Επικαιρότητα στα Βαλκάνια (2016-43)

24 ολόκληρα χρόνια πέρασαν από το γεγονός Syeverin όπου οι 16 Βόσνιοι είχαν απαχθεί και είχαν σκοτώθει

Επικαιρότητα στα Βαλκάνια (2016-43)

Στις 22 Οκτωβρίου το Σάββατο ήταν η 24η χρονιά του γεγονότος Syeverin όπου οι 16 Βόσνιοι είχαν απαχθεί και σκοτώθηκαν. Οι συγγενείς των θυμάτων στην τελετή που διοργανώθηκε από τους εκπροσώπους της ισλαμικής Ένωσης στη Σερβία, από τα μέλη των ΜΚΟ και τους τοπικούς διοικητές ζήτησαν να μην συνεχίσει η σιωπηλή στάση απέναντι σε αυτό το γεγονός και να βρεθούν οι δολοφόνοι. Και η μη κυβερνητική οργάνωση, οι γυναίκες που φορούν τα μαύρα στο Βελιγράδι με την εκδήλωση διαμαρτυρίας χωρίς επεισόδεια προσέλκυσε την προσοχή στο γεγονός.

Το Syeverin είναι το χωριό στην περιοχή Σαντζάκ στα δυτικά της Σερβίας και είναι κοντά στα σύνορα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Στην περίοδο του βοσνιακού πολέμου οι περισσότεροι από τους κατοίκους του ίδιου χωριού δούλευαν στην πόλη Priboy σε απόσταση των 15 χιλιομέτρων από το χωριό. Ο μοναδικός δρόμος που έφταναν οι κάτοικοι του χωριού στην πόλη ήταν ο δρόμος υπό τον έλεγχο των Σέρβων και περνούσε από τα ανατολικά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Στις 22 Νοεμβρίου 1992 το μίνιμπας που μετέφερε τους εργάτες του χωριού στην πόλη σταμάτησαν οι άντρες της πολιτοφυλακής των Σέρβων που αποκαλούνταν ως εκδικητές και απήγαγαν τους 16 Βοσνίους. Οι Βόσνιοι που απήχθησαν μεταφέρθηκαν στην πόλη Βισέγρατ της σερβικής δημοκρατίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τους εφαρμόστηκε βασανηστήριο μέχρι να σκοτωθούν. Όλοι ξέρουν αυτούς που σκότωσαν τους Βοσνίους, με ποίο τρόπο και που αλλά συνεχίζονται οι έρευνες για να βρεθούν τα πτώματα των αθώων ανθρώπων.

Υπάρχουν διάφορα σχολία σχετικά με το γεγονός όμως αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι μετά το γεγονός του χωριού Syeverin περίπου όλοι οι κάτοικοι και των γύρω χωριών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σύμφωνα με μερικά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις οι κρατικοί αξιωματούχοι εκείνης της περιόδου ήταν στη θέση να παρεμποδίσουν αυτό το γεγονός. Εάν το κράτος είχε πάρει ενεργό ρόλο για τα άτομα που σκοτώθηκαν μπορούσε να μην συμβεί αυτό το γεγονός επίσης με τον

τρόπο αυτό μπορούσαν να παρεμποδιστούν τα εγκλήματα πολέμου.

Ένα άλλο παράδειγμα για το ότι το κράτος παρακολούθησε τις δολοφονίες των μελών των μειονοτήτων είναι ότι στις 27 Φεβρουαρίου 1993 το τρένο που προσπαθούσε να φτάσει στην πόλη Μπαρ από το Βελιγράδι το σταμάτησαν οι δυνάμεις της πολιτοφυλακής στο χωριό Ştrpci κοντά στην πόλη Priyepole. Απήχθησαν 21 επιβάτες και σκοτώθηκαν. Οι 19 ήταν Βόσνιοι και οι δύο Κροάτες.

Τα γεγονότα στα δύο χωριά Syeverin και Ştrpci στην περίοδο του Βοσνιακού πολέμου απέδειξαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Βόσνιοι της πόλης Σαντζάκ. Εκείνη την περίοδο οι διοικήσεις της Σερβίας και του Μαυροβουνίου εφάρμοσαν συστηματικές πιέσεις σε Βοσνίους της πόλης Σαντζάκ. Συνελήφθησαν οι Βόσνιοι με τον ισχυρισμό ότι ήθελαν να ιδρύσουν το κράτος του Σαντζάκ. Άλλοι εκατοντάδες δέχθηκαν βασανηστήρια. Με όλα αυτά τη περίοδο του 1990-1995 σκοτώθηκαν 34 Βόσνιοι του Σαντζάκ, απήχθησαν πάνω από 100 Βόσνιοι και ανατινάχτηκαν στον αέρα τα 105 σπίτια και εφαρμόστηκε εθνοκάθαρση σε 27 χωριά των Βοσνίων. Στην περίοδο του βοσνιακού πολέμου πάνω από 60 χιλιάδες Βόσνιοι του Σαντζάκ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σήμερα η Σερβία προχωρά με αργό ρυθμό για την αποκάλυψη των ανεξιχνίαστων δολοφονιών και των γεγονότων που μπορούν να χαρακτηριστούν εγκλήματα πολέμου.

Η πρώτη εκδίκαση σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου της περιόδου 1990 στη Σερβία ήταν το γεγονός του Syeverin. Η εκδίκαση ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 όπου το δικασστήριο στο Βελιγράδι αποφάσισε για ποινή φυλάκισης 15 ετών για ένα άτομο και των άλλων τριών ατομων σε ποινή φυλάκισης 20 ετών.

Οι οικογένειες των θυμάτων του χωριού Syeverin με την αιτιολογία ότι δεν προστατεύτηκαν οι πολίτες και δεν παρεμποδίστηκαν οι σφαγές ζητάνε από τη Σερβία να τους πληρώσει αποζημίωση. Όμως επειδή απορρίφθηκε η αίτηση σχετικά με την υπόθεση το θέμα μεταφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.                          


Λέξεις-κλειδιά: Βελιγράδι , Βόσνιοι , Βαλκάνια

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ