Επικαιρότητα στα Βαλκάνια (2017-31)

Η στρατηγική στα Βαλκάνια

Επικαιρότητα στα Βαλκάνια (2017-31)

Η Τουρκία η οποία καταβάλλει προσπάθειες για την εξασφάλιση της ειρήνης στα δυτικά και στα ανατολικά από εδώ και στο εξής θα είναι μείζονος σημασίας να συνεχίζει να υποστηρίζει τις πολιτικές και τους πολιτικούς που είναι υπέρ της ειρήνης. Η εγγύηση της προόδου στα Βαλκάνια περνά από εκδημοκρατισμό και την οικονομική ανάπτυξη στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πέραν της υποστήριξης των μεταρρυθμιστών πολιτικών στα Βαλκάνια η Τουρκία πρέπει να αναπτύξει και την οικονομική συνεργασία της με την σχετική περιοχή ώστε οι Τούρκοι επιχειρηματίες να κάνουν περισσότερες επενδύσεις στα Βαλκάνια. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια σημείωσε επιτυχία από οικονομική άποψη στα Βαλκάνια αλλά αυτή η επιτυχία δεν σημειώθηκε σε ίσο ποσοστό σε όλες τις βαλκανικές χώρες. Στο παρελθόν οι Τούρκοι επιχειρηματίες τα Βαλκάνια θεώρησαν ως μικρές αγορές και δεν είχαν αρκετό ενδιαφέρον προς την περιοχή. Αλλά τα δυτικά Βαλκάνια από περιφερειακή άποψη είναι η κατάλληλη περιοχή για επενδύσεις. Με άλλα λόγια οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων πρέπει να αξιολογήσουν με ενιαίο τρόπο όπου ζουν 24,7 εκατομμύρια άνθρωποι. Εκτός της Σερβίας όλες οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων υποστηρίζουν την ενσωμάτωση με τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης και του Ατλαντικού. Η Τουρκία ως μια χώρα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσει την υποστήριξη της σχετικά με την ενσωμάτωση. Από την άλλη στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονιάς και της περιφερειακής συνεργασίας η Τουρκία πρέπει να είναι δίπλα στις βαλκανικές χώρες για την ένταξη τους στην ΕΕ.  Η τουρκική ιστορία στα Βαλκάνια και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να συνεχίσει. Οι Τούρκοι και οι συγγενικές κοινότητες αποτελούν το κομμάτι της κληρονομιάς του Οθωμανικοί κράτους στα Βαλκάνια. Πέραν του πολιτισμού η συνεργασία στην επιστήμη και την εκπαίδευση είναι πιθανόν να συμβάλλει θετικά και στην πολιτική ανάμεσα στην Τουρκία και τα Βαλκάνια.

Η Βοσνία Ερζεγοβίνη για παράδειγμα έχει ξεχωριστή θέση στην Τουρκία. Οι ιστορικοί, πολιτιστικοί και οι οικογενειακοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες φέρνει την Τουρκία να αισθάνεται πιο κοντά σε αυτή τη χώρα. Στο σημείο που έχει καταλήξει η Βοσνία Ερζεγοβίνη την έφερε να είναι σε σταυροδρόμι. Η σχετική χώρα ή με την αλλαγή που θα κάνει στο σύνταγμα θα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα ή η υπάρχουσα διαίρεση στη χώρα θα απειλήσει τα εδάφη της.

Οι πολίτες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης δεν έχουν αποφασίσει για το μέλλον της χώρας τους. Ο καθένας έχει διαφορετική άποψη και η Τουρκία πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίζει τις υποστηρίξεις προς αυτή τη χώρα με σκοπό την εξάλειψη των πολιτικών προβλημάτων. Από την άλλη πιστεύουμε ότι η Άνκαρα αντί για ολοκληρωμένη συνταγματική τροπολογία πρέπει να προτείνει τις ρυθμίσεις που θα είναι μικρότερες αλλά πιο αποτελεσματικές για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Η Άνκαρα μπορεί πρώτα να συμβάλλει στην εξάλειψη των προβλημάτων ανάμεσα στους Βοσνίους και τους Κροάτες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Από τις καλές σχέσεις των Βοσνίων με τους Κροάτες στη συγκεκριμένη χώρα θα είναι κερδισμένη η ίδια η Βοσνία Ερζεγοβίνη. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει την εγγύηση για το ότι οι καλές σχέσεις των Κροατών με τους Βοσνίους θα φέρει τις καλές σχέσεις ανάμεσα σε Βοσνίους με τους Σέρβους.

Η ανεξάρτητη επιτροπή που θα συγκροτηθεί θα φέρει τη Βοσνία Ερζεγοβίνη να είναι πιο λειτουργική με αποτέλεσμα να σημειώσει οικονομική ανάπτυξη και να προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα του λαού της.

Η Τουρκία από την άλλη πρέπει να συμβάλλει στην επίλυση του ζητήματος σχετικά με την ονομασία της Μακεδονίας και στο διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Αλλιώς οι αρνητικές εξελίξεις στη Μακεδονία και το Κόσοβο μπορούν να φέρουν τα Βαλκάνια σε ατμόσφαιρα αστάθειας.

Από άποψη της περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια επικρατεί η συνεργασία αλλά εκείνα τα αρνητικά που σημειώθηκαν στο παρελθόν προκαλούν ζημιές στις σχέσεις των βαλκανικών χωρών. Ειδικότερα οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας δεν αντιμετωπίζουν θετικά τη συγκρότηση της τελωνιακής ένωσης. Θα είναι ωφέλιμη η ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με τις βαλκανικές χώρες σε θεσμικό επίπεδο επίσης η ανάπτυξη των σχέσεων σύμφωνα με επίλυση των τομεακών και ειδικών προβλημάτων.


Λέξεις-κλειδιά: Βαλκάνια

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ