Ανάλυση Επικαιρότητας (2018-51)

Οι καμπάνες χτυπάνε για την PKK

Ανάλυση Επικαιρότητας (2018-51)

*του Τζαν Ατζούν

Με τις δηλώσεις που προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ανήγγειλε επίσημα την επιχείρηση της Τουρκίας για την εκκαθάριση του ανατολικού τμήματος του Ευφράτη από την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG. Μετά την ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας σημειώθηκαν αρκετές εξελίξεις στην περιοχή. Στο σημείο αυτό, έχει σημασία η διαδικασία που οδήγησε στην επιχείρηση στη Συρία, η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη Συρία και οι εναλλακτικές λύσεις που πρότεινε η Τουρκία στις ΗΠΑ.

Η Μανμπίτς αποτέλεσε ένα σημαντικό παράγοντα για να κινητοποιηθεί η Τουρκία σε ό,τι αφορά τα ανατολικά του Ευφράτη. Κυρίως μετά την επιχείρηση στο Αφρίν, με μια επίδραση ντόμινο ήρθαν στην επικαιρότητα η Μανμπίτς και τα ανατολικά του Ευφράτη. Η Τουρκία είχε αρχίσει να κινητοποιείται από στρατιωτική άποψη στην κατεύθυνση της Μανμπίτς. Οι ΗΠΑ επειδή το είδαν αυτό αναγκάστηκαν να καθίσουν στο τραπέζι με την Τουρκία και ετοιμάστηκε ένα χρονοδιάγραμμα. Βάσει αυτού του χρονοδιαγράμματος έπρεπε να ξεκινήσουν οι κοινές περιπολίες αλλά πέρα από αυτό η  YPG να αφήσει τα βαριά όπλα και να αποσυρθεί στα ανατολικά του Ευφράτη καθώς και να σχηματιστεί μια βουλή που θα αποτελείται από τις ντόπιες φυλές στη Μανμπίτς. Όμως παρατηρήθηκε ότι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να κωλυσιεργήσουν την Τουρκία στο θέμα αυτό, κινήθηκαν αργά και η YPG εξακολούθησε να παραμείνει στην περιοχή. Το γεγονός αυτό κλόνισε σοβαρά την εμπιστοσύνη της Τουρκίας στις ΗΠΑ. Είχε σαν αποτέλεσμα να αναδιαμορφωθεί η άποψη κυρίως του Προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν σχετικά με τις ΗΠΑ. Η Τουρκία σκέφτηκε πως εφόσον δεν μπορεί να ελαχιστοποιήσει μέσω διπλωματίας μαζί με τις ΗΠΑ την απειλή της YPG, στη προκειμένη περίπτωση πρέπει να κινητοποιηθεί στρατιωτικά. Σκεπτόμενη πως όσο περιμένει, τόσο θα αυξηθεί το κόστος της επιχείρησης κινητοποιήθηκε. Οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την παρουσία τους στη Συρία προβάλλουν επίσημα ορισμένες δικαιολογίες όπως  καταπολέμηση της ΝΤΑΕΣ, στη συνέχεια η παρεμπόδιση της επανεμφάνισης της ΝΤΑΕΣ, η απομάκρυνση του Ιράν από την περιοχή και η κράτηση του καθεστώτος Άσαντ μακριά από την περιοχή. Ενώ η Τουρκία σαν εναλλακτική στις ΗΠΑ θέτει τα εξής ερωτήματα: Πως θα διασφαλιστεί η σταθερότητα στις περιοχές όπου κυριαρχεί η PKK και είναι έντονος ο Αραβικός πληθυσμός; Άλλωστε όπως παρατηρείται δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή.

Η PKK η οποία ακόμη συνεργάζεται με το Ιράν πως είναι δυνατό να σχηματίσει ένα πεδίο επιρροής κατά του Ιράν; Πως είναι δυνατό να κρατηθεί μακριά από την περιοχή το καθεστώς μέσω της YPG η οποία συνεργάστηκε με το καθεστώς Άσαντ για χρόνια ολόκληρα. Στην περίοδο μετά το 2011 το καθεστώς Άσαντ είχε μεταβιβάσει στην YPG τις περιοχές Αϊν Αλ Άραμπ, Αφρίν και Καμίσλι καθώς και πολλά όπλα. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πετύχουν μέσω της PKK τους τρεις στόχους που έχουν θέσει. Ενώ η Τουρκία σαν εναλλακτική στις ΗΠΑ, προτείνει την από κοινού εξάλειψη των τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η PKK και την διασφάλιση της σταθερότητας στα ανατολικά του Ευφράτη μαζί με τον Εθνικό Στρατό, το οποίο υποστηρίχτηκε νόμιμα από την συριακή αντιπολίτευση, σχηματίστηκε υπό την αιγίδα της Μεταβατικής Συριακής Κυβέρνησης και αποτελείται από Άραβες, Τουρκομάνους και Κούρδους.

Εφόσον οι ΗΠΑ δεν έχουν οποιαδήποτε μυστική ατζέντα πρέπει να προσεγγίσουν στη συγκεκριμένη πρόταση, θετικά. Αλλά το γεγονός ότι η διέξοδος που προτείνει η Τουρκία απορρίπτεται από τη χώρα δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την πραγματική πρόθεση των ΗΠΑ στη Συρία. 

Σε γενικές γραμμές, η βασική αιτία της επιχείρησης της Τουρκίας στα ανατολικά του Ευφράτη, είναι το γεγονός ότι παρόλο που η πολιτική των ΗΠΑ για τη Συρία απειλεί την ασφάλεια της Τουρκίας, οι ΗΠΑ δεν τηρούν τις συμφωνίες που έχουν συνάψει και την Τουρκία στο διπλωματικό πεδίο και δεν προσεγγίζουν θετικά στις εναλλακτικές λύσεις που προτείνει η Τουρκία με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με τους σκοπούς της συριακής πολιτικής των ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να πάρει στα χέρια της, τη μοίρα της και να καθαρίσει τα ανατολικά του Ευφράτη από την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG.

 

 

 


Λέξεις-κλειδιά: Ανάλυση Επικαιρότητας

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ