Η Μέση Ανατολή από τη Σκοπιά της Τουρκίας (05-2018)

Σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας στο πλαίσιο της επιχείρησης στο Άφριν

Η Μέση Ανατολή από τη Σκοπιά της Τουρκίας (05-2018)

Η στάση της Ρωσίας πριν και μετά από την επιχείρηση του Τουρκικού Στρατού στο Άφριν ήρθε συχνά στην επικαιρότητα.  Μετά από τις πρώτες ενδείξεις της επιχείρησης είχε προσελκύσει μεγάλη προσοχή η διάψευση που έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ στις δηλώσεις του στις ΗΠΑ περί απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων. Η  συζήτηση έλαβε τέλος όταν το Γενικό Επιτελείου της Ρωσίας ανακοίνωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται σε ασφαλή πεδία. Από την άποψη της Ρωσίας η επιχείρηση της Τουρκίας στο Άφριν είναι μια στρατιωτική εξέλιξη που αναμενότανε εδώ και καιρό. Διότι η Τουρκία έθετε επί τάπητος το θέμα του Άφριν σε κάθε συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν. Αν και η Ρωσία στην αρχή διατηρούσε επιφυλάξεις στο θέμα του Άφριν, βλέποντας τις πολιτικές της PYD τελευταία, προτίμησε να μην μπλεχτεί σε μια κρίση με την Τουρκία για χάρη της PYD. Η Ρωσία μια μέρα πριν από την επιχείρηση στο Άφριν ανέπτυξε τα στρατεύματα της στην περιοχή παρατήρησης Ταλ Ριφάτ.   

Εξαντλήθηκαν οι ελπίδες της Ρωσίας σχετικά με την PYD

Μετά από το ξεκίνημα της επιχείρησης στο Άφριν τα στρατιωτικά στοιχεία της PYG προέβησαν σε σκληρές δηλώσεις κατά της Ρωσίας. Μάλιστα από τις συγκεκριμένες δηλώσεις καταλάβαμε πως η Ρωσία είχε μεσολαβήσει μεταξύ της  PYD και του Άσαντ. Καθώς οι δηλώσεις του διοικητή της YPG Σιπάν Χάμο πως δεν έχουν ανάγκη πλέον τη μεσολάβηση της Ρωσίας στις συνομιλίες με τον Άσαντ αποτελούν την περίληψη μιας διαδικασίας.  Οι πολιτικές και η υποστήριξη των ΗΠΑ μετέτρεψαν την PYD σε μια οργάνωση άμεσα εξαρτημένη από την Αμερική. Η PYD, νόμισε πως με την βοήθεια όπλων και στήριξη που λαμβάνει μπορεί να αγωνιστεί και κατά του Άσαντ και κατά της Ρωσίας. Στις συνομιλίες που διεξήχθησαν με τους Ρώσους αξιωματούχους στο Καμίσλι, η ρωσική πλευρά αναλήφθηκε πως τα αιτήματα ανεξαρτησίας και εθνικού στρατού της PYD στην ουσία είναι αιτήματα των ΗΠΑ. Η Ρωσία επίσης ενοχλήθηκε από την πίεση που ασκεί η PYD κατά των υπόλοιπων κουρδικών ομάδων ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το Συνέδριο Εθνικού Διαλόγου Συρίας.  Η PYD προσπάθησε να εμποδίσει την συμμετοχή των ηγετών κουρδικών φυλών που προσκάλεσε η Ρωσία στο συνέδριο απειλώντας τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, η προσπάθεια της PYD να σαμποτάρει το Συνέδριο Εθνικού Διαλόγου αποτέλεσε και την τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Το γεγονός ότι η PYD τον τελευταίο καιρό διεξάγει πολιτικές με τις ΗΠΑ αψηφώντας τις διοικήσεις της Ρωσίας και της Συρίας, αποτέλεσε αφορμή η Ρωσία να προχωρήσει σε αλλαγή πολιτικής αναφορικά με την PYD. Για παράδειγμα τα στοιχεία που εξαπέλυσαν επίθεση στις δυνάμεις του Άσαντ και της Ρωσίας στις περιοχές Ράκκα και Ντέιρ Αλ Ζορ είχε σχέση με την PYD. Η PYD είχε φέρει αντίρρηση στην άποψη της Ρωσίας πως μετά τον καθαρισμό της Ράκκα από την ΝΤΑΕΣ, η πόλη πρέπει να παραδοθεί στις αραβικές φυλές και τον Άσαντ. Με άλλα λόγια μια μεγάλη πλειοψηφία των δραστηριοτήτων της  PYD τους τελευταίους 6 μήνες είναι αντίθετες με τα ρωσικά συμφέροντα. Από την άποψη της Ρωσία η PYD τιμωρείται.

Στην στοχοποίηση της PYD από την άποψη της Ρωσίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο η ενθάρρυνση των αποσχιστικών ιδεών μεταξύ των Κούρδων από τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αναφερόμενος στη συνεργασία  PYD-ΗΠΑ είχε είπε: «Οι ΗΠΑ ή δεν κατανοούν την κατάσταση ή αυτό που κάνουν είναι συνειδητοποιημένα προβοκάτσια».

Το Άφριν ήταν ένα σημείο ρήξης στις Τουρκο-Ρωσικές σχέσεις.

Μετά την επέμβαση της Ρωσίας το 2015 στη Συρία, οι σχέσεις της με την PYD είχαν πάρει μια θετική τροπή. Στην περιοχή Άφριν είχε τοποθετηθεί ένας Ρώσος στρατιωτικός υπό τον τίτλο ειδικού παρατηρητή. Από τα ΜΜΕ γνωρίζουμε πως και στην περιοχή Μανμπίτς ο ρωσικός στρατός και τα στοιχεία της PYD συνεργαζόντουσαν στον αγώνα κατά της ΝΤΑΕΣ. Σήμερα την περιοχή Μπανμπίτς υπάρχουν ακόμα σημεία παρατήρησης των ρωσικών στρατευμάτων.  Είναι πιθανό να υπηρετούν Ρώσοι στρατιωτικοί ειδικοί στην περιοχή Καμίσλι. Κάθε που συζητούνταν το Άφριν στην Τουρκία επισημαίνονταν πως η συγκεκριμένη επιχείρηση εμποδίζεται από τη Ρωσία. Το γεγονός αυτό ήταν ένα από τα σημεία ρήξης για τις δυο χώρες. Μπορούμε να πούμε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας στο Άφριν έσωσε και τη Ρωσίας από ένα βάρος. Η ισχυρή συνεργασία στη Συρία, οι συνεργασίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα με πρώτα το Τουρκικό Ρεύμα καθώς οι στρατιωτικές συνεργασίες μεταξύ των δυο χωρών είναι οι υπόλοιποι παράγοντες που συντέλεσαν η Ρωσία να μην προτιμήσει την PYD. Μετά από τις ανακοινώσεις που έκανε η Τουρκία φάνηκε πως ήταν λανθασμένη και η  εντύπωση πως υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ της Τουρκία και της Ρωσίας περί ανταλλαγή του Άφριν και του Ιντλίμπ.

Η Επιχείρηση στο Άφριν θα επηρεάσει την διαδικασία στο Σότσι;

Η πιθανότητα η Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς που διεξάγει η Τουρκία στο Άφριν να επηρεάσει το Συνέδριο Εθνικού Διαλόγου Συρίας που σχεδιάζεται να συγκληθεί στο Σότσι απασχόλησε αρκετά την επικαιρότητα. Βλέπουμε πως η άποψη ορισμένων αντιπολιτευόμενων δυνάμεων οι οποίες υποστήριζαν τη μη συμμετοχή στο συνέδριο υπό υφιστάμενες συνθήκες μαζί με την επιχείρηση στο Άφριν άλλαξε προς το θετικό.  Η μόνη διαφορά είναι το γεγονός ότι η PYD απειλή τους εκπροσώπους των κουρδικών φυλών που ενδέχεται να συμμετάσχουν στο συνέδριο. Για το λόγο αυτό υπάρχει η πιθανότητα το συνέδριο να συγκληθεί χωρίς τους Κούρδους εκπροσώπους. Τη στιγμή που στο Συνέδριο Εθνικού Διαλόγου Συρίας σχεδιάζεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την σύνταξη του νέου συντάγματος είναι δυνατό να ετοιμαστεί ένα σύνταγμα χωρίς να παρθούν οι απόψεις της PYD.

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό τον έλεγχο της PYD/YPG μετά το ξεκίνημα της Επιχείρησης στο Άφριν πως απορρίπτουν το Συνέδριο στο Σότσι και τα αποτελέσματα αυτού καλώντας τους Ρώσους να επανεξετάσουν την στάση τους μπορεί να ερμηνευτεί σαν μια αντίδραση. Σε πολλές συνομιλίες πριν την επιχείρηση στο Άφριν, η Ρωσία κατάβαλλε προσπάθειες ώστε να συμπεριλάβει κατά ένα τρόπο και την PYD στο συνέδριο. Αλλά με την συγκεκριμένη επιχείρηση εξακριβώθηκε πως η PYD δεν πρόκειται να προσκληθεί στο συνέδριο.

Η Τουρκία και η Ρωσία διεξάγουν πολιτικές σαν ένα κράτος

Ό,τι και να πουν ορισμένοι, η Τουρκία και η Ρωσία σε πολλά θέματα άρχισαν να κινούνται σαν ένα κράτος. Αν και υπάρχουν διαφορές απόψεων σε πολλά θέματα στη Συρία, σαν αποτέλεσμα καταλήγουν σε συμφωνία.  Η Ρωσία στηρίζει την Τουρκία στο θέμα της στρατιωτικής τεχνολογίας και πυρηνικής ενέργειας που έχει ανάγκη ενώ η Τουρκία στηρίζει τη Ρωσία στο θέμα του Τουρκικού Ρεύματος. Η σχέση κυρίως μεταξύ των Γενικών Επιτελείων συμβάλλει στη γρήγορη λύση πολλών προβλημάτων. Βλέπουμε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας Γκερασίμοφ έχει μεγάλη επίδραση στον καθορισμό των πολιτικών στις σχέσεις με την Τουρκία. Πρέπει να επισημάνουμε πως η Τουρκία διεξάγει την Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς σε συντονισμό με τη Ρωσία. Το σημαντικότερο σημείο που ενώνει τη Ρωσία και την Τουρκία είναι ταύτιση των απόψεων τους σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.  


Λέξεις-κλειδιά: Ρωσία

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ