα για τυχόν πράξεις που δε συνάδουν με τα υψηλά ηθικά επιχειρηματικά της πρότυπα».ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ