Παυλόπουλος: Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες οι αποζημιώσεις από τη Γερμανία

Ο Έλληνας Πρόεδρος έκανε δεκτή την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Προεδρικό Μέγαρο

Παυλόπουλος: Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες οι αποζημιώσεις από τη Γερμανία

 

Η Ελλάδα εξακολουθεί να διεκδικεί το κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τα εγκλήματα της απάνθρωπης ναζιστικής κατοχής.

Ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος έκανε δεκτή την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Παυλόπουλος και Μέρκελ συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο και προέβησαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

«Η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της προς το μέλλον εκτός της ευρωπαϊκής μας οικογένειας», ανέφερε ο Έλληνας Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών είναι σε εξαιρετικό επίπεδο.

«Μένω μόνο στην πάγια θέση της Ελλάδας όπως σας είναι γνωστή σχετικά με το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα που θεωρούμε εμείς οι Έλληνες ότι είναι οι απαιτήσεις αυτές νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες και πρέπει να λυθούν στο αρμόδιο ευρωπαϊκό φόρουμ, δικαστικό φόρουμ ορθότερα θα έπρεπε να πω νομικά, με βάση τον διεθνή και τον ευρωπαϊκό μας νομικό πολιτισμό», δήλωσε ο Έλληνας Πρόεδρος.

«Πρέπει να πω ότι αναλαμβάνουμε απόλυτη ευθύνη για την ιστορική μας υποχρέωση και ευθύνη που έχουμε, ξέρουμε για τα εγκλήματα τα οποία διαπράχθησαν από πλευράς Ναζί στην Ελλάδα γι’ αυτό είναι υπόθεση καρδιάς να ασχοληθούμε, να στηρίξουμε την Ελλάδα προς όφελος και των δυο κρατών, δήλωσε από την πλευρά της η Μέρκελ.

Η Ελλάδα βάσει έκθεσης της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που ολοκληρώθηκε το 2016 και δόθηκε στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο διεκδικεί 280 δισ. ευρώ από τη Γερμανία για το κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις για τα εγκλήματα της απάνθρωπης ναζιστικής κατοχής.

Η Γερμανία σημειώνει ότι το 1960 πλήρωσε 115 εκατ. γερμανικά μάρκα στην Ελλάδα και αρνείται να καταβάλει νέα αποζημίωση για έναν πόλεμο που έληξε περισσότερο από 70 χρόνια πριν.ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ