Ανάλυση Επικαιρότητας (2018-06)

Ο αγώνας της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας

Ανάλυση Επικαιρότητας (2018-06)

Τζαν Ατζούν*        

          

Η Τουρκία δίνει αποφασιστικό αγώνα κατά της τρομοκρατίας εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Σε όλο αυτό το διάστημα χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK προκαλώντας ένα σοβαρό υλικό και ηθικό κόστος. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, ανέκυψε η ΝΤΑΕΣ η οποία εκμεταλλευόμενη το χάος στο Ιράκ και την Συρία, άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις και στην Τουρκία, πράγμα που εξελίχθηκε σε νέα πρόκληση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η Τουρκία πέρα από τον συνεχιζόμενο αγώνα της κατά της PKK.

Αυτή η κατάσταση συνοδεύτηκε από την έναρξη ενός αποτελεσματικού αγώνα και κατά της ΝΤΑΕΣ με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας να έχουν ελαχιστοποιήσει την τρομοκρατική απειλή εκτελώντας επιτυχημένες επιχειρήσεις κατά της ΝΤΑΕΣ και της PKK στο σύνολο της χώρας. Η Τουρκία αναγκάστηκε να διεξαγάγει διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσει τις απειλές που προέρχονταν από την ΝΤΑΕΣ και την τρομοκρατική οργάνωση PKK οι οποίες δημιούργησαν βάσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης και περιοχές ασφαλείας λόγω του κενού εξουσίας που εξακολουθεί να επικρατεί και του πολέμου στη Συρία. Η Τουρκία που με την Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη καθάρισε την γραμμή των συνόρων από την τρομοκρατική απειλή της ΝΤΑΕΣ, με την Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς έκανε παράλληλα μια σημαντική κίνηση εναντίον της YPG που είναι ο συριακός βραχίονας της PKK.

Η τρομοκρατική οργάνωση YPG που ελέγχει εδώ και χρόνια την περιοχή Αφρίν, αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Τα στοιχεία της YPG στην περιοχή Αφρίν που είναι μια διαδρομή διείσδυσης όπλων και τρομοκρατών στην Τουρκία από τα βουνά Άμανος, συνιστούσαν εθνική απειλή για την Τουρκία. Πολλά οπλικά συστήματα που είχαν διεισδύσει στην Τουρκία από την Συρία, κατασχέθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Η παρουσία της YPG στο Αφρίν επιπλέον είχε καταστεί ανθρώπινος πόρος για την συλλογή μελών για την PKK. Τα μέλη της YPG στο Αφρίν με διεθνή προπαγάνδα και υποκινώντας σε βάρος της Τουρκίας πάρα πολλούς κύκλους, τόσο εντός της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, υποστήριζαν την προπαγάνδα της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK. Στις επιθέσεις της YPG κυρίως εναντίον των περιοχών Κίλις και Ρεϊχάνλι, είχαν χάσει τη ζωή τους πάρα πολλοί άμαχοι. Η επιτυχής ολοκλήρωση της Επιχείρησης Κλαδί Ελιάς θα εξασφαλίσει στην Τουρκία την ασφάλεια των συνόρων σε αυτή την περιοχή, ενώ η εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης YPG από το Αφρίν θα αποτρέψει παράλληλα τα όνειρα της PKK για την δημιουργία διαδρόμου τρομοκρατίας στα νότια σύνορα της Τουρκίας ο οποίος θα εκτείνεται από το Ιράκ μέχρι την Μεσόγειο.

Η κυριαρχία του συριακού βραχίονα της PKK, YPG στην χώρα αυτή, δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Ταυτόχρονα συνιστά απειλή και για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Άλλωστε η δήθεν διοίκηση της KCK στην οποία υπάγεται και η YPG, δεν έχει εγκαταλείψει το όνειρο του «Κουρδιστάν» που περιλαμβάνει τα εδάφη της Συρίας, του Ιράν, του Ιράκ και της Τουρκίας. Στα δήθεν επαρχεία και σε άλλα μέρη στις περιοχές που έχει καταλάβει η YPG στο Αφρίν, αυτός ο χάρτης φαίνεται αρκετά συχνά. Οι περιοχές που βρίσκονται υπό την κυριαρχία της YPG, έχουν κηρυχθεί δήθεν ομοσπονδιακή περιοχή Βόρειας Συρίας και έχουν διεξαχθεί στημένες εκλογές.

Από την άλλη μεριά, η Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς, καθαρίζοντας την τρομοκρατική οργάνωση YPG από το Αφρίν, επιδιώκει να γλιτώσει τους κατοίκους της περιοχής από την κυριαρχία της τρομοκρατίας. Ως γνωστόν, ο πληθυσμός του Αφρίν αποτελείται κυρίως από Κούρδους της Συρίας. Αρκετοί Κούρδοι γλίτωσαν την τυραννία της YPG διαφεύγοντας στην Τουρκία, στο Ιράκ ή σε χώρες της Ευρώπης. Μόνο στην Τουρκία ζουν 300 χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας που διέφυγαν από την YPG. Σύμφωνα με πληροφορίες, η YPG δεν αφήνει Κούρδους της Συρίας να φύγουν από το Αφρίν και τους κρατάει εκεί με εξαναγκασμό. Η Τουρκία επιδιώκει μαζί με τον Εθνικό Στρατό που απαρτίζεται από Σύρους, να σώσει τους κατοίκους του Αφρίν καθαρίζοντάς το από την παρουσία της YPG. Η φράση «το Αφρίν ανήκει στους κατοίκους του» που αναγράφεται στα φυλλάδια που ρίχνει η Τουρκία από τον αέρα, δείχνουν την πρόθεση της Τουρκίας.

Η Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς είναι μια στρατιωτική επιχείρηση που από την άποψη της Τουρκίας ξεκίνησε για διάφορους λόγους. Καθαρίζοντας το Αφρίν μαζί με τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού από τους YPG, θα εξαλείψει τον κίνδυνο που στρέφεται εναντίον της δικής της εθνικής ασφάλειας αλλά και θα σώσει τους Κούρδους της Συρίας από την τυραννία της YPG προστατεύοντας την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Η ελάττωση των τρομοκρατικών επιθέσεων της ΝΤΑΕΣ στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά τον καθαρισμό της ΝΤΑΕΣ από τα τουρκικά σύνορα, θα φανεί με τον ίδιο τρόπο εφόσον καθαριστεί και η YPG από τα σύνορα της Τουρκίας.

Η Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς, λειτουργώντας σαν ντόμινο, θα αποδυναμώσει σοβαρά την PKK/YPG και στις άλλες περιοχές. Οι κάτοικοι της Μανμπίτζ, της Χάσακα, της Ράκα και της Ντέιρ αλ Ζορ που είχε εκφοβίσει η τρομοκρατική οργάνωση, άρχισαν να δείχνουν αντίσταση. Ο λαός της Μανμπίτζ έχει ήδη εξεγερθεί. Οι δε χώρες που ενεργούν σαν προστάτες της τρομοκρατίας, όπως οι ΗΠΑ, θα αρχίσουν να βλέπουν καλύτερα ότι το κόστος αυτής της υπόθεσης θα είναι μεγάλο και θα εξελιχθεί σε κάτι μη βιώσιμο.   

 

*O Τζαν Ατζούν είναι ερευνητής της Διεύθυνσης Εξωτερικής Πολιτικής του Ιδρύματος Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA).ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ