Επικαιρότητα στα Βαλκάνια (2018-16)

Η ποινή φυλάκισης και η σημασία που είχε για τον Βόισλαβ Σέσελι

Επικαιρότητα στα Βαλκάνια (2018-16)

Ο Μηχανισμός Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στις 11 Απριλίου 2018 αποφάσισε για ποινή φυλάκισης 10 ετών για τον πρόεδρο του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και μέλος της Συνέλευσης της Σερβίας, Βόισλαβ Σέσελι. Ο Σέσελι κατηγορείται για καταδίωξη κατά των Κροατών το 1992 στην περιοχή της Βοϊβοντίνα της Σερβίας και για την αναγκαστική μετανάστευση τους. Ο ίδιος δεν αποδέχτηκε τις κατηγορίες αλλά από την άλλη εξέφρασε την υπερηφάνεια του λόγω των κατηγοριών και την ετοιμότητα του για να ξανακάνει τα ίδια.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της πρώην Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε τις δραστηριότητες του το 1993 και έκλεισε επισήμως το 2017. Την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου το 2010 με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέλαβε ο Μηχανισμός Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Οι αποφάσεις σε υποθέσεις και εκείνες που ασκήθηκαν έφεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη πρώην Γκιογκοσλαβία θα εξεταστούν εντός του σχετικού Μηχανισμού. Ο Βόισλαβ Σέσελι κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη επίσης για παραβίαση νόμων και τα έθιμα του πολέμου. Την περίοδο 2003-2014 έμεινε στις φυλακές. Το 2014 αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος στις φυλακές.  Σύμφωνα με την απόφαση τον Μάρτιο του 2016, αθωώθηκε Βόισλαβ Σέσελι. Αλλά αποφασίστηκε για άλλη μια φορά για τον Σέσελι να καταδικαστεί για ποινή φυλάκισης 10 ετών. Όμως η εκδίκαση διήρκησε 12 χρόνια και την περίοδο αυτή ο ίδιος ήταν στις φυλακές με αποτέλεσμα να μην μεταφερθεί ξανά στις φυλακές.

Ήταν ξεκάθαρα αυτά που έχει κάνει ο ίδιος την περίοδο του 1990 αλλά για να αποδειχθούν με συγκεκριμένες αποδείξεις δυσκολεύτηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη πρώην Γκιουγκοσλαβία.

Ο Βόισλαβ Σέσελι το 1991 ίδρυσε το εθνικιστικό και αντι-δυτικό Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα το οποίο μάζεψε τους ακραίους εθνικιστές. Το σχετικό κόμμα υποστηρίζει τη Ρωσία. Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα είχε πρωτοβουλίες για να ασκηθούν πιέσεις στην αντιπολίτευση, στους φοιτητές, τα συνδικάτα και στα ΜΜΕ. Για παράδειγμα το 1998 το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα ήταν στη διοίκηση και με το νόμο που εγκρίθηκε ασκήθηκε πίεση στα ΜΜΕ τα οποία τα ΜΜΕ αναγκάστηκαν να πληρώσουν πρόστιμα αξίας 1,5 εκατομμυρίων Ευρώ. Την ίδια περίοδο το ίδιο το κόμμα άσκησε παρόμοιες πιέσεις και στους καθηγητές στα Πανεπιστήμια.

Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα τήρησε επεκτατική πολιτική στη Σερβία. Στα πλαίσια αυτά οι δήθεν εθελοντικές μονάδες στη Σερβία διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ο Σέσελι ο οποίος έχει δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατηγορείται για τα σχετικά εγκλήματα. 

Στην εκδίκαση μια φορά ο Σέσελι είπε ότι όλα τα προγραμμάτιζε ο Μιλόσεβιτς. Ο Σέσελι είπε ότι οι ίδιοι μάζευαν εκείνους που θέλουν  να πολεμήσουν και ο Μιλόσεβιτς τους έδεινε όπλα.

Αυτές οι δηλώσεις είναι απόδειξη στα εγκλήματα που διέπραξε τα οποία την περίοδο του 1990 τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν σύμφωνα με την έγκριση του σερβικού κράτους. Για αυτό το λόγο η υπόθεση για τον Σέσελι ήταν μια δύσκολη υπόθεση διότι οι κατηγορίες ενδιέφεραν και το Βελιγράδι.

Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα την περίοδο του 1998-2008 ήταν το πιο ισχυρό πολιτικό κόμμα της Σερβίας. Αργότερα το πολιτικό κόμμα έχασε δύναμη αλλά κατά διαστήματα έχει συμβάλλει στην ένταση στα Βαλκάνια. Με την πάροδο του χρόνου δεν πραγματοποιήθηκαν μεταρριθμήσεις εντός του πολιτικού κόμματος επειδή πιστεύει ότι υπάρχει άλυτο σερβικό ζήτημα στα Βαλκάνια.

Ήταν οι αξιολογήσεις του Δρ. ΕρχάνΤουρμπεντάρ. 


Λέξεις-κλειδιά: Βαλκάνια

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ