Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης (05-2018)

Το σενάριο των πρόωρων εθνικών εκλογών

Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης (05-2018)

 

            Οι τελευταίες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο του 2015. Η θητεία κάθε Κυβέρνησης είναι τετραετής. Εκτός αν υπάρξει λόγος πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, οι επόμενες εθνικές εκλογές αναμένονται το 2019.

 

            Από τις αρχές του έτους έχουν φουντώσει τα σενάρια ότι το 2018 θα είναι εκλογική χρονιά. Και δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί αυτό. Μία σειρά πολιτικών αναλυτών επιχειρηματολογούν γιατί το κυβερνόν κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα προσφύγει στις κάλπες τη φετινή χρονιά, ενώ υπάρχει και μία άγραφη πολιτική παράδοση των εκλογικών αναμετρήσεων των τελευταίων ετών που ορίζει ότι σπάνια Κυβέρνηση εξαντλεί την τετραετία.

 

            Σε συνάρτηση με όλα τα παραπάνω, δημοσιεύτηκε πανελλαδική δημοσκόπηση της Κ Research, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημοσκοπήσεων. Αντικείμενο της έρευνας ήταν η συγκέντρωση θετικών ή αρνητικών γνωμών για τους βουλευτές κάθε εκλογικής περιφέρειας.

 

            Είναι λογικό ότι η εκλογή φέρνει και φθορά κυρίως σε περιόδους κρίσεως και οικονομικού μαρασμού. Τα αποτελέσματα λοιπόν για τους τρεις εν ενεργεία βουλευτές στη Ροδόπη δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκά διότι και οι τρεις κατέγραψαν αρνητικά ποσοστά. Συγκέντρωσαν ο καθένας ποσοστό αρνητικής ψήφου μεγαλύτερο από 50%.

 

            Αναφερόμαστε στην περίπτωση της Ροδόπης διότι είναι ενδεικτική. Για την ιστορία, στις εθνικές εκλογές του 2015 τις τρεις έδρες σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας κατέλαβαν τρεις υποψήφιοι μέλη της Μειονότητας. Αυτό προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της πλειονότητας. Δεν άρεσε καθόλου το σενάριο να εκπροσωπείται ο Νομός από τρεις μειονοτικούς βουλευτές. Παρόλα αυτά η ψήφος του λαού είναι αδιαπραγμάτευτη.

 

            Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που εκλεγόταν με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη ήταν ο μεγάλος χαμένος εκείνων των εκλογών. Το όνομά του συμπεριλήφθηκε στην παραπάνω δημοσκόπηση. Και στην περίπτωσή του υπερίσχυσε η αρνητική ψήφος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

 

            Ο ίδιος έκανε σχετική ανάρτηση με την οποία εξήγαγε τρία συμπεράσματα για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Θα σταθούμε στο δεύτερο συμπέρασμα. Διαβάζουμε «Είναι εμφανής η δυσαρέσκεια των πολιτών της πλειονότητας και της μειονότητας προς τους κυβερνητικούς βουλευτές και διακριτή πλέον η ενόχληση όλων για την απουσία δίκαιης και ισόρροπης εκπροσώπησης μεταξύ των σύνοικων στοιχείων».

 

            Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σε δηλώσεις και τοποθετήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών το 2015 δεν παραλείπει να αναφέρει ότι με την εκλογή τριών μειονοτικών βουλευτών διαταράχθηκε η δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση των σύνοικων στοιχείων. Με τον φόβο επανάληψης του ίδιου σεναρίου, τα πατριωτικά αισθήματα είναι ικανά να καθοδηγήσουν ψήφους που μέχρι τότε είναι αμφίβολο αν θα πήγαιναν στην ίδια κατεύθυνση. Η ανάδειξη τριών βουλευτών της Μειονότητας που κατέλαβαν και τις τρεις έδρες στη Ροδόπη κινητοποίησε τα εθνικά αντανακλαστικά.

 

            Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε επίσκεψή του στη Θράκη στις αρχές Δεκεμβρίου του 2017 έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εκπροσώπηση της Μειονότητας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε ο ελληνικός και τουρκικός τύπος, σε ομιλία του στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κομοτηνής, Τζελάλ Μπαγιάρ, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι «αυτήν την στιγμή έχουμε τέσσερις βουλευτές στην Ελληνική Βουλή, 3 + 1 . Αυτοί οι τέσσερις βουλευτές πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα στη Βουλή».

 

            Από την ελληνική πλευρά θεωρήθηκε σκανδαλώδης αυτή η αναφορά. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Μουσταφά Μουσταφά, σε τοποθέτησή του στη Βουλή είπε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι «έχετε τέσσερις βουλευτές» αντί του «έχουμε».

 

            Όπως και να έχει, είναι γεγονός ότι μαζί με τον έναν μειονοτικό βουλευτή της Ξάνθης η κοινότητα αυτή τη στιγμή εκπροσωπείται με τέσσερις βουλευτές. Είναι λογικό ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας πρέπει να αποτελούν βασικό μέρος του κοινοβουλευτικού αγώνα, οι συνθήκες διαβίωσης στους μακρινούς νομούς, τα έργα υποδομών, η ανεργία και όλα εκείνα που ταλαιπωρούν και προβληματίζουν τον κάθε Έλληνα πολίτη και κάτοικο της περιοχής σε όποια πληθυσμιακή ομάδα κι αν ανήκει.

 

            Όλα αυτά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που έχει να κάνει με την γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιεί κάθε χρόνο η Ελληνική Στατιστική Αρχή, για το έτος 2015 η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης τερμάτισε δεύτερη από το τέλος με οριακή διαφορά από την τελευταία που είναι η Περιφέρεια Ηπείρου.  Το γεγονός ότι η περιφέρεια παραμένει για μία ακόμα χρονιά φτωχή σε οικονομικά μεγέθη πρέπει να προβληματίζει και να αποτελεί κίνητρο για προσέλκυση επενδύσεων. Το έργο των τοπικών φορέων και εκπροσώπων εντός και εκτός Κοινοβουλίου πρέπει να είναι υπεύθυνο, οργανωμένο και να θέσει συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

 

            Από την άλλη πάλι πλευρά, είναι γεγονός ότι οποιοσδήποτε μειονοτικός βουλευτής, όντας ο ίδιος μέλος της Μειονότητας, δεν μπορεί παρά να διακρίνεται από ιδιαίτερη ευαισθησία ώστε να δώσει κι έναν επιπλέον αγώνα για τα ζητήματα που προβληματίζουν την κοινότητα. Είναι αυτονόητο ότι η ψήφος της Μειονότητας περνάει από το φίλτρο των μειονοτικών διεκδικήσεων και είναι αυτονόητο ότι πολλά βήματα πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση κατάκτησης των μειονοτικών δικαιωμάτων.

 

 

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ