Επικαιρότητα στα Βαλκάνια (2018-04)

Νέα σελίδα στις σχέσεις Βουλγαρίας με τη Μακεδονία

Επικαιρότητα στα Βαλκάνια (2018-04)

Ανάμεσα στη Βουλγαρία και τη Μακεδονία τον Αύγουστο του 2017 υπογράφηκε συμφωνία φιλίας και η σχετική συμφωνία τέθηκε σε ισχύ. Μετά τη βουλγαρική βουλή στις 15 Ιανουαρίου 2018 η συμφωνία εγκρίθηκε και στη Βουλή της Μακεδονίας. Ο σκοπός της συμφωνίας είναι να φέρει λύση στις διαφορές ανάμεσα στη Βουλγαρία και τη Μακεδονία. Επίσης αποσκοπεί να αναπτύξει τις φιλικές σχέσεις και την αναζωογόνηση της διαδικασίας ενσωμάτωσης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ της Μακεδονίας.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ  στη Μακεδονία που ανέλαβε τα καθήκοντα πέρυσι συνεχίζει τα άλματα για την καλή γειτονιά με τις γειτονικές χώρες. Η προηγούμενη κυβέρνηση, του συντηρητικού κόμματος VMRO-DPMNE είχε εθνικιστική προσέγγιση αλλά η κυβένρηση του Ζάεφ ξεκίνησε τα άλματα για να αποκτά η χώρα φιλικές σχέσεις. Η κυβέρνηση του Ζάεφ αναφέρει ότι με την πολιτική βούληση μπορούν να λυθούν τα προβλήματα χωρίς κανένα μεσολαβητή. Σε όλα αυτά το παράδειγμα είναι η συμφωνία Φιλίας ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Βουλγαρία. Τα Σκόπια και η Σόφια προσπαθούν να συμβάλλουν στις διμερείς σχέσεις. Αλλά παρόλες τις θετικές εξελίξεις δεν μπορούν μερικά από τα ζητήματα να επιλυθούν γρήγορα.

Την τελευταία περίοδο όπως η Ελλάδα, ξεκίνησε και η Βουλγαρία να ασκεί βέτο κατά της Μακεδονίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Η Σόφια κατηγορεί τα Σκόπια επειδή έχει μίσος ιδεολογίας κατά της Βουλγαρίας. Η Βουλγαρία μπορεί να είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη Μακεδονία με την συνταγματική της ονομασία αλλά συνεχίζονται να επικρατούν οι διαγώνιες που προέρχονται από το παρελθόν.

Μετά το Κογκρέσο του Βερολίνου το 1878 οι σχέσεις ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες επικεντρώθηκαν στο θέμα εάν θα αποκτηθεί η Μακεδονία ή θα μοιραστεί μεταξύ των πλευρών. Οι Έλληνες βασιζόμενη στην αρχαία περίοδο, oι Βούλγαροι και Σέρβοι στον Μεσαίωνα προσπάθησαν να αποκτούν εδάφη από τη Μακεδονία η οποία στην Οθωμανική περίοδο είχε περισσότερα εδάφη. Σήμερα η Βουλγαρία, Σερβία, και η Ελλάδα δεν θέλουν να κυριαρχούν στα εδάφη της Μακεδονίας. Αλλά λόγω των ζητημάτων που προέρχονται από το παρελθόν τα Σκόπια έχουν ακόμα προβλήματα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τις διατριβές των Ελλήνων και Βουλγάρων, η Μακεδονία ποτέ δεν υπήρχε στην ιστορία αλλά δημιουργήθηκε μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο λόγω κάποιων ιδεολογιών. Αυτή η διατριβή βρίσκει μεγάλη αντίδραση από τους Μακεδόνες. Η Αθήνα αναφέρει ότι η Μακεδονία είναι ιστορική κληρονομιά των Ελλήνων και δεν την αναγνωρίζει με την συνταγματική της ονομασία. Η Ελλάδα συνεχίζει να αναφέρει ότι θα ασκήσει βέτο στη Μακεδονία σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το 2005 αναγνωρίστηκε το καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Μακεδονία για την ένταξη στην ΕΕ. Λόγω της στάσης της Ελλάδας πάντα άργησαν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ. Όλες αυτές οι εξελίξεις από το 2006 αύξησαν τον εθνικισμό στη Μακεδονία.

Η στάση της Ελλάδας αύξησε τον εθνικισμό στην Μακεδονία και αυτή επηρέασε αρνητικά και τις σχέσεις Σκοπίων με τη Σόφια. Η Βουλγαρία διστάζει να αναγνωρίζει τους Μακεδόνες ως έθνος και τη γλώσσα των Μακεδόνων. Ακόμα και σήμερα αρκετοί υποστηρίζουν στη Βουλγαρία ότι η μακεδονική γλώσσα είναι η προφορά της βουλγαρικής γλώσσας. Τα τελευταία χρόνια η Σόφια συνεχίζει τις διευκολύνσεις προς τους Μακεδόνες να πάρουν το βουλγαρικό διαβατήριο που έχει ενοχλήσει τα Σκόπια. Κάθε χρόνο εκατοντάδες φοιτητές από τη Μακεδονία φτάνουν στη Βουλγαρία. Αρκετοί στη Μακεδονία ισχυρίζονται ότι οι προσπάθειες είναι η Βουλγαρία προσπαθεί να επιδρά στη Μακεδονία.

Εάν κοιτάξουμε από την πλευρά της Σόφιας καταλαβαίνουμε ότι και στην περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης του συντηρητικού κόμματος VMRO-DPMNE το σχέδιο “Σκόπια 2014” προκάλεσε δυσαρέσκεια.  Με άλλα λόγια με το σχέδιο 2014 των Σκοπίων η κυβέρνηση της Μακεδονίας, το αρχαίο κράτος του Μεγάλου Αλέξανδρου προσπαθεί να αποδείξει τους ιστορικούς δεσμούς του μεσαιωνικού διοικητή των Βαλκανίων του τσάρου Σαμουήλ με τη Μακεδονία. Από την άλλη ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ κατηγορεί τα Σκόπια επειδή προσπαθούν να αναφέρουν ένα μέρος της βουλγαρικής ιστορίας ότι ανήκει στη Μακεδονία.  

Στις σχέσεις της Βουλγαρίας με τη Μακεδονία υπάρχουν και αλλά προβλήματα. Η συμφωνία Φιλίας ανάμεσα στη Βουλγαρία και τη Μακεδονία αναμένεται να ασχοληθεί με την κοινή ιστορία των δύο χωρών.

Ήταν οι αξιολογήσεις του Dr. Ερχάν Τουρμπεντάρ.                               

 


Λέξεις-κλειδιά: Βαλκάνια

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ