Ανάλυση Επικαιρότητας (2018-43)

Η δολοφονία του Κασόγκι

Ανάλυση Επικαιρότητας (2018-43)

Όταν ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι ο οποίος εισήλθε στις 2 Οκτωβρίου στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Ιστάνμπουλ  προκειμένου να παραλάβει έγγραφα για το γάμου του και δεν ξαναβγήκε από εκεί η αρραβωνιαστικιά του Χατιτζέ Τζενγκίζ ενημέρωσε τους Τούρκους αξιωματούχους και ξεκίνησε μια ευρείας κλίμακας έρευνα για τον εντοπισμό του Κασόγκι.

Στην υπόθεση Κασόγκι, την οποία παρακολουθούν από κοντά και τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, η σαουδαραβική πλευρά αναγκάστηκε να αλλάξει με το καιρό τις δηλώσεις της σχετικά με το τι συνέβη στον Κασόγκι καθώς οι Τούρκοι αξιωματούχοι κατά διαστήματα μοιράστηκαν με τα ΜΜΕ τα στοιχεία που αποκαλύπτονταν. Η σαουδαραβική πλευρά η οποία στην αρχή ισχυρίστηκε πως ο Κασόγκι βγήκε από το προξενείο επικαλούμενη την μη ύπαρξη καταγραφών καμερών δεν μοιράστηκε τις εικόνες του Κασόγκι να εγκαταλείπει το προξενείο. Η Σαουδαραβική διοίκηση η οποία είχε λανσάρει το 15μελές τάγμα θανάτου που ήρθε στην Ιστάνμπουλ ως τουρίστες, συνέλαβε μαζί με τα 15 άτομα αυτά ακόμα τρία άτομα που εργάζονταν στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την υπόθεση Κασόγκι.  

Αν και η σαουδαραβική πλευρά μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, ισχυρίστηκε πως ο Κασόγκι σκοτώθηκε κατά λάθος στη διάρκεια συμπλοκής μέσα στο προξενείο, από τις εικόνες του σωσία του Κασόγκι, τις οποίες μοιράστηκαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι με τη κοινή γνώμη και τα υπόλοιπα στοιχεία διασαφηνίστηκε πως ο θάνατος του Κασόγκι ήταν ένας προμελετημένος φόνος.      

Η Σαουδική Αραβία στην αρχή αρνήθηκε τη δολοφονία. Αλλά η αναμονή της αρραβωνιαστικιάς του Χατιτζέ Τζενγκίζ, τον Κασόγκι μπροστά από το προξενείο, το γεγονός ότι ενημέρωσε μετά από ένα διάστημα τους άντρες της ασφαλείας και το γεγονός ότι αποκαλύφθηκαν πολύ σημαντικές αποδείξεις σχετικά με τη δολοφονία μετά από τις έρευνες όλων των υπηρεσιών πληροφοριών οδήγησαν τη διαδικασία σε ένα πολύ διαφορετικό σημείο. Οι Σαουδάραβες το αρνήθηκαν για αρκετό καιρό αλλά χάρει στην ικανότητα της Τουρκίας να διαχειριστεί την διαδικασία και την πίεση που δημιουργήθηκε καθώς η χώρα μοιράστηκε τα στοιχεία με όλα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, άρχισαν να αλλάζουν στάση. Προσπάθησαν να διαχειριστούν το περιστατικό το οποίο στην αρχή αρνήθηκαν επινοώντας διάφορα εναλλακτικά σενάρια. Αλλά οι εξηγήσεις που κάνουν αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει αποδεκτή από την Τουρκία και τη παγκόσμια κοινή γνώμη. Τα στοιχεία που αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στην ομιλία που έκανε απέδειξαν πως πρόκειται για προμελετημένο ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Η Τουρκία αποκάλυψε πολύ σημαντικά στοιχεία όπως ότι ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος στην Ιστάνμπουλ πήγε στο Ριάντ πριν από τη δολοφονία, έκανε τα σχέδια, ήρθε μια 15μελή ομάδα, πως πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα δάση της Γιάλοβα και Μπελγκράντ και ακόμα πως μέσα στη συγκεκριμένη ομάδα υπήρχε ένας ιατροδικαστής. Τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει η Τουρκία και το σενάριο που επικαλείται η σαουδαραβική πλευρά αντιφάσκουν.

Όσο αυξάνεται η πίεση πάνω από τη Σαουδική Αραβία, η σαουδαραβική διοίκηση κάνει ελιγμούς. Από την άποψη της Σαουδικής Αραβίας, η ουσία της υπόθεσης είναι ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να κρατηθεί εκτός της διαδικασίας και πεδίου ευθύνης. Επειδή η Τουρκία το γνωρίζει αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, στην ομιλία που εκφώνησε ξεχώρισε τον Βασιλιά Σαλμάν από το Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και με τον τρόπο αυτό άνοιξε στον Βασιλιά Σαλμάν μια διέξοδο χωρίς τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Όπως αναφέρουν οι σαουδαραβικές πηγές ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και πριν από την υπόθεση Κασόγκι, είχε μετατρέψει τον Τζαμάλ Κασόγκι σε προσωπικό στόχο και βαθμό εμμονής. Και πρωτύτερα είχαν γίνει κάποιες πρωτοβουλίες για την αποσιώπηση του Κασόγκι. Ο επικεφαλής της Σαουδαραβικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ασίρι στην συνάντηση που είχε με τον Τζαμάλ Κασόγκι προσπάθησε να τον πείσει να επιστρέψει στη χώρα του.

Χάρει στην διαχείριση του ζητήματος με στρατηγικό τρόπο από την Τουρκία δημιουργήθηκε μια διεθνή καταπίεση πάνω στη Σαουδική Αραβία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ενώ ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να κρατήσει εκτός της υπόθεσης ειδικά τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, η στάση της Αμερικανικής Γερουσίας και τα στοιχεία τα οποία η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη στενεύουν ολοένα και περισσότερα τον κλοιό γύρω από τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Το ότι στην υπόθεση Κασόγκι η Τουρκία υιοθέτησε μια στάση που εξαιρούσε τον Βασιλιά Σαλμάν και το γεγονός αυτό διευκρινίστηκε και στον Λευκό οίκο καθώς και οι αιχμές που άφησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ σχετικά με το ότι πρέπει να φύγει ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, δείχνουν το πόσο έχει στενέψει ο κλοιός για τον διάδοχο πρίγκιπα. Το γεγονός ότι ο Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση του πως ο Βασιλιάς Σαλμάν είναι αθώος και δήλωσε πως ο πρίγκιπας κάνει κουμάντο εκεί μπορεί να ερμηνευτεί ως «αν κάποιος πρέπει να φύγει εκείνος είναι ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν».

Την προσεχή περίοδο η αποκάλυψη νέων στοιχείων από την Τουρκία και η ανακοίνωση των ήδη υπαρχόντων τα οποία δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα, πιθανότητα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη θέση του διάδοχου πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας. Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ο οποίος έχει ενισχύσει την δύναμη του μέσα στην σαουδαραβική βασιλική οικογένεια με την στήριξη που έχει λάβει από τον πατέρα του Βασιλιά Σαλμάν και το εξωτερικό μπορεί να χάσει σύντομα την στήριξη των υποστηρικτών του στο εξωτερικό.    

 

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ