Ανάλυση Επικαιρότητας (2018-39)

Η Τουρκία κατάφερε να θέσει υπό προστασία εκατομμύρια Συρίους

Ανάλυση Επικαιρότητας (2018-39)

*του Τζαν Ατζούν 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διοργάνωσαν μια κοινή συνέντευξη τύπου μετά από την διμερή συνάντηση που πραγματοποίησαν στο Σότσι. Στη κοινή δήλωση που προέβησαν οι δυο ηγέτες σημείωσαν πως είναι σύμφωνοι στο θέμα της δημιουργίας αποστρατικοποιημένης περιοχής στο Ιντλίμπ. Από την άλλη μόλις μετά από την κρίσιμη συνάντηση στην ανακοίνωση που εξεδόθη από το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας σημειώθηκε πως δεν θα διοργανωθεί επιχείρηση στο Ιντλίμπ.

Με την συμφωνία που επιτεύχθηκε η Τουρκία σημείωσε μια μεγάλη επιτυχία. Η αποφασιστική στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, η αφοσίωση που επέδειξε τον τελευταίο καιρό στο ζήτημα Ιντλίμπ, οι επεμβάσεις που έκανε η επιμονή του για εκεχειρία στην σύνοδο στη Τεχεράνη τον έκαναν να διακριθεί στο πεδίο. Τις τελευταίες ημέρες οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν πολύ σημαντικά έργα οχύρωσης εντός του Ιντλίμπ. Στα 12 παρατηρητήρια της Τουρκίας στο Ιντλίμπ απεστάλησαν πολλά τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα και στρατιωτικές μονάδες. Η Τουρκία έδειξε το πόσο αποφασισμένη είναι στη Ρωσία, το Ιράν, το καθεστώς Άσαντ και τους Σιίτες πολιτοφύλακες. Φυσικά οι διπλωματικές συνομιλίες που διεξήχθησαν από τη μια και τα στρατιωτικά βήματα που έγιναν στο πεδίο από την άλλη έδωσαν τελικά καρπούς. Με τον τρόπο αυτό η Ρωσία υποχώρησε πραγματικά στο Σότσι. Η Ρωσία, το Ιράν και το καθεστώς Άσαντ ήθελαν να διοργανώσουν μια περιεκτική στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ. Υπήρξαν σοβαρές πιέσεις σχετικά με το θέμα αυτό. Κυρίως ο βομβαρδισμός των περιοχών Τζισρ Αλ Σουγκούρ και Βόρεια Χάμα και οι έντονες μεταφορές στρατευμάτων που έκαναν στις πρώτες γραμμές οι καθεστωτικές δυνάμεις και οι πολιτοφύλακες που στηρίζονται από το Ιράν, όξυναν την πίεση αυτή.   

               Επομένως το γεγονός ότι αποτράπηκε μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση έχει πολύ μεγάλη σημασία και από την άποψη της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας και από την άποψη της ειρηνευτικής διαδικασίας για το μέλλον της Συρίας. Ενώ το σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι χάρει στις προσπάθειες της Τουρκίας προστατεύτηκαν οι ζωές πάνω από 3 εκατομμυρίων αμάχων και εμποδίστηκε ένα μεγάλο προσφυγικό κύμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, οι Τουρκικές Δυνάμεις Ασφαλείας και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πρέπει να εκτιμηθούν για την επιτυχία που επιτεύχθηκε στο Ιντλίμπ. Σε μια περιοχή όπου ο κόσμος κοιτάει με ανησυχία αποτράπηκε μια μεγάλη ανθρώπινη κρίση .

Από την αποστρατικοποιημένη περιοχή που θα σχηματιστεί βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Σότσι της Ρωσίας πρέπει να αποσυρθούν οι ριζοσπαστικοί παράγοντες και τα βαριά όπλα από το Ιντλίμπ. Στο θέμα αυτό αναλογούν μεγάλες ευθύνες και στη Ρωσία και στην Τουρκία. Η Ρωσία πρέπει να πείσει τους Σιίτες πολιτοφύλακες που βρίσκονται στο πεδίο ενώ η Τουρκία πρέπει να παράγει λύσει σχετικά με την παρουσία των σχηματισμών όπως η Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ.

Η Τουρκία και η Ρωσία, θα είναι οι εγγυήτριες της δημιουργίας της αποστρατικοποιημένης περιοχής σε απόσταση 15-20 χιλιομέτρων από τα σύνορα και θα πραγματοποιήσουν συντονισμένες ανεξάρτητες δραστηριότητες περιπολίας.

H Τουρκία και η Ρωσία θα ελέγχουν στρατιωτικά τα παρατηρητήρια που σχηματίστηκαν βάσει της διαδικασίας Αστάνα και η αποστρατικοποιημένη περιοχή θα κρατηθεί υπό την επιτήρηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών των δυο χωρών. Τα πεδία ελέγχου και οι παρουσίες  της συριακής αντιπολίτευσης και των καθεστωτικών δυνάμεων στις αποστρατικοποιημένες ζώνες θα διατηρηθούν και οι δυο πλευρές θα αποσύρουν αμοιβαία τα βαριά τους όπλα από την πρώτη γραμμή.  Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε οι αυτοκινητόδρομοι M4 και M5 που έχουν στρατηγική σημασία θα τεθούν υπό ασφάλεια και θα ανοίξουν πάλι στο εμπόριο. Οι αυτοκινητόδρομοι M4 και M5 που συνδέουν την Λαττάκεια, τη Δαμασκό και το Χαλέπι έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την Συριακή οικονομία.

Η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας θα επηρεάσει θετικά και τον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας. Άλλωστε οι τρομοκράτες της PKK/YPG ήθελαν να εκμεταλλευτούν από την επιχείρηση στο Ιντλίμπ και να ασκήσουν πίεση πάνω στο Άφριν. Με την συμφωνία που επιτεύχθηκε εμποδίστηκε και η συγκεκριμένη απειλή. Επίσης το γεγονός ότι αποτράπηκε η επιχείρηση στο Ιντλίμπ δίνει στην Τουρκία πάλι την ευκαιρία να εστιαστεί στην απειλή που προέρχεται από την PKK/YPG.

O Τζαν Ατζούν είναι ερευνητής αρθρογράφος - Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA)


Λέξεις-κλειδιά: Ανάλυση Επικαιρότητας

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ