Επικαιρότητα στα Βαλκάνια (2017-43)

Η σύγκριση Τουρκίας με τις βαλκανικές χώρες από άποψη κοινωνικοοικονομικών δεικτών

Επικαιρότητα στα Βαλκάνια (2017-43)

Το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC) το οποίο συνεχίζει τις εργασίες για την ανάπτυξη της πολυδιάστατης συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών δημοσίευσε την έκθεση το Βαρόμετρο στα Βαλκάνια 2017. Η σχετική εργασία αποτελείται από δύο μέρη την Έρευνα κοινής γνώμης και την Έρευνα της Εταιρείας. Από την άλλη αναφέρεται ότι στη σχετική έρευνα υπάρχουν δεδομένα για τις 7 βαλκανικές χώρες και την Τουρκία με την οποία υπάρχουν έρευνες σχετικά με την περιοχή. Στο σημερινό μας πρόγραμμα θα αναφερθούμε στα αποτελέσματα της έρευνας για το ευρύ κοινό στα Βαλκάνια.

Οι εργασίες απέδειξαν ότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πάνω σε 8000 άτομα αποδείχθηκε ότι οι Τούρκοι δεν έχουν αρκετοί άποψη για τα Βαλκάνια. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στην Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Μακεδονία, Σερβία και στην Τουρκία. Από την άλλη αποδείχθηκε ότι  το 40% των Τούρκων υπηκόων  δεν έχουν ούτε ιδέα σχετικά με τα Βαλκάνια. Ενώ το 84% των Τούρκων σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε και στην ερώτηση για να αναφέρουν μια χώρα στα Βαλκάνια όπου θέλουν να δουλέψουν ή να ζήσουν δεν μπόρεσαν να δύσουν καμιά απάντηση. Το 4% των Τούρκων ανέφεραν ότι επιστέφτηκαν την περιοχή το 2016 και από αυτούς οι μισοί επισκέφτηκαν τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και ο ένας από τους τρεις τη Μακεδονία. Οι έρευνες απέδειξαν ότι τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα με την ανεργία και γενικότερα με τα οικονομικά θέματα. Ενώ στην ερώτηση για τα δύο μεγαλύτερα ζητήματα στα Βαλκάνια το 67% απάντησαν ότι έχουν πρόβλημα με την ανεργία και το 46% πρόβλημα γενικότερα με την οικονομία. Το 32% έχουν πρόβλημα με τη διαφθορά και το ποσοστό 16% με τα εγκλήματα. Ενώ στις ίδιες ερωτήσεις προς τους Τούρκους το 48% των Τούρκων απάντησαν ότι είναι η ασφάλεια και η τρομοκρατία, το 44% ανέφεραν την ανεργία, το 37% την οικονομία, το 14% το ζήτημα με τους πρόσφυγες.

Το 39% των Τούρκων ανέφεραν ότι είναι ευχαριστημένοι από την οικονομική κατάσταση τους ενώ το ποσοστό 27% αυτοί που ζουν στα Βαλκάνια. Γενικότερα οι Τούρκοι και ο λαός στα Βαλκάνια δεν είναι ευχαριστημένοι από την οικονομική κατάσταση των χωρών τους. Επίσης το 27% των ανθρώπων στην Τουρκία και στα Βαλκάνια ανέφεραν ότι θα καλυτερεύσει η οικονομία το 2017. Το 36% των Τούρκων φοβούνται ότι θα χάσουν την προσεχή περίοδο τη δουλεία τους και το 21% σε χώρες των Βαλκανίων. Το 43% των ανθρώπων σε 7 βαλκανικές χώρες θέλουν να δουλεύουν στο δημόσιο αλλά στην Τουρκία το 67%. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς τον ιδιωτικό τομέα. Το 35% των ανθρώπων στην Τουρκία και τα Βαλκάνια φοβούνται τη φτώχεια. Το 80% των ανθρώπων στην Τουρκία πιστεύουν ότι έχει αυξηθεί η διαφορά ανάμεσα στους πλούσιους με τους φτωχούς ενώ το ίδιο ποσοστό στα Βαλκάνια είναι 88%. Το 45% των κατοίκων στα Βαλκάνια αναφέρουν ότι μπορούν να πάνε στο εξωτερικό για να δουλέψουν και το 25% των  Τούρκων. Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κάτοικοι στα Βαλκάνια θέλουν να μεταναστεύσουν σε αυξημένο ποσοστό.

Η εμπιστοσύνη προς την τουρκική κυβέρνηση από τους πολίτες είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τα Βαλκάνια το ίδιο ισχύει και από άποψη των δημοσίων ιδρυμάτων.  Εμπιστοσύνη προς την  κυβέρνηση στην Τουρκία είναι 64% προς τα δικαστήρια 61% και εμπιστοσύνη στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας είναι 57%. Τα ίδια δεδομένα στα Βαλκάνια είναι 26% και 28%. Το  57% των Τούρκων πιστεύουν στην καλή λειτουργία των νόμων ενώ το 24% των ανθρώπων στα Βαλκάνια. Το 59% των Τούρκων υποστηρίζουν τις πολιτικές της κυβέρνησης απέναντι στη διαφθορά ενώ το 23% στα Βαλκάνια. Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι πρέπει να υπάρχουν καλυτερεύσεις στους τομείς του δικαίου και της διακυβέρνησης στα Βαλκάνια.

Γενικότερα οι άνθρωποι στην Τουρκία και στα Βαλκάνια υποστηρίζουν την ένταξη των χωρών τους στην ΕΕ. Γενικότερα το 42% των ανθρώπων πιστεύουν ότι η ένταξη στην ΕΕ θα έχει καλά αποτελέσματα στις χώρες τους. Ενώ το 20% των ανθρώπων πιστεύουν το αντίθετο. Στη Σερβία το ποσοστό αυτών που υποστηρίζουν την ένταξη είναι 26%, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη 31%, στην Αλβανία 81% και στο Κόσοβο 90%. Το 34% των ατόμων στη Τουρκία αναφέρουν ότι δεν πιστεύουν ότι η χώρα τους θα γίνει μέλος της ΕΕ το ίδιο ποσοστό στα Βαλκάνια είναι 28%.

Σε γενικότερες γραμμές η Τουρκία στη συγκεκριμένη σύγκριση με τις χώρες των Βαλκανίων βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.


Λέξεις-κλειδιά: Τουρκία , Βαλκάνια

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ