Η έκθεση Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Απευθύνθηκε έκκληση προς όλα τα μέρη για να εμπλακούν δίχως καθυστέρηση εποικοδομητικά και με ανοιχτό και δημιουργικό τρόπο

Η έκθεση Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση προς όλα τα μέρη για «να εμπλακούν δίχως καθυστέρηση εποικοδομητικά και με ανοιχτό και δημιουργικό τρόπο» για την επίλυση του Κυπριακού.

 

Η έκθεση που του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, συζητήθηκε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 

Σε δήλωση του προς τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας Σάτσα Σέρχιο Γιόρεντι Σολίς, ανέφερε ότι το σώμα ενημερώθηκε από την βοηθό γενική γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ροζμαρί Ντικάρλο σε σχέση με την έκθεση του ΓΓ.

 

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου για τον Οκτώβριο, Σολίς, σημείωσε ότι το ΣΑ στηρίζει στην Κύπρο «μια συνολική δικοινοτική, διζωνική και διαπραγματευμένη λύση ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

 

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε κοινή τους δήλωση μετά τη συνεδρίαση, κάλεσαν όλα τα μέρη «να εμπλακούν δίχως καθυστέρηση εποικοδομητικά, με ανοιχτό και δημιουργικό τρόπο» για την επίλυση του Κυπριακού σε ευθυγράμμιση με τις προτάσεις στην έκθεση του ΓΓ.

 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες στην έκθεσή του για το Κυπριακό που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 15 Οκτωβρίου είχε αναφέρει ότι πιστεύει πως οι ελπίδες για μια συνολική διευθέτηση μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού, παραμένουν ζωντανές.

 

Είχε εκτιμήσει ότι δεδομένης της προθυμίας των δύο πλευρών να διαπραγματευτούν «η προσεχής διαδικασία πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη με μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης» και πως για να υπάρξει αποτέλεσμα από μια νέα προσπάθεια «μπορεί να χρειαστούν νέες ιδέες».

 

Ο Γκουτέρες είχε ζητήσει εξάλλου οι πλευρές να συμφωνήσουν πάνω σε μια «αφετηρία» πριν από την επανέναρξη των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων.

 

«Επαναλαμβάνω ότι οι φυσικοί πόροι που βρέθηκαν εντός και γύρω από την Κύπρο πρέπει να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες», είχε σημειώσει ο γενικός γραμματέας, τονίζοντας πως οι φυσικοί πόροι πρέπει να αποτελέσουν κίνητρο για τα μέρη ώστε να εργαστούν προς μια αμοιβαία αποδεκτή και διαρκή λύση.ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ