Ανάλυση Επικαιρότητας (2018-42)

Η διαδικασία του Σότσι για τη Συρία και τη εγκατάσταση των S300

Ανάλυση Επικαιρότητας (2018-42)

*του Τζαν Ατζούν

 

Τον τελευταίο καιρό σημειώθηκαν πολλές σημαντικές εξελίξεις στη Συρία. Η πιθανή επίθεση του καθεστώτος Άσαντ, με την στήριξη της Ρωσία και του Ιράν στο Ιντλίμπ εμποδίστηκε με την αποφασιστική στάση της Τουρκίας και στην σύνοδο του Σότσι υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας. Ενώ η συμφωνία του Σότσι, προστάτεψε το από μια επίθεση το Ιντλίμπ, όπου ζουν πάνω από 3 εκατομμύρια άμαχοι και από μια ανθρώπινη κρίση επέφερε συγκεκριμένες ευθύνες στην ρωσική και την τουρκική πλευρά. Όπως έχει συμφωνηθεί στο μνημόνιο θα δημιουργηθεί μια αποστρατικοποιημένη περιοχή μήκους 15-20 χιλιομέτρων, οι αυτοκινητόδρομοι M4 και M5 θα ανοίξουν για ελεύθερο εμπόριο, οι Τούρκοι και Ρώσοι στρατιώτες θα πραγματοποιήσουν περιπολίες στις δυο πλευρές της πρώτης γραμμής, τα τουρκικά και ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα πραγματοποιήσουν δραστηριότητες επιτήρησης.  Μια άλλη σημαντική εξέλιξη ήταν το γεγονός ότι το ρωσικό αεροσκάφος IL-20 κατά τη διάρκεια των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών καταρρίφθηκε κατά λάθος από τα αντιαεροπορικά συστήματα του καθεστώτος. Η Ρωσία επέρριψε την ευθύνη της συντριβής του αεροσκάφους στο Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ κατηγόρησε το καθεστώς Άσαντ για αμέλεια. Σαν αντίδραση στο περιστατικό που συνέβη η Ρωσία παρέδωσε στο καθεστώς Άσαντ, Αντιαεροπορικό Σύστημα S-300.

Σημαντική ευθύνη αναλογεί στην Τουρκία και τη Ρωσία, στο θέμα της εφαρμογής της Συμφωνίας του Σότσι που υπογράφηκε μεταξύ των δυο χωρών, στην περιοχή του Ιντλίμπ. Η εφαρμογή της συμφωνίας διατρέχει ορισμένους κινδύνους και έχει κάποιες δυσκολίες από την άποψη της Τουρκίας. Από την άλλη όμως η Τουρκία έχει στα χέρια της πολλά εργαλεία για την εφαρμογή της συμφωνίας του Σότσι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος και δυσκολία για την Τουρκία, είναι η παρουσία των ριζοσπαστικών ομάδων στην περιοχή του Ιντλίμπ. Όπως έχει συμφωνηθεί στη συμφωνία του Σότσι θα τερματιστεί η παρουσία των ριζοσπαστικών οργανώσεων όπως η Χαγιάτ Αλ Ταχρίρ Αλ Σαμ στη αποστρατικοποιημένη ζώνη. Για να διασφαλιστεί αυτό η Τουρκία ενώ από τη μια θα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις από την άλλη οφείλει να ασκήσει την απαραίτητη πίεση πάνω στην συριακή αντιπολίτευση, που την στηρίζει.

 Βάσει της συμφωνίας του Σότσι, οι Σύριοι αντιπολιτευόμενοι έπρεπε να αποσύρουν τα βαριά τους όπλα από την αποστρατικοποιημένη περιοχή προς τα κεντρικά του Ιντλίμπ. Εξάλλου μετά από πρωτοβουλίες των Τούρκων αξιωματούχων, η συριακή αντιπολίτευση απέσυρε από την πρώτη γραμμή τα άρματα, τους εκτοξευτές ρουκετών, τους όλμους και το πυροβολικό στα κεντρικά του Ιντλίμπ. Αλλά συνεχίζεται η στρατιωτική παρουσία στις αμυντικές γραμμές που δημιουργήθηκαν κατά μιας πιθανή επίθεσης του καθεστώτος. Στην αποστρατικοποιημένη ζώνη βρίσκονται κατευθυνόμενοι αντιαρματικοί πύραυλοι, όπλα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς και όπλα 23 μμ και 57 μμ. Από αυτή την άποψη θα ήταν πιο σωστό να πούμε πως η αποστρατικοποιημένη περιοχή καθαρίστηκε από επιθετικά βαριά όπλα.   

                 Μετά από τη Συμφωνία του Σότσι που υπογράφηκε μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύονταν κατά του Ιντλίμπ τερματίστηκαν και αναζωογονήθηκε η καθημερινή ζωή. Ντόπιες πηγές αναφέρουν πως άμαχος πληθυσμούς περίπου 60 χιλιάδων ανθρώπων που είχαν μεταναστεύσει από την υπαίθρια περιοχή της Βόρειας Χάμα άρχισαν να επιστρέφουν ξανά στα σπίτια τους.  Με την μεγάλη διπλωματική επιτυχία της Τουρκίας προστατεύτηκαν οι ζωές και οι περιουσίες πάνω από 3 εκατομμυρίων ανθρώπων. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα της Τουρκίας εξ ονόματος της ανθρωπότητας.

Σε ό,τι αφορά το άλλο θέμα, μετά από την συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους, αν και οι Ρώσοι αξιωματούχοι προέβησαν σε σκληρές δηλώσεις που κατηγορούσαν το Ισραήλ, στη συνέχεια ήρθαν πιο ψύχραιμες δηλώσεις από τη Μόσχα. Αν και η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της Ρωσίας δεν μετατράπηκε σε κρίση, η Ρωσία παραδίνοντας στο καθεστώς Άσαντ τα Αντιαεροπορικά Συστήματα S-300 περιόρισε το πεδίο του Ισράηλ στον εναέριο χώρο της Συρίας. Το Ισραήλ εδώ και μεγάλο διάστημα διοργάνωσε αεροπορικές επιθέσεις κατά της ιρανικής παρουσίας και της Χεζμπολλάχ εντός της Συρίας χρησιμοποιώντας τον συριακό εναέριο χώρο. Το Ισραήλ πραγματοποιούσε τις επιδρομές του άνετα καθώς τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα δεν θέτονταν σε λειτουργία ποτέ κατά των Ισραηλινών αεροσκαφών και τα Αντιαεροπορικά Συστήματα του καθεστώτος ήταν ανεπαρκή. Μπορεί με την πρώτη ματιά η παράδοση των Αντιαεροπορικών Συστημάτων                  S-300 από τη Ρωσία στο καθεστώς Άσαντ να σχολιάζεται από την άποψη του δυναμικού του Ισραήλ να διοργανώνει αεροπορικές επιδρομές αλλά τα Αντιαεροπορικά συστήματα S-300 θα έχουν και άλλες επιδράσεις. Ανάλογα με την πορεία των μελλοντικών εξελίξεων, υπάρχει περίπτωση το καθεστώς Άσαντ, με τα Αντιαεροπορικά Συστήματα S-300 να είναι σε ισχυρότερη θέση σε σύγκριση με αυτό που ήταν στο παρελθόν και κατά του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την πρωτοβουλία των ΗΠΑ και κατά της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μια τέτοια αύξηση του δυναμικού του καθεστώτος είναι δυνατό να επηρεάσει όχι μόνο το Ισραήλ αλλά όλους τους πρωταγωνιστές που χρησιμοποιούν τον συριακό εναέριο χώρο.

 

*O Τζαν Ατζούν είναι ερευνητής αρθρογράφος - Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA)

 


Λέξεις-κλειδιά: Ανάλυση Επικαιρότητας

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ