Η Μέση Ανατολή από τη Σκοπιά της Τουρκίας (04-2018)

Άφριν: Η φωλιά τρομοκρατίας δίπλα στην Τουρκία

Η Μέση Ανατολή από τη Σκοπιά της Τουρκίας (04-2018)

 

 

Στο Άφριν το οποίο βρίσκεται στη μεθόριο της Τουρκίας με τη Συρία φωλιάζουν 8 με 10 χιλιάδες τρομοκράτες PYD/PKK. Μόλις η Τουρκία έβαλε στο στόχαστρο το Άφριν, οι τρομοκράτες άρχισαν να κρύβονται στους οικισμούς αμάχων, σε τάφρους και καταφύγια.

Το Άφριν το οποίο βρίσκεται στην βορειοδυτική άκρη της Συρίας, είναι η επαρχία του Χαλεπιού, το οποίο συνορεύει με τους νομούς Χάταϊ και Κίλις της Τουρκίας. Σύμφωνα με την τελευταία πληθυσμιακή απογραφή που έγινε πριν από τον εμφύλιο πόλεμο, στο κέντρο της επαρχίας που έχει ιδρυθεί πάνω σε μια έκταση περίπου 2 χιλιάδων 290 χιλιομέτρων, ζούσαν 178 χιλιάδες άνθρωποι. Σύμφωνα με τις ντόπιες πηγές με τις μεταναστεύσεις που ξεκίνησαν το 2012 ο πληθυσμός της επαρχίας ανήλθε στους 750 χιλιάδες. Στα ανατολικά του βρίσκεται η επαρχία Ταλ Ριφάτ όπου πυκνοκατοικούν οι Άραβες αλλά έχει εισβάλλει η τρομοκρατική οργάνωση PYD/PKK καθώς η Αζέζ που τελεί στον έλεγχο των αντιπολιτευόμενων. Ενώ στα νότια της βρίσκεται το Ιντλίμπ στον έλεγχο των αντιπολιτευόμενων.

 

Μεταξύ Ιντλίμπ και Αζέζ

 

Το Άφριν έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς βρίσκεται βορειοδυτικά του Χαλεπιού μεταξύ του προπυργίου των αντιπολιτευόμενων Ιντλίμπ και της επαρχίας Αζέζ την οποία ελέγχουν στη μεθόριο της Τουρκίας. Η PKK πρέπει να καταλάβει και το Αζέζ ώστε να ενώσει το Άφριν με το Αϊν-Αλ-Αράμπ και για να πραγματοποιήσει τον σκοπό της να επεκτείνει τον τρομοκρατικό διάδρομο κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Η οργάνωση κατά διαστήματα πιέζει το Άφριν και το Αζέζ και κυρίως το τρίγωνο Αζέζ-Χαλέπι-Τζαραμπλούς όπου πυκνοκατοικούν οι Τουρκομάνοι. Οι άμαχοι στο Αζέζ υφίστανται συχνά τις επιθέσεις της PYD/PKK με όλμους.

 

Πρώτη φωλιά της PYD/PKK

Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Χάφεζ Αλ Άσαντ, ενώ τα υπόλοιπα κουρδικά πολιτικά κινήματα είχαν οργανωθεί στο Χασέκε και στην περιφέρεια του, ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Αμπντουλλάχ Οτζαλάν είχε βάλει στον στόχο το Άφριν.

Στην επαρχία με την οικονομική στήριξη της PKK είχαν ιδρυθεί πολλά εμπορικά καταστήματα και εργαστήρια παραγωγής ελιάς και ελαιόλαδου. Το Άφριν το οποίο, το καθεστώς Άσαντ παρέδωσε χωρίς μάχη, τον Ιούλιο του 2012, ήταν ένα από τα πρώτα εδάφη που κατέκτησε η PYD/PKK και έγινε η φωλιά της μετά από τον Όρο του Κάντιλ. Κατά το 2011 όποτε ξεκίνησαν τα αντικαθεστωτικά λαϊκά κινήματα στη Συρίας και στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε το Άφριν αποτέλεσε μια από τις περιοχές όπου είχε φωλιάσει περισσότερα η τρομοκρατική οργάνωση PYD/PKK. Η οργάνωση στο Άφριν κήρυξε τις περιοχές Αμούντ του Χασέκε και Αϊν Αλ Άραμπ(Κομπάνι) του Χαλεπιού ως αυτόνομες διοικήσεις τον Ιανουάριο του 2014 και τα ονόμασε ως «καντόνια».

 

Φυσική προστασία στους τρομοκράτες

Η ορεινή γεωγραφία του Άφριν, το οποίο παρόλο που έχει πολιορκηθεί από νότια και ανατολικά από τους αντιπολιτευόμενους, είναι περιτριγυρισμένη με γη, διασφαλίζει φυσική προστασία στην PYD/PKK. Ενώ οι οπωρώνες, οι αμπελώνες και οι έλειωνες, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις καθώς και η βιομηχανική υποδομή που ιδρύθηκε στην δεκαετία του 1980 με 1990 διασφαλίζει αυτάρκεια στην οργάνωση.

Η βιομηχανική και εμπορική υποδομή στο Άφριν είναι ο σημαντικός λόγος που η τρομοκρατική οργάνωση μπορεί να συνεχίσει την ύπαρξη της στην επαρχία.

 

Πύλη που ανοίγει στο Amanos

Η επαρχία η οποία συνδέεται με την οροσειρά Amanos του Χάταϊ, συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων κέντρων από όπου η PYD/PKK τρέφει την τρομοκρατία στην Τουρκία διεισδύοντας αντάρτες, όπλα και εξοπλισμούς. Σύμφωνα με τις πηγές ασφαλείας μεταξύ των εξοπλισμών που έχουν διεισδύσει από το Άφριν στο Amanos υπάρχουν και βαριά όπλα όπως αντιαρματικά όπλα, ρουκέτες, πολυβόλα και εξοπλισμοί όπως αντιαεροπορικά βλήματα.

 

Η οπλαποθήκη της οργάνωσης

Τα μέλη της οργάνωσης μεταφέρουν μέχρι σε ένα βαθμό στο Άφριν και τις στρατιωτικές βοήθειες που αποστέλλουν οι ΗΠΑ από τον Απρίλιο του 2016 στο Χασέκε στα βορειοανατολικά της χώρας.

Υπάρχουν ισχυρισμοί πως τα αντιαρματικά συστήματα, εκτοξευτές πυραύλων και Javelin, θερμοκατευθυνόμενες ρουκέτες και πολαπλής εκτοξευτές πυραύλων μεταφέρθηκαν μέσω του καθεστώτος Άσαντ στο Άφριν. Επίσης μεταφέρθηκαν στο Άφριν και ένα μέρος των 40 θερμοκατευθυνόμενων αντιαεροπορικών όπλων που έστειλαν πριν από μερικούς μήνες οι ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Ρουμεϊλάν.

 

Πόλη όπου τυραννούνται οι άμαχοι

Αν και το Άφριν είναι η επαρχία του Χαλεπιού όπου πυκνοκατοικούν οι περισσότεροι Κούρδοι, η περιοχή η οποία καθ’όλη τη διάρκεια του εμφυλίου έμεινε μακριά από τις συρράξεις δέχτηκε έντονη ροή μεταναστών. Αυτή τη στιγμή το 60% του Άφριν αποτελείται από τον αραβικό πληθυσμό.

Εκτός από αυτό η PYD/PKK, εισβάλει σε πολλούς οικισμούς όπου ζουν Άραβες, και Τουρκμένιοι. Το Άφριν σε σύγκριση με τους υπόλοιπους οικισμούς που έχει εισβάλλει η PYD/PKK είναι το μέρος που ελέγχει αυστηρότερα και τυραννά περισσότερα τους αμάχους.

Η οργάνωση δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση την ίδρυση ενός αντιπολιτευόμενου πολιτικού κόμματος ή μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Η οργάνωση είναι σε συναγερμό εδώ και ένα χρόνο

Το γεγονός ότι μετά την ολοκλήρωση της Επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη αρχές του 2017, η Τουρκία έβαλε στο στόχαστρα το Αφρίν και το Μανμπίτς προκάλεσε μεγάλο πανικό στην PYD/PKK.

Η τρομοκρατική οργάνωση προκειμένου να κρύψει τους αντάρτες της κατευθύνθηκε στα καταφύγια με υψηλή αντοχή που δημιουργήθηκαν μέσα στα υψηλά βουνά που περιβάλλουν το Άφριν. Οι τρομοκράτες οι οποίοι έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν τους αμάχους σαν ασπίδα εγκαταστάθηκαν και στα κτήρια στην πόλη.

 

Οι τρομοκράτες που έχουν εξοπλίσει οι ΗΠΑ

 

Οι δήθεν αντιτρομοκρατικές μονάδες ονόματι HAT και YAT που χρησιμοποιεί η PYD/PKK κυρίως στις επιχειρήσεις Χασέκε, Ράκκα και Ντέιρ Αλ Ζορ, πραγματοποιούν ένα μέρος της εκπαίδευσης τους στο Άφριν.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς οι τρομοκρατικές μονάδες, τις οποίες εκπαιδεύουν το Πεντάγωνο, η CIA και τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης που έρχονται από το Κάντιλ ξεκίνησαν τις δραστηριότητες παρακολούθησης των συνομιλιών των συνοριοφυλακίων της Τουρκίας.

Το γεγονός ότι η PYD/PKK πέρυσι προχώρησε στην εξαναγκαστική στρατολόγηση των νέων γυναικών και αντρών σε όλο τον χρόνο στο Άφριν είχε σαν αποτέλεσμα ο αριθμός των τρομοκρατών στην επαρχία να ανέλθει στους 10 χιλιάδες. Μετά από τα πυρά πυροβολικού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που αυξήθηκαν το περασμένο Σάββατο η οργάνωση εκκένωσε ένα μέρος των καταυλισμών εκτός της πόλης και υποχώρησε στα τάφρους και τους μυστικούς καταυλισμούς εντός της πόλης.

Τα μυστικά αυτά στρατόπεδα χρησιμοποιούνται σαν οπλαποθήκες.

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ