Ελλάδα: Απέλαση Ρώσων διπλωματών

Καθημερινή: Για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας

Ελλάδα: Απέλαση Ρώσων διπλωματών

 

Η Ελλάδα απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε άλλους δύο.

 

Δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, τα μέτρα που λαμβάνονται από την Αθήνα αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας».

 

«Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών», σημειώνει το δημοσίευμα.

 

Αναφέρεται πως «η πρωτοβουλία της Αθήνας έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα».

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία, να προωθεί τη φιλία των δύο λαών, τη συνεργασία των κυβερνήσεών τους και την φορέων της κοινωνίας των πολιτών εκατέρωθεν, ωστόσο, όπως έλεγαν, αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση της ισοτιμίας και με προϋπόθεση τον αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο χωρών μας».

 

Οι πηγές που επικαλείται η Καθημερινή, τονίζουν ακόμη ότι «η Αθήνα ήταν πάντα ιδιαίτερα προσεκτική στον τρόπο διαχείρισης των ελληνορωσικών σχέσεων, φέρνοντας το παράδειγμα της υπόθεσης Σκριπάλ, τότε που η Ελλάδα απέφυγε να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων δυτικών κρατών που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες».

 

Αναφέρεται εξάλλου η προσπάθεια παρέμβασης της Ρωσίας σε κάποια ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, όπως την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας.

 

«Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η απόφαση της Αθήνας συνδέεται αποκλειστικά με τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και όχι με τη γενικότερη καλή διάθεση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πως οποιεσδήποτε «απαντητικές» αντιδράσεις εκ μέρους της ρωσικής πλευράς θα είναι «στείρες» και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποτροπή», αναφέρει το δημοσίευμα.

 

Ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας σε μια τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε το εξής σε σχέση με το θέμα:

 

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη, όλα τα κράτη θα πρέπει να σέβονται και το διεθνές δίκαιο αλλά και εμάς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος».

 

Σημείωσε ότι «στο πλαίσιο αυτό και όποτε έχει χρειαστεί έχουν ληφθεί μέτρα και αυτό έχει γίνει και αυτή τη φορά».


Λέξεις-κλειδιά: Αθήνα , Ρώσοι διπλωμάτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ