Ανάλυση Επικαιρότητας (38-2018)

Ιντλίμπ:Το τελευταίο προπύργιο

Ανάλυση Επικαιρότητας (38-2018)

*του Τζαν Ατζούν

Το καθεστώς Άσαντ με την στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν έχει ανακαταλάβει στρατιωτικά πολλές περιοχές της Συρίας. Μετά από την απομάκρυνση της στρατιωτικής αντιπολίτευσης στη Συρία και των αμάχων που ζουν στην περιοχή από τη Χομς, τη Γκούτα, τη Ντεράα και τις υπόλοιπες περιοχές και την μεταφορά τους στο Ιντλίμπ, η πόλη μετατράπηκε σε τελευταίο προπύργιο και της στρατιωτικής και της πολιτικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο Ιντλίμπ το οποίο πριν τον πόλεμο είχε πληθυσμό 700 χιλιάδες τώρα υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια άμαχοι. Το Ιντλίμπ είναι ο τελευταίος θύλακας που συνεχίζει να συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων περιοχών αποκλιμάκωσης της έντασης που κηρύχτηκαν στο πλαίσιο της διαδικασία της Αστάνα. Στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σχημάτισαν 12 παρατηρητήρια κατά μήκος της πρώτης γραμμής στο Ιντλίμπ.

Η στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιντλίμπ με την στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν απασχολεί την επικαιρότητα εδώ και αρκετό διάστημα. Μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση αναμένεται να προκαλέσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα στο Ιντλίμπ. Είναι γνωστό ότι εκατομμύρια άμαχοι σχεδιάζουν να διαφύγουν και να ζητήσουν άσυλο από την Τουρκία. Το γεγονός ότι η Τουρκία είναι η χώρα η οποία φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο, δείχνει πως η χώρα δεν μπορεί πλέον να αντέξει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα. Ενώ η καταστροφή και η ανθρώπινη κρίση που θα προκαλέσει η επιχείρηση στο Ιντλίμπ ανησυχεί όλων τον κόσμο, στο πεδίο και στο τραπέζι διακρίνονται μόνο οι προσπάθειες της Τουρκίας να εμποδίσει αυτή την ανθρώπινη κρίση.

Η τελευταία των συνόδων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της διαδικασίας Αστάνα μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε στη Τεχεράνη. Το γεγονός ότι η σύνοδος της Τεχεράνης μεταδόθηκε ζωντανά χωρίς να το γνωρίζουν οι Ρώσοι και οι Τούρκοι αξιωματούχοι είχε σαν αποτέλεσμα όλος ο κόσμος να δει την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν για την διασφάλιση της εκεχειρίας στην περιοχή και την αποτροπή της ανθρώπινης κρίσης. Αν και εξαιτίας των αντιρρήσεων της Ρωσίας και του Ιράν δεν κηρύχτηκε εκεχειρία στη σύνοδο της Τεχεράνης, απευθύνθηκε έκκληση στις πλευρές να αφήσουν τα όπλα. Επίσης χάρει στην αποφασιστική στάση της Τουρκίας, τουλάχιστον αναβλήθηκε μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ και κερδήθηκε χρόνος ώστε να γίνουν βήματα στο πεδίο.

Υπάρχουν διάφορα πιθανά σενάρια σχετικά με το μέλλον του Ιντλίμπ. Η Ρωσία και οι σύμμαχοι της ασκούν πίεση στην Τουρκία ώστε να αποσυρθεί από τα παρατηρητήρια και να δεχτεί μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας στο Ιντλίμπ. Ενώ η Τουρκία προσπαθεί να παράγει εναλλακτικά σενάρια. Ένα από αυτά είναι η επέκταση του πεδίου δράσης της Τουρκίας και της στρατιωτικής αντιπολίτευσης που στηρίζει την Τουρκία ώστε η Χαγιάτ Αλ Ταχρίρ και οι φίλα προσκείμενες σε αυτήν ομάδες να αποσυρθούν τουλάχιστον από τα βόρεια και να περάσουν στα νότια. Και η εξάλειψη των ομάδων όπως το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκεστάν και της Χουράς Αλ Ντιν.   

Το πιο θετικό σενάριο κατά μια ανθρώπινης κρίσης που μπορεί να προκύψει θα είναι η Τουρκία να κατέβει στο πεδίο μαζί με τις φίλα προσκείμενες της ομάδες και να δημιουργήσει μια ασφαλούς ζώνη που θα καλύπτει και το κέντρο του Ινλίμπ. Το να εμποδιστεί η αντιπολίτευση να παραμείνει τελείως χωρίς γη, θα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την αποτροπή μιας πιθανής ανθρώπινης κρίσης και την παρεμπόδιση της  PKK/YPG να εκμεταλλευτεί την διαδικασία και να αποκομίσει πολιτικά κέρδη από αυτή. Σε ό,τι αφορά μια πιθανή επιχείρηση στο Ιντλίμπ διαδραματίζει ενεργό ρόλο και ο συριακός βραχίονας της PKK. Γνωρίζουμε πως κυρίως οι δυνάμεις πολιτοφυλάκων που πρόσκεινται στο Ιράν και η Χεζμπολλάχ εκπαιδεύουν τους αντάρτες που πρόσκεινται στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Γνωρίζουμε πως και εκείνοι σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση. Σε περίπτωση που και εκείνοι γίνουν κομμάτι της επιχείρησης σχεδιάζουν να ανοίξουν πάλι ένα μέτωπο στο Άφριν και να ανακαταλάβουν την πόλη. Είναι γνωστό πως συγκεντρώνουν δυνάμεις στο Ταλ Ριφάτ με αυτό τον σκοπό. Επομένως ενώ υπάρχουν όλοι αυτοί οι κίνδυνοι η Τουρκία πρέπει να συμπεριφερθεί επιφυλακτικά και να μην επιτρέψει σε καμία περίπτωση τα τετελεσμένα.

*O Τζαν Ατζούν είναι ερευνητής αρθρογράφος - Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA)ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ