Ανάλυση Επικαιρότητας (2018-05)

Δεύτερη εβδομάδα Επιχείρισης Κλαδί Ελιάς

Ανάλυση Επικαιρότητας (2018-05)

Τζαν Ατζούν*         

Σημαντικές εξελίξεις διαδραματίζονται στη Συρία. Η επιχείρηση που διεξάγουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για να καταστρέψουν τις φωλιές των τρομοκρατών στο Αφρίν, έχει συμπληρώσει δύο εβδομάδες. Πέραν της επιχείρησης η οποία διεξάγεται με επιτυχία, οι ΤΕΔ δημιουργούν νέα παρατηρητήρια για την επιθεώρηση της περιοχής αποκλιμάκωσης της έντασης στο Ιντλίμπ. Οι εξελίξεις στο πεδίο, επηρεάζουν και τον ρόλο των ΗΠΑ στη Συρία.

Η Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς, λειτουργώντας σαν ντόμινο, θα αποδυναμώσει την PKK/YPG και στις άλλες περιοχές. Οι κάτοικοι της Μανμπίτζ, της Χάσακα, της Ράκα και της Ντέιρ αλ Ζορ που είχε εκφοβίσει η τρομοκρατική οργάνωση, άρχισαν να δείχνουν αντίσταση. Ο λαός της Μανμπίτζ έχει ήδη εξεγερθεί κατά της YPG. Οι προσπάθειες της Τουρκίας μαζί με την Ρωσία και το Ιράν για την εξεύρεση λύσης στη Συρία στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα, απομονώνουν τις ΗΠΑ ολοένα και περισσότερο στην περιοχή επειδή έχουν ποντάρει σε λάθος άλογο. Ειδικά η ανάπτυξη των ΤΕΔ στον στρατηγικής σημασίας λόφο Al-Eis κατά την μετακίνηση στο Ιντλίμπ, επιβεβαίωσε την ισχυρή θέση της Τουρκίας στη Συρία.

Η Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς συνεχίζεται με την προέλαση των ΤΕΔ και των Σύρων αντιπολιτευόμενων. Παρά τις γεωγραφικές δυσκολίες που χαρακτηρίζουν την περιοχή Αφρίν, οι ΤΕΔ και οι Σύροι αντιπολιτευόμενοι προελαύνουν γρήγορα. Η επιχείρηση στην οποία καταλήφθηκαν ένας-ένας οι λόφοι με δεσπόζουσα θέση, ουσιαστικά έδειξε στο πρώτο στάδιο την κυριότερη επίδραση. Κατέρρευσε η αντίληψη ότι η YPG είναι αήττητη στην περιοχή και πως χαίρει απόλυτης πολιτικής προστασίας. Η αντίληψη αυτή για την YPG στη Συρία οφείλεται κυρίως στην στήριξη που έχουν παράσχει οι ΗΠΑ στην τρομοκρατική οργάνωση. Ως γνωστόν, η συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών που ελέγχει η YPG στην Συρία, αποτελείται από Άραβες και Τουρκομάνους. Ειδικά μετά την εξάλειψη σε σημαντικό βαθμό της παρουσίας της Νταές στην περιοχή, ο πληθυσμός της περιοχής άρχισε να αμφισβητεί την νομιμότητα της YPG. Το γεγονός ότι η Τουρκία ενήργησε από κοινού με τους Σύρους αντιπολιτευόμενους που απαρτίζονται από Άραβες, Τουρκομάνους και Κούρδους, αποτέλεσε εναλλακτική για την περιοχή.

Σε μέρη ειδικά όπως την Μανμπίτζ όπου ο ντόπιος πληθυσμός είναι ενοχλημένος με την τυραννική διαταγή της YPG, άρχισαν να συγκροτούν ομάδες αντίστασης και να δραστηριοποιούνται κατά της YPG. Η κάθε στρατιωτική επιτυχία που σημειώνει η Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς, ταυτόχρονα ενθαρρύνει τους Άραβες, Τουρκομάνους και Κούρδους οι οποίοι τάσσονται κατά της καταπίεσης που ασκεί η YPG. Άλλωστε η Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς, απομονώνει όχι μόνο την YPG αλλά παράλληλα και τις ΗΠΑ που επενδύουν στη Συρία εξολοκλήρου μέσω της YPG. Οι πολλές διαφορετικές δηλώσεις των ΗΠΑ σε σχέση με την Τουρκία και την επιχείρηση στο Αφρίν, δείχνουν την σύγχυση που επικρατεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα των διαφορετικών μεταξύ τους πολιτικών που ακολουθούν τα αμερικανικά θεσμικά όργανα, είναι η καταγραφή της YPG από την CIA ως τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι ΗΠΑ που έμειναν εκτός της διαδικασίας της Αστάνα η οποία προχωρά υπό την εγγύηση της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, οδηγείται στην «χωρίς αξία μοναξιά» στην περιοχή. Οι πολιτικές των ΗΠΑ που προσπαθούν να εξοντώσουν μια τρομοκρατική οργάνωση με μία άλλη, δημιουργούν ενόχληση στην περιοχή. Η στάση της YPG που θέτει σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και τα αμερικανικά σχέδια για την δημιουργία στρατού προστασίας των συνόρων στην περιοχή, προκάλεσαν την αντίδραση της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ είχαν αναφέρει ότι η σχέση τους με την YPG περιορίζεται στον αγώνα κατά της Νταές. Και τώρα σχεδιάζουν να παραμείνουν στη Συρία δημιουργώντας αρκετές στρατιωτικές βάσεις.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη στη Συρία είναι το νέο παρατηρητήριο των ΤΕΔ στο πλαίσιο της διαδικασίας μετακίνησης στο Ιντλίμπ. Tο νέο παρατηρητήριο που λειτουργεί στην στρατηγική κωμόπολη Al-Eis στην περιοχή του Νότιου Χαλεπιού, συνιστά ένα σπουδαίο βήμα για την επιθεώρηση της περιοχής αποκλιμάκωσης της έντασης.

Η Τουρκία τον τελευταίο καιρό έχει καταστεί στρατηγικός παίκτης στην λήψη αποφάσεων εντός του χώρου της Συρίας και στην διεθνή κοινή γνώμη ιδίως στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα. Η Τουρκία από την μια χρησιμοποιεί την ισχυρή της θέση για να βάλει τέρμα στο ανθρώπινο δράμα που επικρατεί στη Συρία και από την άλλη κάνει κινήσεις προκειμένου να έχει ένα καλύτερο μέλλον η χώρα. Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει καταστεί παίκτης στην λήψη αποφάσεων για τη Συρία, οφείλεται κυρίως στην στήριξη που παρέχει στον συριακό λαό. Από την μια φιλοξενεί 3 εκατομμύρια Σύρους εντός των συνόρων της και από την άλλη βοηθά με διάφορους τρόπους 4 εκατομμύρια Σύρους μέσα στην χώρα τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

 

*O Τζαν Ατζούν είναι ερευνητής της Διεύθυνσης Εξωτερικής Πολιτικής του Ιδρύματος Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA).ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ