Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης (52-2016)

Η φωνή της Μειονότητας στη Βουλή στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης (52-2016)

 

 

            Η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό αποτελεί την σημαντικότερη πολιτική συζήτηση που διεξάγεται στην Βουλή των Ελλήνων. Λαμβάνει χώρα στο τέλος κάθε έτους και αναφέρεται στην επόμενη οικονομική χρονιά. Δηλαδή, τον Δεκέμβριο του 2016 ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2017.

 

            Είναι η συνεδρίαση με τις περισσότερες συμμετοχές βουλευτών σε παρεμβάσεις και ομιλίες και η συζήτηση που επικεντρώνει όλα τα φώτα της δημοσιότητας.

             

            Τα τελευταία χρόνια οι βουλευτές της Μειονότητας συμμετέχουν ενεργά και λαμβάνουν το λόγο. Εκεί τοποθετούνται για τη χρονιά που πέρασε και για αυτά που πρέπει να γίνουν. Σε αυτήν την εκπομπή θα δούμε λοιπόν την ανασκόπηση της χρονιάς μέσα από τη δική τους φωνή.

 

Στις τελευταίες εκλογές του 2015 οι τέσσερις εκλεγμένοι βουλευτές της Μειονότητας συγκέντρωσαν περίπου 40.000 ψήφους, οπότε μιλάμε για ένα ιδιαίτερα αυξημένο και κατ’ επέκταση αντιπροσωπευτικό ποσοστό του συνόλου του πληθυσμού της Μειονότητας. Από τους τέσσερις, οι τρεις εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Οι πολιτικές τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη είχαν έντονη κομματική χροιά. Οι βουλευτές Αϊχάν Καραγιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά από την Ροδόπη και ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ από την Ξάνθη αναφέρθηκαν στο έργο της Κυβέρνησης, κατακρίνοντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την ανέχεια της χώρας και μίλησαν για το μέλλον και την ανάπτυξη.  Έκαναν ειδικές αναφορές στην Θράκη, ωστόσο εντυπωσιάζει το ότι δεν έκαναν καμία σχεδόν αναφορά στην Μειονότητα.

 

Συγκεκριμένα, ο Αϊχάν Καραγιουσούφ μία φορά στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στον όρο μειονοτικό εκπαιδευτικό σύστημα κι αυτό για να επαινέσει το έργο της Κυβέρνησης λέγοντας ότι στο «μειονοτικό εκπαιδευτικό σύστημα ήρθαν τα βιβλία των δύο προγραμμάτων έγκαιρα, έγκαιρα και οι δάσκαλοι». Παρόμοια αναφορά έκανε και ο Μουσταφά Μουσταφά.

 

Σχεδόν όλοι οι βουλευτές μίλησαν για την συνύπαρξη των πληθυσμών στην Θράκη με τον Χουσεϊν Ζεϊμπέκ να μιλάει για ισονομία και ισοπολιτεία και τον Μουσταφά Μουσταφά να θεωρηθεί καθοριστική την συμβολή της αριστεράς στην κουλτούρα της συνύπαρξης. Ειδικότερα ο Μουσταφά Μουσταφά αναφέρθηκε στις στέρεες βάσεις που έθεσε η Συνθήκη της Λωζάνης ενώ για την ταυτότητα των ανθρώπων ανέφερε «Η εθνοτική, η θρησκευτική ταυτότητα είναι δεδομένη γιατί έτσι μας γέννησαν οι μανούλες μας».  

 

Όλοι οι βουλευτές δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Θράκη. Ο Αϊχάν Καραγιουσούφ ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς και είπε χαρακτηριστικά «Κρατούμε την επίσκεψη ως υπόσχεση ότι η περιοχή θα αναβαθμιστεί στο επίπεδο που της αξίζει». Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ είπε «Όπως φάνηκε και μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού πριν λίγες μέρες, η Κυβέρνησή μας έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη». Στην ουσία ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε την Θράκη λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων σαν Άγιος Βασίλης με άδειο σάκο. Για αυτό φαίνεται ότι ο Μουσταφά Μουσταφά κάποια στιγμή λέει στην ομιλία του «Ευτυχώς ο πρωθυπουργός δεν έκανε εξαγγελίες», για να συνεχίσει ότι η επίσκεψη σηματοδότησε αναπτυξιακές προοπτικές και δυνατότητες.

 

Με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού ξεκίνησε την ομιλία του και ο Ιλχάν Αχμέτ που εκλέγεται με την Ροδόπη στο ΠΟΤΑΜΙ, και ανέφερε ότι ο πολιτικός σουρεαλισμός της Κυβέρνησης βρήκε έκφραση στη μία και μοναδική υπόσχεση του Πρωθυπουργού στους φτωχότερους αγρότες της Ευρώπης, «ότι θα τους δώσει δωρεάν δορυφορικά πιάτα για να βλέπουν τηλεόραση».

 

Τα δορυφορικά πιάτα αποτέλεσαν την μοναδική συζήτηση επί ειδικών μειονοτικών θεμάτων και σε αυτήν την τοποθέτηση του Ιλχάν Αχμέτ θέλησε να απαντήσει ο Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, λέγοντας «εάν ο συνάδελφος από το ΠΟΤΑΜΙ δεν θέλει κάλυψη στις λευκές περιοχές να το δηλώσει εφόσον δεν βλέπει και τίποτα θετικό από την Κυβέρνηση».

 

Παρόλο που η ομιλία του Ιλχάν Αχμέτ εμπεριείχε πολύ συγκεκριμένες αναφορές για την Θράκη, αναπτυξιακού κυρίως χαρακτήρα, ωστόσο η λέξη μειονότητα δεν ακούστηκε ούτε από αυτόν τον βουλευτή. Μαζί με αυτό, δεν υπήρξε καμία αναφορά στα μειονοτικά προβλήματα πέραν αυτής για τα δορυφορικά πιάτα.

 

  Η υπόσχεση του Πρωθυπουργού θυμίζει την γνωστή έκφραση που έχει αποδοθεί στην Μαρία Αντουανέτα όταν την ενημέρωσαν ότι οι φτωχοί δεν έχουν να φάνε ψωμί. Η ίδια είπε «αφού δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι». Η έκφραση αυτή υποδηλώνει την αδιαφορία και το χάσμα ανάμεσα σε αυτούς που κυβερνάνε και τον λαό.

 

Το ερώτημα ωστόσο παραμένει κατά πόσο η έκφραση της Μαρίας Αντουανέτας είναι αντιπροσωπευτική και του χάσματος ανάμεσα σε βουλευτές και Μειονότητα. Γιατί οι βουλευτές της Μειονότητας επέλεξαν να μην αναφερθούν στα μειονοτικά ζητήματα; Ακόμα και για συμβολικούς λόγους, ο όρος Μειονότητα δεν ακούστηκε από κανέναν.

 

Μήπως τελικά και οι βουλευτές της Μειονότητας θυμίζουν λίγο την Μαρία Αντουανέτα; Μήπως η απόσταση που χωρίζει τους βουλευτές από την κοινότητα είναι τέτοια που η φωνή της Μειονότητας δεν φτάνει μέσα στο Κοινοβούλιο; Φυσικά είναι δικαίωμα του κάθε βουλευτή να επιλέξει τις πολιτικές του τοποθετήσεις και τα ζητήματα που θα θέσει. Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα κατά πόσο αυτό εκφράζει τον λαό που εκπροσωπεί και κατά πόσο τα προβλήματα του Τούρκου μειονοτικού της Θράκης μεταφέρονται στη Βουλή.

 

Φυσικά μία εύκολη απάντηση θα ήταν ότι απουσιάζει η αναφορά σε μειονοτικά προβλήματα διότι πολύ απλά είναι όλα λυμένα. Αυτό θα ήταν και το ιδανικό σενάριο που μέχρι σήμερα, στο τέλος του 2016, παραμένει ουτοπία. Σε προηγούμενη εκπομπή αναφέραμε ότι οι ρητορικές μίσους έχουν ενταθεί με στόχο τη Μειονότητα.

 

Τις ίδιες μέρες με την συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Αθήνα ομάδα ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και βουλευτών του ακροδεξιού ρατσιστικού εθνικιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής εισέβαλαν στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα «Οι εθνικές μειονότητες και οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών», με ομιλητές και μέλη της Τουρκικής Μειονότητα. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής διέκοψαν βίαια την εκδήλωση και άρχισαν να βρίζουν και να απειλούν τους διοργανωτές.

 

Μετά από αυτό το περιστατικό το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, εξέδωσε ένα ακόμα δελτίο τύπου καταδικάζοντας το συμβάν. Εκεί αποτυπώνουν το τραγελαφικό αυτών των επιθέσεων σημειώνοντας ότι οι ίδιοι άνθρωποι που φωνάζουν «δεν υπάρχουν Τούρκοι στην Ελλάδα», οι ίδιοι επικαλούνται ταυτόχρονα ένα άλλο σύνθημα που λέει «Έξω οι Τούρκοι από την Ελλάδα». 

 

Και τελειώνει το δελτίο τύπου και με αυτό κλείνει ένας κύκλος εκπομπών για την φετινή χρονιά «Ανακοινώνουμε στη κοινή γνώμη της χώρας μας αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη πως, όποιο και αν είναι το τίμημα θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε ακούραστα, χωρίς φόβο και με αποφασιστικότητα τις αδικίες που έχουμε υποστεί και ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κατά του ρατσισμού, χωρίς να απομακρυνθούμε από την δημοκρατία και το δίκαιο». 

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ