Ανάλυση Επικαιρότητας (41-2018)

Η ΠΚΔΙ μετά τις βουλευτικές εκλογές

Ανάλυση Επικαιρότητας (41-2018)

*του Τζαν Ατζούν 

 

Πάνω από 3 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στην Περιφερειακή Κουρδική Διοίκηση του Ιράκ, με περίπου 6 εκατομμύρια  πληθυσμό προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου για τις γενικές εκλογές. Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές ανακοινώθηκε ως 57%. Παρόλο που η εκλογική διαδικασία πέρασε ειρηνικά και ήρεμα σε γενικές γραμμές, προκάλεσε σημαντικές αντιπαραθέσεις το γεγονός ότι υπήρχαν ένοπλα άτομα και δυνάμεις πεσμεργκά σε ορισμένες περιοχές. Το  PUK (Πατριωτική Ένωση του Ιρακινού Κουρδιστάν) και το KDP (Δημοκρατικό Κόμμα του Ιρακινού Κουρδιστάν) αλληλοκατηγορήθηκαν για νοθεία στις εκλογές. Το Κόμμα Γκοράν και το Κίνημα Νέας Γενιάς κατηγόρησαν κυρίως το PUK για νοθεία στις εκλογές. Παρόλες τις δηλώσεις που έγιναν, οι εκλογές στην ΠΚΔΙ ολοκληρώθηκαν με επιτυχία σε γενικές γραμμές. Στο πλαίσιο αυτό ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Άκσοϊ είπε: «Χαιρετίζουμε την ειρηνική διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην ΠΚΔΙ. Ευχόμαστε τα αποτελέσματα των εκλογών να αποβούν σε καλό για την προστασία της ενότητας και της ακεραιότητας του Ιράκ και την διασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα».

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα εκλογικά αποτελέσματα το KDP σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία συγκέντρωσε το 45% των ψήφων. Ενώ το PUK ως ηττημένος των εκλογών συγκέντρωσε μόλις το 19%. Το Κίνημα Γκοράν πήρε τον 12% των ψήφων, το Κίνημα Νέας Γενιάς το 8,3%. Τα ισλαμικά κόμματα έλαβαν περίπου το 7% και το 5% των ψήφων ενώ η Συμμαχία Σερτνέμ έλαβε το 1% των ψήφων.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα το KDP, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ταυτόχρονα απόκτησε την δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση με ένα μικρότερο κόμμα παρακάμπτοντας το PUK. Ενώ συνεχίζονταν η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων συνεχίζονταν και η εκλογή του προέδρου στο Ιρακινό Κοινοβούλιο. Βάσει του ιρακινού συντάγματος οι υποψήφιοι πρόεδροι πρέπει να εκλέγονται ανάμεσα από τους Κούρδους. Το γεγονός ότι το PUK και το KDP δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ένα κοινό υποψήφιο προκάλεσε αντιπαλότητα και κρίση μεταξύ των δυο κομμάτων.

Το KDP πρότεινε ως υποψήφιο τον Φουάντ Χουσεϊν ενώ το PUK τον Μπαρχάμ Σαλίχ. Στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας στην ιρακινή βουλή συμμετείχαν οι 272 από τους 329 βουλευτές. Ο υποψήφιος του PUK Μπαρχάμ Σαλίχ αναδείχθηκε τέταρτος Πρόεδρος του Ιράκ λαμβάνοντας 219 ψήφους. Ενώ ο υποψήφιος του KDP Φουάντ Χουσεΐν έλαβε μόνο 22 ψήφους. Επειδή στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για την εκλογή του προέδρου κανείς από τους επτά υποψηφίους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 220 ψήφους διεξήχθη και δεύτερος γύρος. Στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης για τον προεδρικό θώκο ο Μπαρχάμ Σάλιχ έλαβε 165 ψήφους, ο Φουάντ Χουσεΐν 89 ψήφους ενώ η ανεξάρτητη γυναίκα πολιτικός Σίρβα Αμπντουλβάχιντ έλαβε 18 ψήφους.

Το γεγονός ότι την ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου κέρδισε ο υποψήφιος του PUK Μπαρχάμ Σάλιχ είναι πιθανό να έχει επιδράσεις και στην εσωτερική πολιτική της ΠΚΔΙ. Εξάλλου το KDP το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία στις εκλογές που διεξήχθησαν την ίδια ημέρα μπορεί να υιοθετήσει μια ισχυρή και σκληρή πολιτική κατά του PUK στην εσωτερική πολιτική.

 

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην ΠΚΔΙ θα επηρεάσει και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΠΚΔΙ και τον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας. Η ΠΚΔΙ η οποία μετά από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διεξήγαγε έχασε τα επιτεύγματα που είχε κερδίσει, όπως το Κιρκούκ με την σκληρή απάντηση της ιρακινής κεντρικής διοίκησης θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Τουρκία. Κυρίως το KDP θέλει να αναζωογονήσει ξανά το εμπόριο με την Τουρκία στον οικονομικό τομέα. Το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει τις κυρώσεις κατά του Αεροδρομίου Σουλεϊμάνιγιε που τελεί στον έλεγχο του PUK είναι ένα σημαντικό στοιχείο που δείχνει την στάση της Τουρκίας κατά του PUK. Μπορεί να προσμένει κανείς να επηρεάσει θετικά τις σχέσεις Τουρκίας-ΠΚΔΙ η επιτυχία που σημείωσε το KDP στις εκλογές. Η Τουρκία με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει στο Βόρειο Ιράκ στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας προσπαθεί να εμποδίσει την PKK να διαρρεύσει στην Τουρκία μέσω του Βορείου Ιράκ. Ο αγώνας που δίνει η Τουρκία κατά της PKK στο Βόρειο Ιράκ μπορεί να ενισχυθεί με την εκλογική επιτυχία του KDP. Εξάλλου ενώ οι σχέσεις μεταξύ του PUK και της PKK είναι συγκριτικά καλύτερες, η σχέση μεταξύ της PKK και του KDP είναι συγκριτικά χειρότερες.

Η Τουρκία ενώ ενισχύει τις σχέσεις της με την ΠΚΔΙ ταυτόχρονα μπορεί να ζητήσει από το KDP να κάνει συγκεκριμένα βήματα κατά της απειλής που διατρέχει η PKK για την Τουρκία.

Το γεγονός ότι παρόλο που έχουν περάσει μήνες από τη διεξαγωγή των εκλογών στο Ιράκ δεν μπόρεσε να σχηματιστεί η ιρακινή κεντρική διοίκηση δημιουργεί σημαντικά προβλήματα και για το Ιράκ και για την Τουρκία. Σε περίπτωση που τα εκλογικά αποτελέσματα στην ΠΚΔΙ καταλήξουν γρήγορα στον σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να υπάρξουν θετικές συνέπειες για την ασφάλεια της ΠΚΔΙ, του Ιράκ και της Τουρκίας. Σε περίπτωση που σχηματιστεί και η Ιρακινή Κεντρική Κυβέρνηση τα περισσότερα από τα προβλήματα στο Ιράκ μπορεί να καταπολεμηθούν πιο αποτελεσματικά.

*O Τζαν Ατζούν είναι ερευνητής αρθρογράφος - Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA)


Λέξεις-κλειδιά: Ανάλυση Επικαιρότητας

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ