Ανάλυση Επικαιρότητας (2018-40)

Ευκαιρίες και δυσκολίες στο Ιντλίμπ μετά από την συμφωνία του Σότσι

Ανάλυση Επικαιρότητας (2018-40)

*του Τζαν Ατζούν

       Η προσπάθεια για την λύση του ζητήματος Ιντλίμπ, το οποίο απασχολεί το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα, με την συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά την σύνοδο στο Σότσι, αποτελεί ένα σημαντικό κατώφλι. Έχει εξαιρετική σημασία η προστασία του Ιντλίμπ όπου ζουν 3,5 εκατομμύρια άμαχοι από τις επιθέσεις του καθεστώτος. Χάρει στις προσπάθειες και την αποφασιστική στάση της Τουρκίας έχει εμποδιστεί μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ, η οποία ανησυχούσε όλο τον κόσμο.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας αποφασίστηκε η δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης κατ΄επέκταση της πρώτης γραμμής στο Ιντλίμπ σε βάθος 15-20 χιλιομέτρων. Στο πλαίσιο αυτό θα αποσυρθούν τα βαριά όπλα και από τους αντικαθεστωτικούς και από το καθεστώς και θα απομακρυνθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις από την περιοχή εκείνη. Επίσης θα ανοίξουν ξανά οι αυτοκινητόδρομοι M4 και M5 που συνδέουν την Λαττάκεια και την Δαμασκό με το Χαλέπι προς χρήση των πολιτών. Αν και η Τουρκία και η Ρωσία έχουν υπογράψει μια σημαντική συμφωνία στο Σότσι μπορεί να εμφανιστούν ορισμένα εμπόδια μπροστά από την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας στο πεδίο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις ευθύνες που αναλογούν στη Ρωσία, αποτελούν οι Σιίτες πολιτοφύλακες που στηρίζονται από το Ιράν. Εξάλλου το γεγονός ότι το Ιράν απουσίαζε από τη σύνοδο στο Σότσι μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ιρανικό εμπόδιο στο θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας του Σότσι. Αν και το Ιράν και το καθεστώς Άσαντ ανακοίνωσαν επίσημα την στήριξη τους στη συμφωνία του Σότσι, είναι γνωστό ότι και το Ιράν και το καθεστώς Άσαντ υιοθετούν μια πιο μαξιμαλιστική προσέγγιση σχετικά με το Ιντλίμπ. Η Ρωσία για να μπορέσει να εφαρμόσει την συμφωνία στο πεδίο πρέπει να καταφέρει να πείσει τους Σιίτες πολιτοφύλακες που στηρίζονται από το Ιράν.

Το γεγονός ότι μετά την επίτευξη της συμφωνίας του Σότσι κατά διαστήματα ανοίχτηκαν παρενοχλητικά πυρά από τις περιοχές του καθεστώτος στο Ιντλίμπ κατά των περιοχών που τελούν στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και το ό,τι το καθεστώς δεν απέσυρε τα στρατεύματα του από την πρώτου γραμμή του Ιντλίμπ είναι τα πρώτα σημάδια που δείχνουν πως η Ρωσία θα δυσκολευτεί σε αυτό σε ένα βαθμό.

Ενώ από την άποψη της Τουρκία εμπόδιο μπροστά από την εφαρμογή της συμφωνίας του Σότσι στο πεδίο είναι το αν θα κινηθούν ή όχι σε αρμονία με την Τουρκία οι πρωταγωνιστές στην περιοχή. Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, το οποίο είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή του Ιντλίμπ και στηρίζεται από την Τουρκία, στην ανακοίνωση που εξέδωσε επισήμανε πως είναι έτοιμο να κινηθεί από κοινού με την Τουρκία ωστόσο δεν εμπιστεύεται στη Ρωσία, το Ιράν και το καθεστώς Άσαντ.

Ένα άλλο πιθανό εμπόδιο μπροστά από την εφαρμογή της συμφωνίας του Σότσι από την άποψη της Τουρκίας είναι οι ριζοσπαστικές ομάδες στην περιοχή. Στην ουσία οι ριζοσπαστικές ομάδες στην περιοχή του Ιντλίμπ μπορούν να αξιολογηθούν σε δυο βασικές κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία βρίσκεται μόνη της η Χαγιάτ Αλ Ταχρίρ Αλ Σαμ. Ενώ στη δεύτερη κατηγορία βρίσκονται οι υπόλοιπες μικρές και μεγάλες ριζοσπαστικές ομάδες. Η Χαγιάτ Αλ Ταχρίρ Αλ Σαμ αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί προκειμένου να κερδίσει την συμπάθεια του άμαχου λαού στην περιοχή του Ιντλίμπ. Η Χαγιάτ Αλ Ταχρίρ Αλ Σαμ προσπαθεί επίσης να ακολουθήσει μια πολιτική ισορροπίας μεταξύ της δικιάς της ιδεολογίας, της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης και της Τουρκίας. Εξάλλου είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Χαγιάτ Αλ Ταχρίρ Αλ Σαμ δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με την συμφωνία του Σότσι. Επομένως η Χαγιάτ Αλ Ταχρίρ Αλ Σαμ μπορεί να πειστεί να εγκαταλείψει την αποστρατικοποιημένη περιοχή ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί η συμφωνία του Σότσι.

Αλλά οι πιο ριζοσπαστικοί σχηματισμοί όπως η Χουράς Αλ Ντιν οι οποίοι πρόσκεινται άμεσα στην Αλ Κάιντα ανακοίνωσαν σαφέστατα πως δεν αποδέχονται την συμφωνία του Σότσι. Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία μπορεί να αναγκαστεί να κάνει τα απαραίτητα βήματα κατά αυτού του είδους ριζοσπαστικών οργανώσεων μαζί με τις ομάδες που την στηρίζουν.

Μπορεί να προβλεφθεί ότι η Τουρκία η οποία έχει καθαρίσει ένα μεγάλο τμήμα της Συρίας από τα τρομοκρατικά στοιχεία όπως ΝΤΑΕΣ και PKK/YPG,  βάσει της συμφωνίας του Σότσι και των δικών της εθνικών συμφερόντων θα καθαρίσει και την περιοχή Ιντλίμπ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα από τα τρομοκρατικά στοιχεία. Το Ιντλίμπ μπορεί να αποτελέσει ένα νέο πεδίο επιτυχίας στον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας ώστε οι Σύριοι να μπορέσουν να ζήσουν γαλήνια.

O Τζαν Ατζούν είναι ερευνητής αρθρογράφος - Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA)


Λέξεις-κλειδιά: Ανάλυση Επικαιρότητας

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ