Επικαιρότητα στα Βαλκάνια (2018-19)

Ξεχασμένοι οι πρόσφυγες στα Βαλκάνια

Επικαιρότητα στα Βαλκάνια (2018-19)

Η προσφυγική κρίση που επηρέασε τα τελευταία χρόνια την Ευρώπη και έφερε στο μυαλό όλων το ίδιο ζήτημα και στα Βαλκάνια. Από την ημερομηνία που ξεκίνησε το προσφυγικό ζήτημα στη γεωγραφία της πρώην Γιουγκοσλαβίας πέρασαν 28 χρόνια όπου ακόμα 430 χιλιάδες άτομα περιμένουν για την οριστική λύση στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Αν και η Σερβία, Κροατία, Μαυροβούνιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη προσπαθούν να κάνουν κάποια βήματα για την επίλυση του ζητήματος με τους πρόσφυγες δεν υπάρχουν λύσεις πάνω στο σχετικό ζήτημα. Από την άλλη στα Βαλκάνια έφτασαν τα άτομα τα τελευταία χρόνια από τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από το 2016 σε 10 βαλκανικές χώρες υπάρχουν 59.697 αιτούντες άσυλο.

Την περίοδο του 1990 στη γεωγραφία της πρώην Γιουγκοσλαβίας οι πόλεμοι επίδρασαν σεπληθυσμιακή δομή των σχετικών χωρών. Λόγω των πολέμων σκοτώθηκαν εκατοντάδες άτομα και περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες. Από τα μέσα του 1990 περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι γύρισαν στα σπίτια τους στα Βαλκάνια. Οι υπόλοιποι δεν είχαν σπίτια για να επιστρέψουν.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Ύπατη  Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε τέσσερις χώρες των δυτικών Βαλκανίων περίπου 70 χιλιάδες πρόσφυγες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι 45 χιλιάδες στη Σερβία, 14 χιλιάδες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 8,5 χιλιάδες στην Κροατία και άλλοι 6 χιλιάδες στο Μαυροβούνιο. Η Σερβία είναι η χώρα που δέχθηκε τους περισσοτέρους πρόσφυγες. Πιθανολογείται ότι 700 χιλιάδες πρόσφυγες έφτασαν στη σχετική χώρα. Ο πρώην Σέρβος ηγέτης Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σύμφωνα με τα συμφέροντα του εκμεταλλεύτηκε από τους Σέρβους που ζούσαν στο εξωτερικό οι οποίοι μερικοί από αυτούς έγιναν πρόσφυγες. Στη Σερβία υπάρχουν 73 χιλιάδες 6000 πρόσφυγες και άλλοι 200 χιλιάδες οι εκτωπισμένοι από το Κόσοβο.

Το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων στη Σερβία αποτελούν αυτοί που έφτασαν από την Κροατία.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 1992-1995 500 χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και να πάνε στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2000 από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη αναγκάστηκαν να φύγουν 556 χιλιάδες 214 άνθρωποι. Τον Μάρτιο του 2005 ο αριθμός των εκτοπισμένων ήταν 186 χιλιάδες 451 άνθρωποι. Σήμερα μερικοί από αυτούς γύρισαν στα σπίτια τους και οι υπόλοιποι άλλοι εγκαταστάθηκαν στις χώρες που βρίσκονται. Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ζουν 6 χιλιάδες πρόσφυγες από την Κροατία.

Ενώ στο Μαυροβούνιο λόγω των πολέμων έφτασαν 16 χιλιάδες άνθρωποι την περίοδο του 1990 από τις γειτονικές χώρες. Το 1999 λόγω του πολέμου στο Κόσοβο υπάρχουν 1600 πρόσφυγες στη Μακεδονία.

Δεν μπορούν οι στατιστικές να εξηγήσουν το επίπεδο του προβλήματος στο ζήτημα με τους πρόσφυγες διότι μπορεί ένα άτομο να έχει επιστρέψει στο σπίτι του αλλά να ζει μόνο με τις βοήθειες που παίρνει από άλλα άτομα. Αυτοί οι άνθρωποι οπωσδήποτε θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν. Από την άλλη κάποιοι άλλοι επιστρέφουν για να πουλήσουν τις περιουσίες τους.  Έτσι στην ουσία πρέπει να υπάρχουν λύσεις στην ανεργία, στέγαση και στην εκπαίδευση επίσης πρέπει να εξασφαλιστεί νομική και πολιτική ασφάλεια για τα άτομα που επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Ήταν οι αξιολογήσεις του Δρ. Ερχάν Τουρμπεντάρ.


Λέξεις-κλειδιά: Βαλκάνια

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ